Ağız Çevresinde Kararma 4 Nedene Bağlı Olabilir!

Ağız ve dudak yapısı insan vücudunun en çok dikkat çeken noktalarından birisidir. Bu odak noktalarında meydana gelecek olan normal dışı değişiklikler insanlar tarafından hoş bir yaklaşım sergilenmesine engel olacaktır. Ağız çevresinde kararma estetik açıdan olumsuz bir görünümü ortaya çıkarmaktadır. Bu sorun çoğu kişide olabileceği gibi cilt yapısı hassas olan ve alerjik sorunları sık yaşayan cilt yapısına sahip bireylerde daha fazla görülmektedir.

Alt ve üst dudak yapısı yanında çene bölgesinde oluşan bu renk eşitsizlikleri veya koyulaşmalar sabun, yüz yıkama jeli veya herhangi bir temizlik malzemesi ile yıkandığında dahi geçmemektedir. Çünkü bu sorun yüzeysel olmayıp, cilt yapısı ve dermis dokusundan kaynaklı olarak oluşmaktadır. Çözüm ve tedavi sürecinde kendi uygulama ve yöntemlerimizden ziyade ağız çevresi kararması nedenleri konusunda profesyonel eğitim almış cilt uzmanlarına başvurulmalı ve altında yatan etkenler araştırılarak ortaya çıkarılmalıdır.

Ağız Çevresinde Kararma Neden Olur?

Güneşin Zararlı Etkileri

Güneş ışınları sağlığımız için gerekli olan öneli bir vitamini bizlere aktarmaktadır. Bu vitamin D vitaminidir. Ancak yaz aylarının gelmesi ile birlikte güneş ışınlarının zararlı etkileri artmakta, cilt yapısına zarar verebilmektedir. Özellikle öğle vakti 12.00 – 15.00 aralığında korumasız bir şekilde dışarı çıkmak cilt yapısında sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Oluşan bu cilt sorunları arasında ağız çevresi kararmaları da yer almaktadır. Zararlı güneş ışınları ciltte kararmalar yapabilmektedir. Buda cilt dokusunda renk eşitsizliklerini meydana getirmekte, istenmeyen görüntüler oluşabilmektedir. Zararlı ışınlara maruz kalmamak adına güneş kremi kullanılması, şapka kullanılması ve etkinin fazla olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması riski azaltacaktır.

İleri Yaş

Cilt yapısı yaş etkeni ile birlikte bozulmaktadır. Günümüz koşullarında cilt bozulmalarını geciktirici, engelleyici birçok cilt bakım ürünü geliştirilmiştir. İleri yaş nedeni ile cilt dokusunda meydana gelen bozulmalardan bir tanesi de ağız çevresi kararma sorunlarıdır.  İleri yaşlarda meydana gelen cilt deformasyonlarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Cilde rengini kazandıran pigmentlerde meydana gelen kayıplar bu sorunun oluşumunu tetiklemektedir.

Hormon Dengesi Değişimleri

İnsan vücudunun genel sağlık yapısını etkileyen faktörlerden bir tanesi de hormonlardır. Vücudunuzda bulunan hormonların değişimi saç, cilt ve daha birçok noktada farklılıklara yol açmaktadır. Hormon seviyelerinizin düşmesi veya yükselmesi cilt yapısında kuruluklara veya renk değişimlerine neden olabilmektedir. Ağız çevresi kararmaları da bu hormon değişimlerine bağlı olarak gelişebilmektedir. Düzenli aralıklar ile hormon ve diğer kan tahlillerinizin yaptırılması büyük öneme sahiptir.

Sigara Kullanımı

Sigara başlı başına sağlık için sorun yaratan bağımlılıklardan bir tanesidir. Nikotin hem bağımlılık yapmakta hem de cilt dokusunda hasara yol açmaktadır. Uzun süreli sigara kullanımı ağız kokusundan, boğaz hastalıklarına, cilt bozulmasından yara iyileşme sürelerine kadar birçok farklı konuda olumsuz etkiler yapmaktadır. Bu yüzden oluşabilecek renk değişimi sorunlarının önlenmesi adına sigara gibi sağlığa zararlı olan ürünlerin kullanımının bırakılması ne doğru tercih olacaktır.

