Ayva Çekirdeği Yağı Faydaları ve Cilt Bakımına Etkisi

Doğal çözümlerden yararlanma her geçen gün artıyor. Çünkü doğa, insana ihtiyacı olan hemen her şeyi vermiştir. Sadece neyin neye, nasıl iyi geleceğini, olumlu etki yapacağını tespit etmek gerekiyor. Özellikle cilt bakımında son yıllarda doğal çözümler daha fazla ilgi görmeye başlanmış, çeşit çeşit maskeler, kürler, jeller hazırlanmaya başlanmıştır. Herkes daha canlı bir cilde, daha genç bir cilde sahip olmak istemekte, bunun için çeşitli arayışlara yönelmektedir. Başta kadınlar olmak üzere cilt bakımına önem veren herkes bu tür çözümlere yönelmektedir. Ayva çekirdeği yağı da bu noktada bir rol sahibi olmaktadır.

Ayva, Asya ve Akdeniz ülkelerinde yetişen, en eski bitkilerden birisidir. Gülgiller familyasından bir bitki olan meyve, sarı renkli, tüylü, mayhoş, sert bir yapıdadır. Ufak çekirdekleri bulunmaktadır. Kalsiyum, protein, demir, karbonhidrat, sodyum, fosfor, potasyum, C vitamini yönünden son derece zengindir. Yüksek petkin içerdiği için meyveden pelte, reçel ve tanen tarzı şekerlemeler yapılmakta, yüksek tansiyonu bulunan, kabızlık sorunu yaşayan insanlar tarafından tüketilmesi özellikle tavsiye edilmektedir. Tok tutma özelliğinden dolayı iştah azaltmakta ve zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Çiçeğinden, yaprağından, meyvesinden yararlanılan bitkinin çekirdeklerinden de yararlanılmaktadır. Ayva çekirdeği yağı yapımında kullanılan çekirdekler sayesinde hem sağlık hem cilt bakımı açısından oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Üstelik bütün bunlar tamamen doğal yollardan yapılmaktadır.

Ayva Çekirdeği Yağı Faydaları

Ayva Çekirdeği Yağı Nasıl Yapılır?

 

Ayva çekirdeği yağı hazırlamak oldukça kolaydır. Bunun için ilk olarak üç tane meyveyi boylamasına keserek ikiye bölmelisiniz. Ardından bir kahve fincanının içerisine çekirdeklerini almalısınız. Kahve fincanını ağzına kadar ılık su ile doldurmalı ve bunu 2-3 gün kadar bekletmelisiniz. Bekleme süresinde çekirdekler jölelerini sağlar. Jel, jöle kıvamına gelir. Tıpkı meyvenin kendisi gibi elde edilen karışımı, C vitamini yönünden oldukça zengindir. Karışımı bir kavanoz içerisinde de yapabilir, buzdolabınızda muhafaza ederek dilediğimiz zaman kullanabilirsiniz.

Eğer beklemek istemez ve elde edeceğiniz karışımı hemen kullanmak isterseniz ayırdığınız çekirdekleri toz haline getirene kadar ezebilir, ardından da ılık su ya da saf gül suyu ile jel kıvamına gelene kadar karıştırabilirsiniz. Ardından cildinize sürebilir, 10 dakika kadar bekledikten sonra yıkayabilirsiniz.

Ayva Çekirdeği Maskesi

Ayva çekirdeği çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Pastalardan kurabiyelere kadar genişleyen kullanım alanlarından bir tanesi de maskedir. Maske yapmak için öncelikle yarım su bardağı su içerisine 10 gr kadar çekirdek atın. Ardından bunu bir kenarda beklemeye alın. Eğer su yerine gül suyu kullanırsanız maskeniz daha kaliteli olabilir. Bu jeli maske yapımında kullanacağız ve steril bir kapta muhafaza ederseniz birkaç kez yararlanabilirsiniz.

Elde ettiğiniz jöleyi bir miktar bal ile karıştırın ve krem haline getirin. Bütün bu uygulamalar sırasında tahta kaşık kullanırsanız aromaların kaybolmasını engellersiniz. Jel kıvamına getirdikten sonra cildinize sürebilirsiniz. Cildiniz temiz olursa etkisini daha iyi gösterecektir. 20 dakika kadar jel cildinizde beklesin ve ardından ılık su ile durulayın. Düzenli olarak kullanabilirsiniz ve düzenli kullanımda etkisini gerçekten fark edersiniz.

Hazırlayıp kullandığınız maske, yağlı ciltlerin seviyesini dengeler. Yumuşak ve pürüzsüz bir cilde kavuşmanıza yardımcı olarak daha genç bir gürünüm kazandırır. Yaşlanma belirtilerini azaltır. İltihap sökücü özelliği sayesinde yüzünüzdeki sivilcelerin yok edilmesini sağlar. Herhangi bir yan etkisi yoktur. Fakat ölçülere ve bekleme süresine dikkat edilmelidir.

Ayva Çekirdeği Kürü ve Yapılışı

Meyveyi ve özlerini ayva çekirdeği yağı haricinde kür olarak da tüketilebilir. Bitki özleriyle hazırlanan kürün sakinleştirici etkisi vardır. Bunun için ihtiyacınız olan 1 bardak kaynamış su, 7 tane ayva çekirdeği, 1 dilim meyvenin kendisi, bir tatlı kaşığı da ıhlamur çiçeğidir. Kürü yapmak için öncelikle 1 bardak suyu kaynatmalısınız. Ardından diğerlerini eklemeli ve iyice karıştırmalısınız. Karışım 10 dakika kadar kaynadıktan sonra ise çay olarak içebilirsiniz.

Benzer kürü soğuk algınlığı için de hazırlayabilirsiniz. Bunun için 4 su bardağı su, yarım limon, bir tane söz konusu bitkinin kabuğu ve çekirdekleri, biraz da rendelenmiş taze zencefile ihtiyacınız vardır. Tarifi uygulayabilmek için öncelikle 4 su bardağının içerisine bütün malzemeleri koymalı, 5 dakika kadar kaynatmalısınız. Ardından 5 dakika da demlenmesini beklemelisiniz. Sonra süzmeli ve sabah, öğle, akçam birer bardak halinde tüketmelisiniz. Bu sayede vücudunuz tazelenecek, kırgınlığınız azalacaktır. Hastalığı atlatmanız kolaylaşacaktır.

Exit mobile version