Ayak Şişmesi Neden Olur? (Sağ ve Sol)

Ayak şişmesi, bu bölgede sıvı birikimi sebebiyle gerçekleşir. Periferik ödem olarak da nitelendirilen bu durum çok sancılı olabilir. Bu bölgede herhangi bir yaralanma neticesinde ayak şişmesi gerçekleşmişse, ağrılar oldukça acılı olur. Yaralanma dışında ayak şişmesi durumunda ise duyulan ağrı nispeten daha az olur. 

Daha çok orta yaş ve üzeri kişilerde görülen ayak şişmesi, günlük hayatı olumsuz etkileyen bir durumdur. Ayak şişmesi, farklı bölgelerde gerçekleşebilir. Kimi insanlarda bacak şişmesi, ayak bileği şişmesi görülürken kimi insanlarda ise doğrudan ayağın şiştiği durumlar yaşanabilir. Ayak şişmesi genel olarak ciddi bir sağlık problemine neden olmaz. Ancak biraz evvel de bahsettiğimiz gibi günlük hayatı olumsuz etkileyen bir durumdur. Kişi, bu ağrıdan dolayı ayağa kalkamaz hale gelebilir. 

Bazen bu şişliklerin hemen tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık problemi olma olasılığı da vardır. Bu yüzden ayak şişmesi durumunda bir an evvel doktora başvurmanız son derece sağlıklı olacaktır. 

Ayak Şişmesi Neden Olur?

Ayak şişmesine pek çok şey neden olabilir. Aşırı kilo, uzun süre oturmak, sürekli hareketsiz kalmak gibi çok sayıda sebep ayak şişmesine neden olabilir. Ayak ve bacak şişmesi problemi daha çok ödemden kaynaklanır. Ödemleri vücuttan atmak için çeşitli yollar bulunmaktadır. 9 kolay yöntem ile ödemlerden kurtulmak için Diyetisyenimizin yazısını okumayı unutmayın! Ayak şişmesine neden olan durumlar şu şekildedir:

Gibi nedenler ayak ve bacak şişmesine neden olmaktadır. Böylelikle “Ayaklar neden şişer?” sorusunun cevabı da açıklığa kavuşmuş oldu. Ayak şişmelerinin genelde ödem sonucu oluştuğundan söz ettik.

Yukarıdaki kriterler de göz önüne alındığında bu durumun uzman bir hekimle paylaşılması gereklidir.

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir?

Ayak şişmesine iyi gelen yöntemleri uygulayarak bu problemden kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz. Bazen sağ ayak şişmesi görülebileceği gibi bazen de sol ayak şişmesi görülebilir. Her iki durumda da sebep benzer olabilir. Ayak şişmesine iyi gelen yöntemler şunlardır:

Tüm bu kriterler dikkate alındığında hem mevcut ayak şişmesi probleminden kurtulabilirsiniz hem de bu risk ile karşı karşıya gelme olasılığını azaltırsınız. Özellikle hareketsiz kalmamaya ve dar kıyafetler giymemeye dikkat edin. Ayak şişmesi nasıl geçer sorusunun cevabını da bu şekilde vermiş olduk.

Hamilelikte Ayak Şişmesi Neden Olur?

Hamilelik, kadınlar için en zorlu süreçlerden biridir. Değişen hormonlar ve aşırı yorgunluk bu sürecin en önemli ve en rahatsız edici durumlarından biridir. Hamilelik süresince ayakların şişmesi normal karşılanır. Değişen hormonlar sebebiyle su vücutta tutulur. Bunun yanı sıra tansiyonla beraber ayak şişmesinin görülmesi preeklampsi belirtisi olup doktorunuza başvurmanız son derece sağlıklı olacaktır. 

Hamilelerde aynı zamanda ayak üstü şişmesi durumları da görülmektedir. Hem hormonal değişiklikler hem de ödem sebebiyle bu durum ortaya çıkabilir. Egzersiz yaparak bu sorunu önemli ölçüde atlatabilirsiniz.

Ayak Şişme Tedavisi Nasıl Yapılır?

En çok merak edilen soruların başında tedavi yöntemleri geliyor. Ayak şişmesi problemine yönelik bir tedavi sürecinin başlatılabilmesi için öncelikle sorunun kaynağına inmek gerekir. Yapılacak olan:

Gibi sonuçların uzman bir hekim tarafından incelenmesi lazım. Tüm bu değerler dikkate alınarak uygun bir tedavi yöntemi oluşturulmaktadır. Tek bir tedavi yöntemi herkese uygulanmamaktadır. Bu yüzden ayak şişmesi sorununun kaynağına inmek gerekir.

Sağ ve Sol Ayak Şişmesine Hangi Bölüm Bakar?

Sağ ayak şişmesi ya da sol ayak şişmesi fark etmeksizin tüm bu şişkinliklerde Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne görünmeniz gerekir. Yapılacak olan testlerde ise ayak şişmesine neden olan durum tespit edilir ve uygun tedavi yöntemine başlanır.

Ayak Bileği Şişmesi Hangi Hastalığın Belirtisi?

Öncelikle bu problemi araştırdığınızda korkutucu başlıklardan uzak durun! Panik haline kapılmayın! Ayak şişmesine pek çok şey neden olmaktadır. Basit bir ödemde ayak şişmesi yapar, tıkalı kan damarlarınızda ayak şişmesine sebep olabilir. Bu durumun açıklığa kavuşturulması için uzman bir hekime görünmelisiniz. Ayrıca enfeksiyonlar da ayak şişmesine sebep olabilir.

Exit mobile version