Aynısefa Faydaları: Sağlıktan Güzelliğe!

Aynısefa Bitkisi Nedir?

aynısefa bitkisi ne işe yarar

Asırlardır kullanımda olan aynısefa bitkisi, araştırmalarda geçen bilgiler doğrultusunda 12. yüzyıla kadar dayanan bir geçmişe sahiptir. Calendula officinalis en yaygın bilimsel ismidir. Sahip olduğu turuncu renkli çiçekleri nedeniyle portakal nergisi olarak da bilinmektedir, fakat nergis bitkisi ile bir bağlantısı bulunmamaktadır. Papatyagiller ailesine ait olan bir bitkidir. Kadifeyi andıran yüzeyinden ötürü kadife çiçeği de bir diğer adıdır. Aslen mevsimsel bir bahçe bitkisi konumundadır. 20 ile 80 santim arasında boyu, tüylü dalları, kimi tek kat kimi ise kat kat olan çiçekleri ile gözlerde adeta ihtişamlı bir görüntü oluşturmaktadır. Haziran ayının başlangıçlarında açmakta, sonbaharın sonlarına dek aynısefa görülebilmektedir. Aynısefa çeşitli faydaları ile adından sıkça söz ettirmektedir.

Ülkemizin birçok yerinde yetişen bu bitki, kil ve kumun bol olduğu gevşek topraklarda ve güneşli yerlerde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Sahip olduğu farklı bir özellik ise yağmurun belirtisi olarak ün salmış olmasıdır. Şöyle ki, şayet sabah saat 7’den sonra çiçekleri kapalı ise, yani günün güneşini almıyor ise o gün yağmur yağacağının göstergesi olmaktadır.

Aynısefa Faydaları Nelerdir?

Önemli hastalıkların önüne geçilmesi ve vücuttaki sağlık dengesine birçok katkı sağlanması açısından çokça tercih edilmektedir. Aynısefa faydaları şu şekilde sıralanabilir;

Aynısefa Nasıl Kullanılır?

Farklı kullanım çeşitleri ile bilinen bitkilerden bir tanesidir. Aynısefa 5 farklı şekilde kullanılmaktadır;

  1. Aynısefa Çayı
  2. Yağı
  3. Tentürü
  4. Merhemi
  5. Öz Suyu
  6. Kremi
  7. Aynısefa ile Banyo (Oturma Banyoları için)

Bu kullanım türlerinden en yaygınları ise aynısefa çayı ile aynısefa yağıdır.

Aynısefa Çayı

Kuşkusuz bitki çayları mutluluk, sağlık ve dinginlik açısından büyük bir öneme sahiptir. Aynısefa çayı faydaları ile meşhur bitkilerin veya bitki çaylarının arasında da yerini almaktadır. Aynısefa otu aktardan hazır olarak satın alınabilirken, kendiniz de kurutabilirsiniz. Peki, aynısefa çayı nasıl hazırlanır ve nasıl kullanılır?

Hazırlanışı

Bitki çayı bardakları, sağlıklı bir şekilde demlemek açısından önem taşımaktadır.

  1. 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş aynısefa otu alınmalıdır.
  2. 200 mililitre (çeyrek litre) kadar suda haşlanmalıdır.
  3. 10 ile 15 dakika arası demlenmelidir.
  4. Sonrasında süzülmelidir.
  5. Süzüldükten sonra tüketilecek hale gelmektedir.

Gün içerisinde 1 defa içmek sağlıklı bir yol olacaktır.

Aynısefa Çayı Faydaları

Aynısefa Yağı

Pratik bir şekilde, bir işlem sıralaması izleyerek kolaylıkla aynısefa yağı elde edebilirsiniz. İhtiyaç duyulan hakiki zeytinyağı ve aynısefa çiçeklerini temin ettiğiniz taktirde aynısefa yağını evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz.

Hazırlanışı

    1. 1 litre hakiki zeytinyağının içerisine 20 ile 25 adet arası kopartılmış aynısefa çiçekleri atınız.
    2. Bu karışımı güneş gören bir yere koyunuz.
    3. 3 hafta gibi bir süre bu yağın birbirine karışmasını bekleyiniz.
    4. Bu şişeyi her gün karıştırmayı unutmayınız.
    5. Ve 3 haftanın sonunda aynısefa yağı hazır.

Aynısefa Yağı Faydaları

Yukarıda bahsedilen faydalara ek olarak aynısefa yağının cilde faydaları da mevcuttur.

Saça Faydaları

Cilde Faydaları

Yüze Faydaları

Önemli Not: Leke ve yaralarda kullanımı için uzman bir doktor ve bilirkişi ile irtibat halinde olup kontrollü bir şekilde kullanılması tavsiye edilmektedir. Doktor bilgisi ile kararlı bir şekilde kullanılır ise mutlaka fayda sağlayacaktır. Yan etkileri açısından hamile olanların kullanması kesinlikle önerilmemektedir. Ciltlerinde alerji bulunan kişiler için yine doktor gözetimi altında kullanılması gerekmektedir. Her bitki, tedavi ve benzeri unsurlarda olduğu gibi aşırı kullanım halinde yan etki oluşturması söz konusu olabilmektedir. Kimi sakinleştirici ilaçlar ile etkilenme durumu oluşabilmekte bu sebeple fazla uyuma söz konusu olabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken unsurlar ile kontrollü ve orantılı bir şekilde kullanıldığı taktirde kaçınılmaz yararları beraberinde getirecektir.

Sağlıklı günler dileriz.

Exit mobile version