Bergamot Nedir? Nam-ı Diğer Bey Armudu

Bergamot Nedir?

bergamot nedir

Bilimsel ismi citrus bergamia olan bergamot, portakal ile çok yakın bir akrabalığa sahiptir. Bu bitkinin anayurdu Himalayaların güney etekleri ve Güney Çin olarak bilinmektedir. Avrupa, bergamotu 17. Yüzyıldan bu yana tanımaktadır. Aşırı sıcak bölgelerde yetişmekte olan bergamot, Güney İtalya’da çok yaygın bir biçimde yetiştirilmektedir. Peki ülkemizde bergamot nedir, nerede yetişir? Türkiye’de Doğu Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde; Hatay, Mersin ve Adana illerinde yetişmektedir. Güncel olarak en çok Antalya ilimizde yetişen bergamotun, Türkçe kökeni ise bey armudu olarak bilinmektedir. Açık sarı renge sahip olan meyvesinin boyu 7 ile 10 santim arasında ve armut biçimli şekli ile kendine özgü bir görüntüye sahiptir. Dalları epey dikenlidir. Narenciye bitkilerinin, bu ailenin arasında soğuğa en az dayanıklı olan bitkidir.

Bergamot nasıl bir meyvedir? Meyvesinin kabuğu adeta kabartmalı bir sanat eserini andırırken, armut veya küre biçimli görüntüsüyle limonu andırmaktadır. Ekşimsi bir tada sahip olan meyve, çoğunlukla yenmemektedir. Hoş bir kokusu olan yağının ise acı bir tadı vardır. Pek çok kişinin çaya eklenmesi ile tanıdığı bergamot, gün geçtikçe diğer yönleri ile daha çok insanın ilgisini çekmekte, yaygın bir kullanım türü oluşturmaktadır. Bergamot faydaları günümüzün doğal şifa ve sağlık kategorisinin çeşitli önemli noktalarında devreye girmekte, pek çok bireyin ihtiyaç duyduğu bir kaynak haline gelmektedir.

Bergamot Faydaları Nelerdir?

Çoğunlukla yalnız çay ile olan alakasını bilen bireylerin bergamot üzerindeki ilgi ve alakası gitgide artmaktadır. Peki, bu meşhur faydaları arasında neler bulunmaktadır? İşte bergamot faydaları;

Bu faydalarının yanında bergamotun içindeki bazı maddeleri;

Şeklinde sıralayabiliriz.

Bergamot Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

Bergamot meyvesinin kabuğundan çıkartılan eterli yağından faydalanılabilmektedir. Akışkan bir yağ olan bergamot yağı, uzun bir müddet dinlenmesi için bırakıldığı zaman dibine sarı renkte kamfer yağı çökmektedir. Bergamot yağı, masaj yağı olarak kullanılabilmektedir. Büzücü özelliğe sahiptir, antiseptiktir. Yağlı ve sivilceli deriler için kullanılabilmektedir.

Tekrar belirtmek gerekirse bergamotun en yaygın kullanımı siyah çayın içerisine ilave edildiği halidir. Ve bu da gerek marketlerden, gerekse aktarlardan rahat bir şekilde elde edilebilmektedir. Fakat yalnızca bergamot ile yapılan bergamot çayı da mevcuttur. Bu çay da aktarlar üzerinden temin edilebilmektedir.

Bergamot Çayı Nasıl Yapılır?

Malzemeler

Yapılışı

Bergamotun farklı kullanım alanları;

Bergamotun Yan Etkileri ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kimi insanlar bergamot yağından yapılmış olan güneş yağlarına karşı aşırı hassastır. Deri üzerinde kahverengi lekeler oluşturabilmektedir. Bergamot eterli yağı, deriyi UV ışınlarına duyarlı hale getirdiği için bergamot yağı ile yapılan masajdan sonra güneş banyosu yapılması tavsiye edilmemektedir.

Bergamot çay olarak tüketildiğinde aşırı tüketimden kaçınıp içilmesi gerekmektedir. Şöyle ki; şayet her gün bergamot çayı içiyorsanız kesinlikle 5 ile 6 günde bir 1 hafta ara vermeniz ve gün içerisinde 1 veya 2 fincandan fazla içmemeniz gerekmektedir. Eğer bergamotlu siyah çay içiyorsanız, fincan adedini arttırabilirsiniz fakat yine yoğun tüketimden kaçmalı, tekrar aralıklı tüketim halinde olmalısınız. Aksi halde bergamot özel olarak kadınlarda adet düzensizliğine sebep olmakta ve regl dönemlerinde ağrı oluşturmaktadır.

Farklı yan etkilerini belirtmek gerekirse; ishal, baş ağrısı, uykusuzluk, mide bulantısı ve daha ciddi durumlarda ise kalp ritminde düzen bozuklukları oluşturabileceği söylenmektedir.

Tüm bunların haricinde tabii ki neredeyse her içecek ve yiyecekte olduğu üzere, kronik ve ciddi rahatsızlık yaşıyorsanız, emzirme veya gebelik dönemindeyseniz uzmanınızla ya da doktorunuzla iletişime geçmeden, gözetimi altında olmadan kullanıp tüketmemelisiniz.

Netice olarak, bergamot da diğer bitkilerde olduğu üzere kararında ve ölçüsünü aşmadan kullanıp tüketmeli, sağlık durumunuzu riske edebilecek her türlü durumdan kaçınmalısınız.

Sağlıklı günler dileriz.

Exit mobile version