Site icon Uzmanlar Diyor Ki

Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Bebeğime/Çocuğuma Nasıl Uyku Eğitimi Verebilirim?

 

Bebekler ile ilgili yapılan her eğitimde rutin ve ritüeller oldukça önemlidir. Rutin, gündelik hayatınızdaki düzeni temsil eder. Gündelik hayatınızda yaptığınız aynı şeyleri, aynı sırayla yapıyor olabilmek hem bebeğiniz hem de sizin için kolaylık ve güven sağlayacaktır. Sıcak bir banyo, masaj, ninni söyleme, bebeğinizle konuşma veya kitap okuma şeklinde olabilir. Ritüellere gelecek olursak… Ritüeller, yaptığınız davranışların kendine özgü olması durumudur. Örnek verecek olursak bezini ya da üstünü değiştirirken aynı şarkıyı söylemek gibi… Her ne ritüel uyguluyorsanız, uykudan önce ilk 40 gün yapılmasını önerebilirim. Bütün bunları yaparken bebeğiniz gelişir ve ihtiyaçları farklılaşır. Bu durumda bebeğin ihtiyaçlarına göre şekillenmek daha doğru olacaktır. Peki, bebeklere uyku eğitimi nasıl verilmeli?

Düzenli bir uyku eğitimi oluşturmak için bebeğiniz kadar sizin de hazır olduğunuzda eğitime başlamanızı tavsiye ederim. Çünkü siz hazır olduğunuzda başlarsanız bu süreç bebeğiniz için daha rahat geçebilir. Her aile, her ebeveyn, her bebek kendine özgüdür ve durumlar değişiklik gösterebilir. Bu eğitim her yaş grubunda verilebilir. Geç kaldığınızı ya da erken başladığınızı düşünmeyin. Bu konularda da bir uzmandan destek isteyebilirsiniz.

Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Temas…

Bebeğinizi yatağa yatırdığınızda tekrar ağlamaya başladığında ona temas edin. Elinizi bebeğinize götürün. Bu ona güven hissini verecektir. Çünkü bebekler için fiziksel iletişim oldukça önemlidir.

Uyaranlar…

Bebeğin uyku ortamı uyarıcılardan uzak yani sade olmalıdır. Eğer ki sürekli uyuduğu bir oyuncağı varsa o oyuncak yanında tutulabilir. Fakat bebeğin yatağında daha fazla uyarıcı olmamalıdır. Bebek yatakta durmak istemeyip ağlıyorsa, sizde ısrarcı olmayın, kucağınıza alıp sakinleştirebilirsiniz. Gece uyuttuğunuzda karanlık bir ortam olması daha uygundur. Eğer ki altını değiştirmek için girdiyseniz loş bir ortamda halletmenizi tavsiye ederim. Uyku esnasında uyarıcıların az olması önemlidir. Ayrıca bu durum bebeğin gece-gündüz kavramının oluşmasına da yardımcı olur.

Esneklik…

Bu esnekliği kendi hayatınızda da uygulayabileceğiniz gibi bebeğiniz için de uygulayabilirsiniz. Katı kurallar koymak yerine, bütün alışkanlığı bozmadan kuralları esnetebilirsiniz.

Uykusu gelen bebek uyur bu yüzden gerçekten uykusu gelmediyse yatağa zorla götürmeyin. Eğer ki gerçekten uykusu gelmiş ve hala uyumamakta ısrar ediyor ve ağlıyorsa siz sakin kalmaya özen gösterin. Çünkü bu ağlama yetişkin bireylerdeki gibi acı hissi içermez. Elbette bu süreçte onu bırakıp gitmiyoruz. O an ne kadar çocuğunuz için üzülseniz, sinirlenseniz de lütfen sakince oturup bekleyin. Bebeğiniz ya da çocuğunuz ağlayıp, siz sessiz kaldıkça bunun geçersiz bir yöntem olduğunu anlayacaktır. Daha sonrasın da bebeğiniz/çocuğunuz sakinleşecek ve sizin kucağınıza gelecektir. Bu durumda da onu sevgiyle kucaklayabilirsiniz. Bu davranış ona, “ ben her zaman yanındayım ama ağlayarak istediğin şeyi elde edemezsin” mesajını verir. Çocuğunuzla konuşun. Eğer ki sizinle beraber oturup vakit geçirmek istiyor uyumamakta ısrar ediyorsa, onun aslında şuan sizinle beraber oturmak istediğini fakat uyuması gerektiğini anlatın. Fakat bu konuşmaları yaparken “sen böyle yapınca ben üzülüyorum” gibi ona kendini suçlu hissettirecek mesajları vermemenizi tavsiye ederim.

Bu süreç belki sancılı belki rahat geçecektir. Her çocuk biriciktir ve farklılık gösterebilir. Her iki durumda olağandır. Bu süreçte zorlamayla değil de daha çok onu destekleyerek, güvenli bir bağ oluşturarak bir düzen kurmak önemlidir. Ebeveyn bu süreçte sakin kalmalı, istikrarı korumalıdır. Bu süreç her iki taraf için zor olsa da birbirinizi anlamak, güvenmek ve bağ kurmak için güzel bir zaman olabilir diye düşünüyorum.

Sağlıklı günler dilerim…

Klinik Psikolog Tuğçe Durmaz

Exit mobile version