B6 Vitamini Hakkında Her Şey

B6 vitamini nedir? Eksikliğinde neler görülür? Hangi Besinlerde bulunur? Günlük almamız gereken B6 vitamini ihtiyacı ne kadardır? Tüm bu soruların cevabını Diyetisyenimiz Buse Şahin detaylı bir şekilde cevaplandırdı…

B6 Vitamini Nedir?

B grubu vitaminlerin arasında yer alan B6 vitamini, diğer bir adıyla piridoksin, suda çözünen bir vitamindir. Vücudun birçok işlevinin yerine getirilmesinde ve 100’den fazla enzim reaksiyonunda rol alır. Vücutta karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasının, beynin, sinirlerin, bağışıklık sisteminin ve vücudun diğer birçok bölümünün düzgün çalışması için gereklidir. B6 vitamini vücutta üretilmez, besin veya supplementler ile dışarıdan takviye edilir. Çoğu kişi diyet yoluyla yeterince B6 vitamini alır, ancak bazı kişiler eksiklik riski altında olabilir.

Kimler B6 Vitamini Eksikliği Riski Altındadır?

B6 Vitamini Eksikliği Semptomları Nelerdir?

Yetersiz B6 vitamini, genellikle B12 vitamini ve folik asit gibi diğer B kompleks vitaminlerinin düşük konsantrasyonları ile ilişkilidir. Sınırda B6 vitamini değerine veya hafif eksikliğe sahip bireyler, uzun bir süre hiçbir belirti veya semptom göstermeyebilir. Eksikliğinde gözlenen en yaygın belirtiler ise:

B6 Vitamini ve Sağlık

Yeterli miktarda B6 vitamini tüketimi, optimal sağlık için önemlidir pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. B6 vitamininin sağlık faydalarından en önemlileri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Hemoglobin üretimine yardım ederek anemiyi (kansızlık) önler.
  2. Beyin sağlığını koruyarak Alzheimer gelişme riskini azaltır.
  3. Yeterli kan B6 seviyeleri, düşük kan seviyelerine kıyasla daha düşük kanser riski ile ilişkilidir.
  4. Ruh halini iyileştirerek depresyon belirtilerini azaltır.
  5. Regl dönemi öncesi semptomların (PMS) iyileştirilmesine destek olur.
  6. Hamilelikte yaşanan mide bulantı ve kusmaların azalmasını sağlar.
  7. Kalp hastalığı riskini önler.
  8. Göz sağlığını destekler.
  9. Romatoid artrit ile ilişkili inflamasyonun azalmasına destek olur.

B6 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B6 vitamini çeşitli hayvan ve bitki kaynaklı besinlerde bulunmaktadır. Bu nedenle herhangi bir sağlık problemi olmayan ve dengeli beslenme düzenine sahip bireylerde B6 vitamini ihtiyacı tam olarak karşılanabilir. B6 vitamini temel kaynakları şu şekilde sıralanabilir:

B6 Vitamini Günlük İhtiyacı Ne Kadardır?

B6 vitamini için günlük önerilen alım miktarı 14-50 yaş arası erkekler için 1.3 mg; 51+ yaş erkekler için 1.7 mg’dır. 14-18 yaş arası kadınlar için günlük önerilen alım miktarı 1,2 mg; 19-50 yaş arası kadınlar için 1.3 mg;  51+ yaş kadınlar için 1.5 mg’dır. Hamilelik ve emzirme için ihtiyaç miktarı sırasıyla 1.9 mg ve 2.0 mg’a çıkar.

B6 Vitamini Toksisitesi

B6 vitamini toksik seviyesine, sadece gıda kaynaklarından ulaşmak pek olası değildir. B6 vitamini suda çözünen bir vitamin olduğun fazlası vücuttan idrar yoluyla atılır. Fakat uzun süreli günlük 1000 mg’dan fazla yüksek doz takviyesi ile toksik bir seviye ortaya çıkabilir. Yüksek doz takviye ile ortaya çıkan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Ayaklarda ve ellerde nöropati,
  2. Ataksi (vücut hareketlerinin kontrolünün kaybı),
  3. Mide bulantısı

Belirtiler genellikle yüksek dozu bıraktıktan sonra azalır. Fakat bu yan etkilerin bazıları günde 100–300 mg alınan B6 vitamin takviyesinden sonra bile belgelenmiştir. Bu nedenlerden dolayı yetişkinler için tolere edilebilir üst B6 vitamini sınırı günlük 100 mg’dır.

Sağlıkla kalın.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Buse ŞAHİN

Exit mobile version