14 Günde Depresyondan Kurtul!

Alfred Adler melankoli hastalığına yakalanan insanlara şunları söylüyordu: “Her gün birisini nasıl mutlu edeceğinizi düşünün! Bu reçeteyi uygularsanız on dört günde iyileşebilirsiniz.” Peki, 14 günde depresyondan nasıl kurtulabiliriz?

14 Günde Depresyondan Nasıl Kurtulabiliriz?

Depresyon nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi ancak tedavi edilebilen tıbbi bir hastalık olarak tanımlanıyor.

Depresyondaki insanlar kendilerini değersiz görürler ve çevreden de öyle görüldüklerini düşünürler. Çevresindeki insanların kendisini değersiz gördüğünü düşünen bir kişi nasıl başkalarını mutlu etmeyi düşünebilir ki diyebilirsiniz. Fakat başkalarını düşünmek, bizleri kendimiz için üzülmekten alıkoyar. Nasıl olduğunu merak ediyorsanız aynı anda sarı bir otobüs ve akşam ne yiyeceğinizi düşünmeye başlayın. Düşünebileceğinizi zannettiyseniz de deneyince olamadığını öğrenmiş oldunuz. Zihnimiz aynı anda iki şeyi düşünebilecek bir işleyişe sahip değil. İşte buradan hareketle kendi üzüntümüzü bırakıp başkalarını düşünmek bizi üzüntümüzden uzaklaştırıyor. Şimdi de başkalarını düşünmenin terapötik yanına değinelim.

İnsanları düşünerek, onların mutluluğunu sağlayarak aslında kendinize bir iyilik yapıyorsunuz. Bunu ahmakça görebilirsiniz evet! Bakış açınızı farklı bir pencereye çevirdiğinizde bunun gerçekten sizi iyileştiren bir şey olduğunun farkına varacaksınız.

Hayatınız nasıl olursa olsun her gün karşılaştığınız insanlar vardır mutlaka.

O insanların gerçekten ne durumda olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bunu sormakla o insanın kendini önemli ve değerli hissedeceğini, mutlu olacağını tahmin edebilirsiniz. İnsanları düşünmek onları mutlu edebilmek kısacık bir cümleyle bile gerçekleşebiliyor. Çevrenizdeki insanları önemsedikçe düşündükçe onların da sizi düşündüğünü, mutlu etmek istediğini göreceksiniz zamanla. Alfred Adler’in bu sözüyle anlatmak istediği de tam olarak bu.

Başkalarını düşünerek hem kendi düşüncelerinizden uzaklaşacaksınız hem de ilişki bağlarınız kuvvetlenecek. İlişkileriniz karşıdaki kişinin mutluluğunu düşünerek ilerleyeceği için yakın dostluklar kurma şansınız da artacak. Başkalarını mutlu ederek aslında kendinize büyük bir iyilik etmiş olacaksınız.

Psikolojik Danışman Merve ÜNAL

Exit mobile version