Ara Öğün Önerileri (34 Farklı Seçenek!)

Ara Öğün Nedir?

Vücutta ani kan şekeri dalgalanmalarını engellemek amacıyla birçok diyet listesinin vazgeçilmezi olan ve genelde ana öğünlerden 2.5-3 saat sonrasında tüketilmesi önerilen öğünlere “ara öğün” denir. Ara öğün tüketimi tokluk hissi süresini uzatarak, bir sonraki ana öğünde gereğinden fazla porsiyonlamaya engel olup besin tüketimini dengelememize de yardımcıdır. Minik dokunuşlar gibi görünen ara öğün tüketme alışkanlığının hayata adapte edildiğinde etkilerinin büyük olduğu da gözlenmektedir. Peki, kimler tüketmelidir? Ara öğün ne zaman yapılmalıdır? Gelin hep birlikte birbirinden farklı ara öğün önerileri için detaylı bir inceleme yapalım.

Kimler Tüketmelidir?

Genel olarak spor yapan, gün içinde fazla eforun sarf edildiği işlerde çalışan ya da insülin direnci, diyabet gibi kronik rahatsızlığı bulunan bireylerin ara öğün alışkanlığı kazanmış olmasını tercih ederiz. Spor öncesi ve sonrasında ana öğünlerin tüketilememesi sonucu direncin düşmesini engellemek ve spor sonrası zaman dilimini kas dokusunu arttırmak konusunda etkin kullanmak açısından beslenme rutinine eklenen ara öğünlerin pozitif etkileri gözlenmektedir. Ayrıca insülin direnci, diyabet gibi kronik hastalıklara sahip olan bireylerde beslenme düzenlerindeki ilk çözümlerimizden biri olan “az az sık sık beslenme” düzenini sağlayarak kan şekeri dengelemesini sağlamak da ara öğünleri bu konuda kurtarıcı yapmaktadır.

Doğru Ara Öğün Tüketimi Nasıl Sağlanmalıdır?

Ara öğün tüketimi için önemli 2 nokta bulunmaktadır. Birincisi ara öğünün içeriği ve miktarı, ikinci olarak ise ara öğünlerin doğru zamanlarda tüketimidir. Ara öğünler sağlıklı ve az miktarda besin tüketimi ile acıkma hissini geciktirerek, ana öğünün daha kontrollü geçirilmesini sağlamaktadır. Sağlık açısından tüketmemiz gereken ara öğünlerin yanlış seçimi ise ulaşılmak istenen sonucun aksine etki yaratabilir. Bu durumda bir ara öğün, günlük alınan toplam kalorinin yüzde %10’u miktarında kalori içermelidir ve içeriğinin doğru seçilmesi de en önemli noktalardandır. İçerik seçimleri yapılırken göz önünde bulundurulması gerekenler ise ara öğünün kullanım amacına karar vermektir.

Hangi Amaçlar için Beslenme Rutinine Eklenebilir?

Ara Öğün Ne Zaman Yapılmalıdır?

Beslenme programları kişiye özel olup, öğün saatleri kişilerin yaşam düzenlerine ve şartlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Dolayısıyla ara öğün tüketimi gereken durumlarda herkesin tüketmesi gereken ara öğün sayısı ve zamanları da aynı olmayacaktır. Öğünler arasında en az 2.5-3 saat olmalıdır. Örnek verecek olursak, eğer kişi sabah geç kahvaltı ediyorsa kahvaltı ile öğle yemeği arasında bir ara öğüne gerek yokken, geç uyuyan biri için geceye de bir ara öğün eklemesi yapılabilmektedir. Bu durumda beslenme düzeni kişiye özel ve bir uzman kontrolünde planlandığında ara öğün gerekliliğine karar verilmişse, zaman çizelgeleri ve yapılacak ara öğün sayısı da kişiye göre değişkenlik gösterecektir.

Kilo Verme Sürecinde Yağ Yakımını Destekleyici Ara Öğün Önerileri

Egzersizden 30-60 Dakika Önce Tüketebileceğiniz Ara Öğün Önerileri

Egzersiz  Sonrası Tüketebileceğiniz Ara Öğün Önerileri

(Egzersizden sonra 1 saat içinde ana öğün tüketilemeyeceği durumlarda tüketilebilir seçeneklerdir.)

Diyetisyen Gamze Tırnaksız

Exit mobile version