Beş Sevgi Dili: Sizin Sevginizin Dili Ne?

Gary Chapman Beş Sevgi Dili adlı kitabında şöyle der: “Eğer sevgi iletişiminde etkili olmak istiyorsak, öncelikle eşimizin baskın sevgi dilini keşfetmek ve öğrenmek zorundayız”. Başka birine yapılsa çok sevineceğinden emin olduğunuz bir sürprizi eşinizin beklediğinizin aksine beğenmediği oldu mu? Ya da sizin çok heveslenerek yaptığınız bir plana eşinizin isteksizce dahil olmasıyla pişmanlık duydunuz mu? Bu anlamsızlıkların nedenini düşününce muhtemelen aklınızdan şu cümle geçiyor “Ne yapsam yaranamıyorum”. Aslında sorun burada değil, birbirinizin sevgi dillerini bilmiyor oluşunuzda.

Beş Temel Sevgi Dili

Temelde 5 sevgi dilimiz olduğundan bahsedilir, bunlar:

Onaylayıcı Kelimeler

Bu dil teşvik edici sözleri, sevgi ifadelerini, iltifat ve takdirleri kapsar. Bazen kendi aranızda kurduğunuz metafor ve iletişim çeşitleri de bunlara dahildir. Hepimiz yaptığımız işin beğenilmesinden ve bunun bize sözle ifade edilmesinden hoşlanırız. Hiçbir sebep yokken edilen iltifatın sizi ne kadar mutlu ettiğini hatırlayın. Onaylayıcı kelimeler tam olarak bunu yapıyor.

Kaliteli Zaman

Bu dil için en önemli tema birlikteliktir. Kaliteli sohbet ve kaliteli eylemler önemsenir ve paylaşmak her şeyin önündedir. Seyahat etmeyi seven bir çiftseniz yeni yerleri birlikte keşfetmek sizi için çok özel ve keyifli olacaktır. Hep bir yerlere mi gitmek gerek? Tabii ki hayır, kaliteli zamanı kaliteli yapan lüks gezintiler değil sizsiniz. Evinizde geçirdiğiniz vakti kaliteli hale getirmenin yollarını düşünün ya da zaten hiçbir şey yapmadan birlikte olmanın bile ne kadar önemli olduğunu yeniden hissedin.

Hediye Alma

Bu dil bazen somut bazen soyut hediyeleri kapsar. Bunlar özel günlerde alınan düşünülmüş ve ihtiyaç duyulan hediyeler olabileceği gibi kendi zamanınızı ve ilginizi eşinize vermek de olabilir. Unutmayın beklenmeyen anlarda gelen hediyelere hazırlıksız yakalanmak hepimizin hoşuna gider. Üstelik bunlar için çok para harcamanıza gerek yok eşinizin cebine küçük bir not bırakmak aslında büyük bir hediyedir.

Hizmet Eylemleri

Bu dil için karşılıklılık esas olmalıdır. Eşiniz onun için bir şeyler yapmanızdan hoşlanıyor olabilir. Bunları sınırında tutmak ve karşılıklı olmasına dikkat etmek sağlıklı bir ilişki için elzemdir. Örneğin akşamları kahve içmeyi rutin haline getirmiş olan eşinize kahveyi hazırlayıp götürmeniz, bir sabah yatağa sürpriz bir kahvaltı tepsisi ile gelmeniz hizmet eylemleridir.

Fiziksel Temas

Bu dil çiftlerin birbirine temaslarını vurgular. İletişimde beden dilinin önemi büyük olduğu gibi çiftler için de bedenlerin teması mühimdir. Temastan çok hoşlanmadığını söyleyen insanların bile mutlaka sarılmaya ihtiyacı vardır. Fiziksel temasın eşinizle aranızda bir seçenek değil ihtiyaç olduğunu unutmayın.

Eşinizi ve Kendinizi Gözlemleyin Sizin Sevginizin Dili Ne?

Eğer eşinizin sevgi dili onaylayıcı kelimeler ise kelimelerin onun için önemli olduğunu ve takdir edilmekten hoşlandığını aklınızdan çıkarmayın. Eşinizin sevgi dili kaliteli zaman ise henüz onunla tanışmadığınız zamanlardan konuşarak kaliteli bir sohbet başlatabilirsiniz, bu sohbeti deniz kenarında kahve içerken yapmak hoş olabilir. Eğer eşinizin sevgi dili hediyeler almak ise çalışma masasına en sevdiği abur cuburu bırakın ve tepkisini görün. Eşinizin sevgi dili hizmet eylemleri ise düzenli olarak bir günü masaj akşamı ilan edin keyfini çıkarın. Eğer eşinizin sevgi dili fiziksel temas ise krizi fırsata çevirmeyi deneyin ve kavga anında onu dokunarak kavganın bitmesini istediğinizi belli edin.

Aile Danışmanı Asena Şeşen

Exit mobile version