Geleneksel Tıbbın Önemli Bitkisi: At Kestanesi

At Kestanesi Nedir?

at kestanesi nedir ne işe yarar

 

At kestanegil ailesinin bir üyesi olan at kestanesi bir süs bitkisidir. Yüksekliği ise 20 ile 30 metre arasında olabilmektedir. 19. yüzyılda at kestanesinden elde edilen özütler geleneksel tıpta kullanılırmış. Hatta eskiden şans getirdiğine inanılırmış. Üzerinde başparmak kadar büyüklük ve şekilde yaprakları bulunmaktadır. Yıl içerisinde nisan ayından temmuz ayına kadar çiçek açmaktadır. Meyveleri ise kestaneye çok benzemektedir. Eylül ayından sonra toplanmaya başlamaktadır. Amerika ve Avrupa’da bahçelerin daha güzel görünmesi için ekilirmiş. 13 tane farklı türü bulunmaktadır. Ana vatanı Asya olan bu bitkinin 9 türü daha çok Kuzey Amerika’da yetişmektedir. Adının nerede geldiği ise tam olarak bilinmemektedir. At kestanesi aslında bir meyve olmasına karşın yenmemektedir. Bir zamanlar zehirli olduğu düşünülürmüş. Eski dönemlerde Türkler atların yemlerine kattığı için adının buradan geldiği tahmin edilmektedir. Günümüzde de pek çok çiftlik hayvanı at kestanesinin tohumunu da tüketmektedir. Peki at kestanesinin faydaları nelerdir?

At kestanesinin içerisinde bulunan vitaminlerden cumarin ve flavonon kadar faydalı bileşenler yer almaktadır. Bu bileşenlerin dışında ise nişasta, yağ, albümin içeren maddelerde bulunmaktadır.

At Kestanesinin Faydaları Nelerdir?

Faydaları saymak ile bitmeyecek doğadan gelen mucizevi bir bitkidir. Cilt sağlığından enfeksiyon oluşumuna kadar çok etkili bir bitki olması ile bütün dikkatleri üzerine çekmektedir.

Kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi ile daha enerjik olmanızı sağlamaktadır. Kan damarlarını bir zırh gibi korumaktadır.  Beslenme ve dış faktörlere bağlı olarak vücudun çeşitli bölgelerinde iltihap birikmektedir. Ağrı başta olmak farklı semptomlara neden olmaktadır. At kestanesi ile bu enfeksiyonları daha kısa bir sürede vücuttan atılmaktadır. Olası hastalıklarında önüne geçilmektedir.

Flavonoidler bitkilerin içerisinde yer alan en değerli bileşenlerdir. At kestanesi içerisinde yer alan apigenin ise güçlü bir antioksidandır. Vücudunuzda sarkan derilerin toparlanmasını ve cildinizin kırışmasını önlemektedir.  Sadece apigenin içeriği ile değil bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok önemli bir antioksidan kaynağıdır.

Cilt sağlığı üzerine faydalarından biri ise sivilcelerin neden olduğu gözeneklerin kapanmasıdır. Ayrıca yara izlerininde kaybolmasını sağlayıcı etkisi bulunmaktadır.

Eklem ağrıları özellikle iltihaptan kaynaklı ise çok acı vermektedir. Hatta o bölgelerde şişkinlikler de görülebilmektedir. At kestanesinin en dikkat çeken faydalarından biri ise bu ağrıları dindirmesidir. Hastalık veya farklı durumlardan dolayı öksürülebilmektedir. Göğüse sürülen at kestanesinin öksürük kesici etkisi bulunmaktadır.

Kan dolaşımı düzenleyici etkisi vardır. Şah damarından ayak tabanlarına kadar bütün vücuttaki kan dolaşımını düzenleyerek sinirlerin iletilmesini sağlar. Yorgun hissetmenin önüne geçer. Aynı zamanda damar tıkanıklığını da önlemektedir. Kılcal damarlar çeşitli nedenlerden çatlamaktadır. Yüzde oluşan damar çatlaklarının iyileşmesi için at kestanesi oldukça etkili olmaktadır.

