Brezilya Cevizi Faydaları: Diyetisyen Bakışı

Herkese merhaba! Bugün sizlere son zamanların en çok merak edilen besinlerinin içerisinde yer alan önemli bir besinden bahsedeceğim. Brezilya cevizi ve faydaları! Belki şu an ilk defa duymuş olanlar olabilir ama faydalarını okuyunca keşke daha önce haberim olsaydı diyebilirsiniz.

Brezilya Cevizi Nedir?

Brezilya cevizi ya da Brezilya fındığı diğer tıbbi adı ise Bertholletia excelsadır. Bolivya, Brezilya ve Peru’daki Amazon yağmur ormanlarına özgü ağaç yemişleridir. Peki uzak yerlerden gelen Brezilya cevizi Türkiye’ de neden bu kadar popüler oldu? Gelin o zaman maddeler halinde faydalarına bakalım!

Brezilya Cevizi Faydaları Nelerdir?

Selenyum Açısından Zengin Brezilya Cevizi

Selenyumun faydalarını saymakla bitiremeyiz. Güçlü bir antioksidan olan selenyum, Brezilya cevizinde oldukça bol miktarda bulunmaktadır. Selenyum bağışıklığı destekleyen minerallerin en başında gelmektedir. Bununla beraber; kalp sağlığı, bağırsak sağlığı, hormonal sağlık açısından da destekleyici minerallerin başındadır. Yapılan bir araştırmada düzenli olarak tüketilen Brezilya cevizinin neredeyse selenyum takviyesiyle eşit miktarda fayda sağladığı gösterilmiştir. Ama unutmayın selenyumun fazlası karaciğer toksisitesine sebebiyet verebilir! Selenyum takviyelerini dikkatli bir şekilde kullanmakta fayda var!

Tiroit Fonksiyonlarını Destekler

Daha önce yazmış olduğum Haşimato ve beslenme yazımda da belirttiğim gibi selenyum tiroit fonksiyonlarını destekleyen minerallerin en tepesindedir. Neden diye soracak olursanız tiroit hormonunun aktif forma çevrilmesinde kilit nokta vücuttaki selenyum varlığıdır. Selenyum açısından zengin olduğu için tiroit hastalığı olanların tercih etmesi gereken ana besin maddelerinden biridir. Yalnız belirtmekte fayda var! Avuç avuç yemenize asla gerek yok günde küçük bir porsiyon (1-2 adet) sizin için yeterli olacaktır!

Kalp Dostu Brezilya Cevizi

Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Bu yağ asitlerinin kalp damar sağlığı üzerinde önemli faydaları bulunmaktadır. Bilindiği üzere kalp damar sağlığı için doymuş yağlar sakıncalıdır. Doymuş yağlardan ziyade doymamış yağlara yönelmek oldukça mühimdir.  Ayrıca yapılan araştırmalar düzenli olarak, ölçülü kuruyemiş tüketiminin kalp damar sağlığı üzerinde pozitif etkilerinin olduğunu göstermiştir.

Kan Şekerini Düşürmeye Faydası Olabilir!

Selenyum zengini besinler kan şekerini dengeleme konusunda pozitif etkilerinin olduğu düşünülen besinlerdendir. Bu nedenle kan şekerini dengelemede bir etkisi olabilir. 8 hafta süren bir çalışmada her gün bir adet Brezilya cevizi tüketen kişilerde açlık glikoz değerinin olumlu olarak etkilendiği görülmüştür.

Kolesterolü Pozitif Etkiler

Yararlı olarak bilinen HDL kolesterolünü yükseltebilir. Kötü olarak bilinen LDL kolesterolünü ise düşürmede etkilidir. Yapılan çeşitli çalışmalarda HDL seviyesini yükselttiği LDL seviyesini ise düşürdüğü gözlemlenmiştir. Tabii bu kolesterol tedavisi için Brezilya cevizi kullanılması anlamına gelmemelidir!

Antikanser Bir Besindir

Antioksidan kapasitesi yüksek olan besinlerden biridir. Antioksidan kapasitesi yüksek olan besinler vücuttaki serbest radikallerle savaşarak kansere karşı koruyucu bir görev üstlenmektedir.

Beyin Sağlığını Pozitif Etkiler

Beyin sağlığı için antioksidanlar çok önemlidir. Brezilya cevizinde bulunan başta selenyum olmak üzere bulunan mineraller güçlü bir antioksidandır. Ayrıca Brezilya cevizinde bulunan ellagic asit beyin sağlığını pozitif etkilemektedir. Ellagic asit, brezilya cevizinde bulunan bir polifenoldur. Beyin üzerinde koruyucu ve antidepresan özelliklere sahiptir. Aynı zamanda antioksidan ve antiinflamatuardır.

Brezilya Cevizi Besin Değerleri

100 gram Brezilya cevizinin besin değerleri şu şekildedir;

Brezilya Cevizi Tüketenler Dikkat!

Yüksek Miktarda Selenyum!

Yüksek miktarda selenyum içerdiği için günlük önerilen selenyum eşiğini geçmemeniz gerekmektedir. Selenyumun fazlası az önce de bahsettiğim gibi toksisite oluşturabilir. Azı yarar çoğu zarar diyoruz bu yüzden!

Kalori Değerine Dikkat!

Kilo verme sürecinde olan kişiler özellikle Brezilya cevizi tüketimine dikkat etmelidir. Yağlı tohumların hepsi yüksek enerji değerine sahip besinlerdir. Kilo almanın altında yatan görünmez nedenlerden olan yağlı tohumların tüketimine dikkat etmelisiniz. Sloganımız neydi? Azı yarar çoğu zarar!

Bir yazımızın daha sonuna geldik. Umarım aklınızdaki tüm soru işaretlerine cevap bulabilmişsinizdir. Diğer yazılarımda görüşmek üzere…

Diyetisyen Melis Ateş

Exit mobile version