Ağız Çevresinde Kararma Teşhisi Nasıl Koyulur?

Ağız çevresinde oluşabilecek olan bu renk değişimi ve koyulaşmaları çeşitli noktalar şeklinde veya çeşitli topluluklar şeklinde oluşabilmektedir. Bu problemlerden herhangi bir varyasyonu ile karşılaşmış iseniz yapılacak olan en doğru süreç teşhisi bir dermatoloğa görünerek çözüme kavuşturmaktır. Genel olarak cilt dokusundaki hiperpigmentasyona bağlı olarak meydana gelmektedir. Bu sorunun kesin tanısını ve çözümünü ancak bu yolla doğru sonuca ulaştırılmaktadır.

Ağız Çevresinde Kararma Nasıl Geçer?

Bir cilt sorunu olan ağız çevresi kararması, çeşitli bilimsel ve doğal çözümler ile giderilebilmektedir. Çene ve dudak çevresinde oluşan kararma kimi zaman herhangi bir tedavi süreci gerektirmeden geçebilmektedir. Bu gibi basit ve geçici olan değişimlerde müdahale yapılmasına gerek duyulmaz. Ancak hiperpigmentasyon oluşumunun üzerinden uzunca bir zaman geçmiş ise gerekli olan uzman desteğine başvurulmalıdır. En sık olarak kullanılan tedavi modeli lokal olarak uygulanan cilt kremleridir. Dudak çevresi ve çene bölgesine bu kremler uygulanarak başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Bunun haricinde daha birçok bilimsel yöntem ve doğal karışımlarda başarılı sonuçlar elde etmede etkilidir.

Ağız Çevresinde Kararma İçin Bilimsel Çözüm Yolları

Peeling Ürünleri ile Cilt Arındırılması

Peeling, ölü deriyi cilt üzerinden soyup zamanla sağlanan yeni deri oluşumu sayesinde ağız çevresi kararma probleminin ortadan kaldırılması esasına dayanmaktadır. Bu sürecin ilerletilmesinde kimyasal veya fiziksel peeling uygulamaları yapılmaktadır. Kimyasal olarak uygulanan yöntem modeli, fiziksel olarak uygulanan peeling işlemine göre cildi daha kötü bir duruma sokma riskini minimize etmektedir. Hiperpigmentasyon yaşanan bölgelerin iyileştirilmesinde kimyasal peeling işlemi daha iyi bir tercih olacaktır.

Kimyasal olarak uygulanacak olan peeling işlemi kozmetik ürün satıcılarında bulunmaktadır. Ayrıca marketlerde ve bakım ürünü satan mağazalarda rahatlıkla bulunabilmektedir.

Reçete Gerektirmeyen Kozmetik Beyazlaştırıcı Kremlerin Kullanımı

Nemlendirici ve cilt renk açma görevi gören birçok kozmetik krem eczanelerde ve kozmetik ürün satan mağazalarda rahatlıkla bulunabilmektedir. Krem içeriklerine dikkat ederek alacağınız ürünler sayesinde daha etkili bir tedavi süreci geçirebilirsiniz. Bunun için cildin melanin üretimini destekleyen tirozinaz enzimini baskılayan krem içeriklerine sahip ürünlerin kullanılması daha doğru olacaktır. Kremi yavaş ve dairesel hareketler eşliğinde ağız çevresine uygulayabilirsiniz. İnce bir tabaka halinde cilt üzerinde bırakarak daha etkili bir işlem gerçekleştirebilirsiniz.

Bu gibi kozmetik ürünleri maksimum üç hafta gibi bir süreçte kullanmalıdır. Eğer ağız çevresi kararması sorununda bir değişiklik yaşanmaz ise kullanımı bırakmanız doğru olacaktır. Ayrıca uygulanan kozmetik beyazlaştırıcı kremler içerisinde kojik asit içeren ürünlerde etkilidir. Ancak hassas yapıya sahip ciltlerde tahrişlere yol açabilmektedir.

