Bebeklerde Tamamlayıcı Beslenme

Bebeklerin tüm besin ihtiyacı, bedensel, zihinsel ve ruhsal yönden gelişimi için ilk 6 ay yalnızca anne sütü yeterlidir. Bu sürede başka ek besinlere ihtiyaç yoktur. Altıncı aydan sonra, anne sütünün yanı sıra ek gıdalara başlanmalıdır.  Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin ihtiyacının %100’ ünü, 6-12. ayda %50’ sini ve 12. aydan itibaren de %30’ unu karşılar. Tamamlayıcı beslenme yani ek gıda devam ederken bebeğin anne sütüne 2 yıl veya daha uzun süre devam etmesi bebeğin kuvvetli olmasını ve sağlıklı gelişmesini sağlar.

Ek Gıdaya Geçiş (Tamamlayıcı Beslenme) Ne Zaman Olmalı?

Anne sütü ile beslenme devam ederken 6. ayda (180 günlük) tamamlayıcı beslenmeye başlanır. Tamamlayıcı besinlere 4. aydan önce (26 hafta) başlanmamalıdır.  Ek gıdaya geç başlamak ise besin ögesi eksikliği ve büyüme ve gelişme geriliğine neden olabilir.

“Bebeğimin Ek Gıdaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlarım?”

İyi Bir Ek Gıda Nasıl Olmalı?

Özellikle demir, çinko, kalsiyum, C vitamini, A vitamini, folat başta olmak üzere enerji, protein ve vitamin-mineral açısından zengin olmalıdır. Çok sıcak/soğuk gıdalar olmamalı, bebek tarafından kolayca tüketilmeli ve sevilmelidir. Hazırlanması kolay, kıvamı uygun gıdalar tamamlayıcı beslenme için uygundur.

Ek Gıdaları Zenginleştirmenin Yolları

Ek Gıdada Aylara Göre Kıvam, Sıklık ve Öğün Miktarı;

 

6. ay

Örneğin sebze püresine başlandıktan sonra 5-7 gün içinde et eklenebilir.

 

Günde En Az 3 Farklı Renk Sebze ve Meyve!

7-8. ay

9-12. ay

 

12-24. ay

Tamamlayıcı Beslenme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Daha detaylı bilgi için WHO Dünya Sağlık Örgütü’nün Tamamlayıcı Beslenme üzerine yayımladığı “Complementary Feeding” kitapçığını inceleyebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Diyetisyen Selvi TORUN

Exit mobile version