Terlemek vücuttaki fazla suyu, tuzu atmaktır. At kestanesinin faydalarından biri ise koltuk altına uygulanarak terlemenizi sağlayarak vücudunuzda bulunan toksinlerin atılmasını sağlamaktır. Böylelikle üst solunum yolu rahatsızlıklarından da korunmuş olmaktasınız.

At Kestanesi Yağı İle Cildinizi Güzelleştirin!

At kestanesinin içerisinden ekstraksiyon adı verilen özel yöntemler ile içerisinde bulunan esansiyel yağlar elde edilmektedir. Doğal bir yağ olmasının yanında başta cilde olmak üzere çok faydalıdır.

Cildinizi güneşten koruyabilmek için güneş kremi gibi kullanabilirsiniz. En dikkat çeken özelliği kan dolaşımını hızlandırdığı için hücreler kendini yenileyebilmektedir. Böylelikle cildin genç görünmesini sağlamaktadır.

Saç dökülmesi çok sayıda kişinin ortak problemlerinden biridir. Saçınıza at kestanesi yağı sürerek saç köklerini besleyerek daha sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz. Yalnızca saç dökülmesini engellememek ile birlikte kepek sorununu da ortadan kaldırmaktadır.

At Kestanesinin Faydaları ve Hastalıklara Karşı Direnci

Geçmişten günümüze kadar at kestanesinin çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Bu hastalıkların içerisinde;

Bu hastalıkların dışında iltihaptan kaynaklı romatizma olmak üzere eklem ağrılarının azalmasını sağlamaktadır. Sindirim sisteminde karşılaşılan rahatsızlıkların başında ishal gelmektedir. Tüketildiği zaman hem midede hem de bağırsakta meydana gelen etkilerin hafiflemesini sağlamaktadır.

Havaların soğumaya başlaması ile nezle olan kişilerin sayısı da artmaktadır. Nezleye yakalanma olasılığını düşürürken nefes darlığı problemi yaşanmasının da önüne geçmektedir

Psikolojik olarak oldukça yardımcı bir bitkidir. Stresini azaltmaktadır. Aynı zamanda yorgunluk hissini de önemli bir ölçüde azaltmaktadır.

At Kestanesi Nasıl Kullanılır?

Farklı farklı yöntemler ile at kestanesi kullanılabilmektedir. Kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Dikkatsiz bir şekilde kullanılması halinde istenmeyen durumlar ile de karşılaşılabilmektedir. İçerisinde çok da az olsa zehir olduğu unutulmamalıdır.

Kullanmadan önce meyve kısmı kabuğundan çıkartılmalıdır. Sonrasında ise 45 gün boyunca zeytinyağı içerisinde bekletilmektedir. Meyve ve yağ birbiri içerisine karışarak kullanıma hazır hale gelmektedir.

Çayını yaparak da tüketebilirsiniz. Bunun için meyvesinden ayrılan kabuklar kullanılmaktadır. Kabuklar güzel bir şekilde ezildikten sonra 3 su bardağı su içerisine eklenerek kaynatılır. Sonrasında ise 2 saat beklenmesi gerekmektedir. Bu çayın faydaları ise hazımsızlığı önleme, yemek borusu kanserden koruyucu etkisi ile soğuk algınlığından korumadır.

Kepek problemi yaşayan kişiler kullandıkları şampuanın içerisine bir iki damla kadar at kestanesinden elde edilen yağdan damlatabilirsiniz. Her yıkamada bu şampuan karışımını kullanabilirsiniz.

Sağlık için uygun olan at kestaneleri kullanılmalıdır. Hayvanları bazılarında zehirleyici etkisini göstermemektedir. Kullanılan doz günlük 600 mg geçmemeye özen gösterilmelidir.

Exit mobile version