Reçeteli Tedavi Sağlayan Beyazlaştırıcı Kremlerin Kullanılması

Lekelenmeler kaybolmuyor ve kalıcı bir duruma geldi ise dermatoloğa görünmek ve doğru bir ilaç tedavisi uygulamak en doğru yöntem olacaktır. Genellikle bu gibi ağız çevresi kararması nedenleri noktasında hidrokinon içeren kremler kullanılmaktadır. Hidrokinon maddesi pigment üreten hücreleri kısıtlamakta, cilt yapısının tirozinaz üretimini yavaşlatmaktadır. Bu yavaşlama sonucunda da koyu renkli lekeler hızlı bir şekilde kaybolmaktadır.

Hidrokinon içerikli kremler cilde yapılan lokal uygulamalar sonucunda birkaç gün içerisinde fark edilir biçimde değişimler göstermektedir. 6 hafta sonunda ise en iyi sonuçlara ulaşılmaktadır. Reçete ile satılan ilaçların uygulanması sonrası sürecin kalıcı bir hale gelmesi için reçetesiz olarak satılan kozmetik kremlere geçebilirsiniz.

Lazer Tedavisi ile Hiperpigmentasyon Sorununun Çözülmesi

Lazer tedavisi, cilt üzerindeki derinin üst tabakalarında görülen renk bozulma sorunlarına karşı en etkili ve en hızlı olan çözüm yoludur. Franksiyonel lazer ile kısa sürede ağız çevresi kararma sorunlarınıza çözüm üretebilirsiniz. Yapılan bu işlem kalıcı bir işlem olmamasına rağmen, gen yapınıza, cilt bakım alışkanlıklarınıza ve diğer kişisel etkenlere bağlı olarak kişiler arası farklılıklar göstermektedir.

Glikolik veya Salisilik Asit Peeling Uygulamalarının Yapılması

Cildiye uzmanları ve dermatologlar tarafından cilt altı yapıda bulunan hasarlı hücrelerin tedavi edilmesinde tercih edilmektedir. Kalıcı bir yöntem olmamasına rağmen birkaç yıl gibi bir süreçte sizleri bu sorundan kurtaracaktır.

Ağız Çevresinde Kararma İçin Doğal Çözüm Yolları

Limon Suyu

Cilt rengini açan ve siyahlaşmayı gideren bu etkili bitkisel ürün, dudak çevresine masaj yapılarak yedirilmektedir. Yarım saatlik bir süre beklendikten sonra ıslak bir malzeme ile temizlenir. Haftada bir kez yapılması verimli sonuçlar gösterecektir.

Maydanoz Suyu

Bir kaba konulan maydanoz ve su karışımı 15 dk. kaynatılır. Teni yakmayacak şekilde ılık bir sıvı haline gelince ağız çevresi kararması olan yerlere masaj yaparak uygulanır.

Patates Suyu

Dilimlenmiş patatesin blender üzerinde çekilmesi ardından patates ile su arıtma işlemi uygulanmaktadır. Çıkan su 45 dk. aralıklar ile 5 dk. boyunca cilde uygulanmaktadır.

Pirinç Suyu

Saç uzatma ve cilt bakımı konusunda etkili bir tedavi modelidir. Ağız çevresinde kararma oluşan kişilere bu doğal yöntem sayesinde etkili bir çözüm yolu bulma imkânı sunmuş olmaktasınız.

Yulaf Peelingi

Yulaf, domates suyu ve yoğurdu karıştırarak ciltte meydana gelen kararmaları 3-4 dk. ovarak sürebilir. 15 dk. bekleme ardından yıkayabilirsiniz.

Un ve Zerdeçal Maskesi

Un, zerdeçal, yoğurt karışımı ile belirli bir macun elde edilmektedir. Koyu lekeler üzerine sürme işlemi ardından 30 dk. bekleyerek yıkama işlerine geçilmektedir.

Aloe Vera

Koyu renkli olan lekeleri bulunan bireyler için aloe vera jeli üretiminde kullanılmaktadır. Bu yöntemde cilt nemlendirilmekte ve iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Exit mobile version