Ardıç Tohumunun 14 Farklı Faydası

Ardıç Tohumu Nedir?

ardıç tohumu nedir

Dağlık bölgelerde yetişmekte olan bir bitki türüdür. Bitkinin görüntüsü çalıyı andırmaktadır. Çalıya benzerliğiyle bilinen bitkinin diğer ağaç türlerine kıyasla ömrü çok daha uzundur. Bitkinin kullanıldığı pek çok sektör ve alan mevcuttur. Kullanım alanının yaygın olmasıyla bilinen bitki geniş kitlelere hitap edebilmektedir. İnsanların yoğun talep gösterdiği ve farklı işlevlerde kullandığı bitkinin genellikle yağ olarak tüketimi yaygındır. Yağ olarak tüketilmek istenen bilginin özü alınır ve ağır yemekleri hafifletmek amacıyla da kullanılır. Hem lezzet hem de işlem bakımından damakta ağır hisler bırakan yemekleri hafifletmenin en iyi yoludur. Ardıç tohumu şifa yönüyle de yaygın şekilde kullanılmakta ve bilinmektedir. Pek çok hastalığa deva olan bitkinin zengin içeriği saymakla bitmeyecek türdendir. Peki ardıç tohumunun faydaları nelerdir?

Bir takım hastalıklara şifa vermesi amacıyla oldukça yaygın şekilde kullanılan ardıç tohumu farklı dallarda incelenebilmektedir. Bitkinin faydaları kullanılan alana göre değişkenlik göstermektedir. Sınıflandırmalar kullanım alanına göre yapıldığı için faydaları elde etmek için kullanım yöntemi de doğru belirlenmelidir. Hatta bazı hastalıklar için ilaç olarak da tüketilen bitkinin sağladığı şifa dertlere deva olmaktadır. Çalıyla büyük bir benzerliği olan bitkinin lezzeti de rahatsız etmemektedir. Kolaylıkla karışımlarda kullanılmakta ve hayata dâhil edilmektedir. Bitki yüksek orman alanlarında yetişmektedir. Bitkinin yetiştiği alanlar dağınıktır, tek bir bölgeyle sabit değildir. Dağınık yetişme koşullarına sahip olan bitkiye ulaşmak da son derece kolaydır.

Ardıç Tohumunun Yetiştiği Bölgeler

Ardıç tohumu Anadolu’nun yüksek ormanlık alanlarında yetişmektedir. Bu yüksek ormanlar özellikle Kuzey Anadolu, Trakya ve Akdeniz bölgesinde bulunmaktadır. Dağların 1000 metre üzerinde ki yükseklikte yetişen bitki deva ve şifa olarak bilinmektedir. Bitki kış aylarında da yapraklarını dökmediği için daha fazla kullanım olanağı vaat etmektedir. Pek çok faydası bulunan bitkinin en değerli bölümü tohumudur.

Tohum ışında kozalağı ve meyvesi de geniş kullanım alanına sahiptir. Bitkinin meyveleri 6 ya da 9 mm büyüklüğündedir. Bitkide üç adet tohum bulunmaktadır, ilk rengi yeşil daha sonra ise parlak mavimsi siyaha bürünmektedir. Bitkinin meyvesinde ince mum tabakası yer almaktadır. Bitki kokusuyla reçineli bir hava vermektedir, tadı ise tamamen kendine has baharat aromaları içermektedir. İhtiva etmiş olduğu kimyevi maddeler organik asitler, şeker, reçine karışımlı bileşikler, uçucu yağlar ve acı maddedir.

Orta çağlarda dahi her derde deva olarak bilinen bitki tohumu zamanımızda daha da değerli hale gelmiştir. Bu bitki genel mahiyette tanınsa da faydaları tam anlamıyla bilinmemektedir. Bitkinin sağladığı faydalardan yararlanmak için özenli şekilde tanıtımını yapılması gerekmektedir. Bitkinin üretimi artırılarak geniş kullanım alanı oluşturulmaktadır. Günden güne daha fazla kullanım alanına sahip olan bitki bilinmeyen ve yeni keşfedilen faydalarıyla dikkatleri çekmektedir. Ekonomi bakımından da bitkinin çok fazla faydası bulunmaktadır. Ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

Ardıç Tohumunun Faydaları ve Kullanım Alanları

Ardıç tohumu kuşlar sayesinde neslini çoğaltmakta ve insanlık için pek çok fayda sağlamaktadır. Anadolu’da çok sık yetişen bitkinin pek çok medeniyete gölgelik ettiği de bilinmektedir. Bitkiye eski çağlarda dilek ağacı denilmektedir ve bitki bu isimle tanınmaktadır. Uzun yıllardan beri söz konusu bitkinin tohumlarından şifalı çaylar demlenerek tüketilmektedir. Sindirim sorunlarından ruhsal problemlere kadar pek çok hastalığın şifası haline gelen bitki karışımlarda yerini almaktadır. Bitkinin meyvesinden dallarına kadar her zerresi şifa kaynağıdır. Alternatif tıpta vazgeçilmez olarak da bilinen bitki ülkemizde kolaylıkla elde edilebilir. Bitkinin tarihsel geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Farklı medeniyetler tarafından pek çok amaca hizmet etmek için kullanılan bitkinin faydaları sınırsızdır.

Bitki yakıldığında ortaya güçlü kokular yaymaktadır. Yunanlılar bitkiyi ruhsal tedavilerde kullanmak için yakmaktadır. Yakılan bitki ruhsal rahatlamalar salgılayarak şifa kaynağı olmaktadır. Ormanlara eşsiz bir görüntü ve koku bırakan bitki, ılıman bölgelerde yetişmektedir. Soğuk iklimlerde de görülen bitkinin boyu çalı kadar olmaktadır. Bitkinin pek çok çeşidi mevcuttur, çeşitlerin belirlenmesinde kozalaklar etkilidir. Silisik asit barındıran bitki dayanıklı ve oldukça güçlü bir yapıdadır. Bitkinin üzüme benzer şekilde meyveleri bulunmaktadır. Meyveler büyüdükçe kozalak haline gelmektedir.

Bitkinin tohumu toplanarak ilaç sektöründe ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Bitkinin tohumları halk arasında cücek ya da bicari olarak adlandırılmaktadır.

Ardıç Tohumunun Faydaları Nelerdir?

 

Ardıç tohumu faydalarıyla öne çıkmakta olan bir bitkidir. Bu bitkinin sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;

Exit mobile version