Boğazda Ödem ve 3 Önemli Belirtileri

boğazda ödem nedir

Boğazda ödem nedir, belirtileri nelerdir? Bu ödemin oluşma sebepleri nelerdir? Boğazda ödem nasıl geçer? Tedavisi için neler yapılması gerektiğine değinmeden önce “Ödem nedir?” sorusuna cevap arayalım.

Ödem, hepimizin sıklıkla duyduğu ancak tam olarak tanımlamakta güçlük çektiği bir sağlık sorunudur. En basit hali ili şişkinlik olarak tanımlayabileceğimiz bu kavram, vücuttaki kılcal damarların sıvı sızdırması sebebi ile görülmektedir. Kılcan damarlardan sızan sıvının dokularda birleşmesi ise şişkinliğe sebep olmaktadır. Bu rahatsızlık yaygın olarak el, ayak, bacak ve yüzde görülmektedir. Ancak; beyin omurilik mesafesi, akciğer, kan damarları, kalp zarı gibi vücudun iç kısımlarında görüldüğü de olmaktadır.

Oluştuğunda insanların hayat kalitelerini oldukça düşüren hatta nefes almalarında bile zorlanmalarına sebep olan ödem belirtileri ise şunlardır:

Bu gibi problem ile karşı karşıya kalanların sağlık kuruluşlarına başvurmaları ve ödemin oluşma sebebinin araştırılması gerekmektedir. Ödemin oluşma sebebi genellikle hareketsiz yaşama, yoğun tuz tüketimine, hamileliğe ve regl dönemine bağlanmaktadır. Ancak ödemin herhangi bir hastalığa karşı uyarıcı nitelikte olabileceği de unutulmamalıdır. Bu sebeple ödem belirtilerinin görülmesinin ardından nefes alıp vermede güçlük çekme ve göğüs darlığı gibi şikayetlerde oluşursa hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Düzenli olarak yürüyüş yapılması, bol su tüketilmesi, dengeli beslenilmesi, et ve tuz tüketiminin azaltılması gibi pek çok şey bireyleri ödem oluşumundan ciddi oranda koruyacaktır.

Boğazda Ödem Nedir?

Vücudun her yerinde oluşabilen ödem, oluştuğu yere göre farklı isimlerle anılmaktadır. Anjiyödem, herediter ödem, papilödem, maküler ödem, skrotal lenfödem ise ödem çeşitlerinden bazılarıdır.

İlk olarak 1895 yılında Reinke tarafından ses kıvrımlarının arasında bir boşluğun olduğu tespit edilmiştir. Bu boşluğa kılcal damarlardan sıvının sızması ise boğazda ödem oluşmasına neden olmaktadır. Bu ödem tipi, ses kıvrımları arasındaki boşluğu bulmakta olan Reinke ile birlikte anılmaktadır.

Boğazda Ödem Neden Oluşur?

Boğazda oluşan ödemin pek çok farklı sebebi olmakla birlikte en yaygın sebepleri ise şunlardır:

Boğazda Ödem Belirtileri Nelerdir?

Hastalıkların tespiti, ortaya çıkan belirtiler vasıtası ile yapılmaktadır. Ancak kişiden kişiye belirtiler farklılık gösterebilir. Boğazda ödem yani reinke ödeminin en yaygın belirtileri ise aşağıda maddeler halinde verilmektedir.

Boğazda Ödem Nasıl Geçer?

Boğazda ödemde tanısı koyulmuş olan rahatsızlık için tedaviye ve tedavinin şekline karar vermede, hastanın yaşam biçiminin iyice anlaşılması bir hayli önemlidir. Ayrıca tedavinin getirilerine uyum göstermeyen hastalarda bu rahatsızlığın tedavisi bir hayli güç olmaktadır.

Gerçekleştirilecek tedavi için önemli olan bir diğer etken ise reinke ödeminin oluşmasına sebep olan faktörün belirlenmesi ve bu faktörün ortadan kaldırılması olacaktır. Bu konuda verilebilecek en belirgin örnekler bulunmaktadır.

Bu örneklerden ilki boğazda oluşan ödemin sebebinin alerjenler olmasıdır. Eğer bu sebeple kişilerin boğazında ödem oluşmuş ise alerjenlere olan temasın olabildiğince minimuma indirilmesi gerekmektedir. Bunun için yapılması gerekenlerden bazıları şunlardır;

Bu örneklerden ikincisinde ise ödem oluşmasının sebebinin, alkol veya sigara kullanımı olduğu durumlara değinilecektir. Alkol veya sigara kullanımı sebebi ile boğazlarında ödem oluşmuş ise yapılması gereken ilk şey alkol ve sigara tüketilmesine son verilmesi ya da en azından azaltılması olacaktır.

Verilen iki örneğin yanı sıra reflü sebebi ile oluşan boğazda ödem için, yapılması gereken ilk şey reflünün azaltılmasını sağlamak olacaktır. Ses kullanımında kontrolsüzlük sebebi ile oluşan ödem için ise yapılması gereken ilk şey sesin aşırı veya yanlış kullanmasını önlemektir.

Tedavi için ilk adım olarak bu faktörlerin ortadan kalkması sonrasında yapılacak olan şey önce cerrahi tedavinin arkasından ise ses terapisinin uygulanmasıdır.

Boğazda Ödem İçin Cerrahi Tedavi

Ameliyat yardımı ile ses kıvrımları arasında bulunan sıvının çıkartılmasını içeren cerrahi uygulama, boğazda oluşan ödem rahatsızlığının giderilmesi için kullanılan cerrahi tedavi yöntemidir. Bu cerrahi uygulama sonrasında belirli bir süre kişinin fısıldayarak da olsa konuşması yasaklanmaktadır. Yani bireye tam anlamı ile ses istirahatı yaptırılmaktadır. Yaptırılan ses istirahatı yaranın iyileşmesini hızlandırması açısından oldukça önemlidir. Ayrıca ödem oluşumunun tekrarlanmaması da bu istirahat ile yakından ilişkilidir.

Ses Terapisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Reinke ödeminin tedavisi olan ameliyatın gerçekleşmesinin ardından kişilerin normal seslerine daha kısa süre içerisinde kavuşması için ses terapisi verilmesi bir hayli önemlidir. Bu durumda ses terapisi yapılacak kişilere;

Terapi kapsamında verilecek eğitimlerin uygulamalar ile desteklenecek olması da bir hayli önem taşımaktadır. Bu eğitim ile bireylere aktarılan bilgiler, kişilerde bu ödemin tekrarlanma olasılığını düşürecektir. Ayrıca ses tellerinin yanlış kullanılması alışkanlığının önüne geçilmesini de sağlayacaktır.

Boğazda Oluşan Ödem Sebebi Ya Gırtlak Kanseriyse?

Uzmanlar 15-20 günden fazla süren ses kısıklığının ve reinke ödeminin gırtlak kanserinin ön habercisi olabileceği üzerinde durmaktadır. Bu sebeple de bireylerin bu durumla karşı karşıya kaldıklarında doktora başvurmasını önermektedir. Çünkü tanı erken konulduğunda, tedavi kolaylaşmaktadır. Gırtlak kanserinin tedavisi ise genellikle ameliyattır. Ameliyat sonrasında kişilerin doktorunun uygun gördüğü periyotlar ile kontrolüne devam etmesi bir hayli önemlidir.

Exit mobile version