Bebek Memeden Nasıl Kesilir? (2 Ayrı Yöntem)

Bebek Ne Zaman Sütten Kesilmeli?

Bebek memeden nasıl kesilir? Hangi yöntemler uygulanmalıdır? Emzirmeyi bırakmanın genel nedenleri nelerdir?

Anne sütü doğumdan sonra ilk altı ay süresince bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyacını karşılayan temiz, taze, en yararlı besindir.

Birleşmiş Milletler Çocuklara yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü(WHO) bebeklerin yaşamlarının ilk altı ayında tek başına anne sütü ile beslenmelerini daha sonra ek gıdalarla birlikte anne sütü almaya devam etmelerini ve 24 ayın sonunda anne sütünü sonlandırmayı önermektedir.

Tabii bu süreç çocuğun hazır bulunuşuna göre değişmektedir. Bebeğin sağlığı iyi değilse, diş çıkarıyorsa, tuvalet eğitimi alıyorsa, yeni bir eve taşınma mevcutsa ve eve yeni bir kardeş geliyorsa önemli bir değişiklik varsa bu süre 24 aydan uzun sürebilir.

Emzirmeyi Bırakmanın Genel Nedenleri

Anneler en çok bebeği;

emzirmeyi bıraktıkları gözlenmektedir.

Bebek Memeden 2 Ayrı Yöntemle Nasıl Kesilir?

Öncelikle bu süreç hem anne hem de bebek açısından güven bağının kurulduğu ve güçlendiği, birbirlerini tanıdığı bir süreç olduğu için sağlıklı bir şekilde yönetmekte fayda var.

Bebeğinizi memeden kesmeye, siz ve bebeğinizin hazır olduğunu hissettiğiniz anda  başlayın ve kararlı olun. Çünkü tekrar emzirmeye dönerseniz bu süreç siz ve bebeğiniz için daha zorlayıcı olabilir.

Daha sonra bebeğinizi bardaktan veya biberondan süt içmeye ve ek gıdaları yemeye hazır hale getirin.

Bebeğinizi memeden kesmeniz için;

  1. Geleneksel yöntemler
  2. Emzirmeyi azaltarak bırakma yöntemleri vardır.

Geleneksel yöntem

Bebeği memeden kesmek için meme ucuna saç koymak, salça sürmek, biber sürmek, vazelin sürmek, tuz ve kahve vb. yiyecekleri sürmek olarak bilinen ve bunun yanında bebeği anneden ayırarak başka eve göndermek veya annenin evden ayrılması gibi yöntemleri içerir.

Bunlara dikkat etmekte fayda var. Ne kadar bunları uygulayıp başarılı olunsa da çocukta bu tarz uygulamalar ileriye dönük güven problemlerine ve anksiyeteye yol açabilir.

Emzirmeyi Azaltarak Bırakma

Geleneksel yönteme göre daha sağlıklı ve önerdiğim yöntemdir. Emzirmeyi azaltarak bırakmak için ;

Son olarak; hormonal değişikler nedeniyle kendinizi farklı duygularda hissetmeniz normaldir. Kendinizi başkaları ile kıyaslamayın.

Bu süreci yaşarken çocuğunuzda ağlama, memeyi isteme, küsme, içe kapanma, parmak emme, saldırgan ve öfkeli davranışları gözlemleyebilirsiniz. Süresi uzayan ve artan davranışlarda bir uzmandan yardım alın.

Her zaman çocuğunuza sevginizi gösterin yanında olduğunuzu hissettirin. Bu süreci kararlılıkla ve sağlıklı bir şekilde devam ettirmeye çalışın.

Çocuk Gelişimci Ebru Güngör

Exit mobile version