Blw Yöntemi: Bırakın Bebeğiniz Kendi Yesin

Blw Yöntemi Nedir? (Baby-led weaning)blw nedir

Çoğu ülkede bebekler geleneksel olarak katı yiyeceklerle ilk olarak kaşıkla püre haline getirilen gıdalarla beslenmektedir. Geleneksel yaklaşımın yanı sıra, altı aylıktan itibaren bebeğin kendi kendine beslenmesini teşvik etmektedir. Bebeğin önderliğinde sütten kesme yöntemi olan Blw yöntemi ise alternatif olarak popülerlik kazanan bir uygulamadır.

Bu yöntem bebek büyüdükçe yavaş yavaş ebeveyn tarafından beslenen pürelerden aile yiyeceklerine geçmek yerine, ebeveynleri başlangıçtan itibaren bebek büyüklüğünde normal yiyecekler sunmaya teşvik eder. Ebeveynler, bebeklerinin kendilerini en iyi şekilde besleyebilmeleri için hangi yiyecekleri, ne zaman ve hangi biçimde sunacaklarını seçerler. Buna karşılık bebek neyi, ne kadar ve ne hızda yiyeceğini kendisi seçer.

‘’Bu yöntemle bebeğinize uygun katı yiyecekleri parmak besinler olarak ona sunabilir ve çocuğunuzun katı yiyecekleri kendi hızına göre keşfetmesine izin verebilirsiniz.’’

Sütten kesme terimi, bebeğe katı yiyeceklerin kademeli olarak verildiği sırada, emzirmenin veya bebek mamasının kademeli olarak azaltıldığı süreyi tanımlar. Bu dönem bebeğin hayatında çok önemli bir zamandır. Sadece çocuk için büyük bir hızlı değişim içermekle kalmaz. Bu durum aynı zamanda çocuklukta, ergenlik ve yetişkinlikte gıda tercihlerinin, yeme davranışlarının ve vücut ağırlığının gelişimi ile de ilişkilidir.

‘’Bir çocuğun sütten nasıl kesildiği, bireyin tüm yaşamını daha sonra etkileyebilmektedir.’’

Sütten kesme geleneksel yöntem ve bebek liderliğinde (BLW) olmak üzere genel olarak 2 ana yaklaşıma ayrılmıştır. Her birey nasıl ki birbirinden farklıysa her bebek de bir diğerinden farklıdır. Bebeğinize katı yiyecekleri vermeye başlamanın tek bir doğru yolu yoktur. Ancak her yaklaşımın avantaj ve dezavantajlarını bilmek sizin bebeğiniz için doğru kararı vermenizde yardımcı olabilir.

Ek Besinlere Geçiş Ne Zaman ve Nasıl Olmalıdır?

Çoğu sağlık uzmanı, bebeklerin yaklaşık 4-6 aylıkken katı yiyecek almaya başlamasını önermektedir. Genellikle 6. ay tavsiye edilmektedir. Çünkü bu yaştaki bebekler sütte bulunmayan demir ve çinko gibi ekstra besinlere ihtiyaç duymaya başlarlar.

Geleneksel Sütten Kesme Yöntemi

Bu yöntemde bebeğinizi beslersiniz ve yavaş yavaş daha katı yiyeceklerle tanıştırırsınız. Bu yaklaşım öncelikle iyi ezilen püre, sonrasında küçük kesilen besinler ve küçük ısırıklarla parmak gıdalara geçiş şeklinde ilerlemektedir.

Blw Yöntemi Nasıl Uygulanmaktadır?

Bazı yiyecekler bu yöntem için daha uygundur. Uygun büyüklükte ve dokudaki yiyeceklerle başlamak bu yöntemle bebeğinizin yemesini kolaylaştırırken boğulma gibi güvenlik endişelerinin önüne geçmektedir.

Bebek Liderliğinde Sütten Kesmenin Avantajları Nedir?

Bu yaklaşımı tercih ederek bebeğinizi beslenmesinde pasif alıcı olmak yerine kendi beslenmesinde aktif rol alan katılımcılar haline getirebilirsiniz. Bu yöntemle bebeğin yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha sağlıklı yeme davranışlarını teşvik ettiği iddia edilmektedir.

Uzmanlar, bebeklerin yeme sürecinde aktif olmalarıyla ilişkili olarak bu yöntemin çocukların daha sonraki yaşamlarında aşırı kilo alımına karşı koruyucu olduğu fikrindedir. Geleneksel yöntemde bebekler bilinçsiz olarak aşırı beslenebilirler. Bu yöntemle bebeklerin tok olduklarına karar verme ihtimali daha yüksektir. Bu durum uzun vadede erken çocukluk döneminde aşırı kilolu olmayı önleyebilmektedir.

Seçici yemek birçok ebeveynin karşılaştığı bir sorundur. Bu yöntemle bebekler kendilerine verilen gıdaları tanır ve verileni yemeyi öğrenirler. Yiyecekleri kendi başlarına tatmaları ve yemelerine izin verildiği için yemeye karşı doğal bir zevk oluşturabilme eğilimdedirler. Bu nedenle seçici yiyici olma ihtimalleri daha düşüktür. Ebeveynler bebek tarafından 1 veya 2 kez reddedilen yiyecekleri çoğunlukla bırakma eğilimindedir. Ancak bebeğin yeni bir besini gerçekten sevip sevmediğine karar vermek için belirli aralıklarla 10-15 kez daha denemek daha doğru bir yaklaşım olabilir.

Bebek yiyecekleri kendi kendine kavrayıp yiyerek el-göz koordinasyonu geliştirir. Bu durum motor becerilerinin gelişimine katkı sağlar.

Bebek Liderliğinde Sütten Kesmenin Eksileri Nelerdir?

Ek Gıda Dönemi İçin İpuçları

Diyetisyen Elif Gülfem Kiraz

Exit mobile version