Çamaşır Sodası Nedir ve Ne İşe Yarar?

Temizlik hayatımızın en önemli noktalarından biri. Hem kendimizin hem kıyafetlerimizin temizliğine dikkat etmemiz bulunduğumuz ortamı güzelleştirmektedir. Mis gibi kokan çarşaflar, lekesiz kıyafetler, bembeyaz perdelerin mutlu etmediği insan yoktur. Çamaşır sodası içinde kabartma tozu bulunduran bir temizlik ürünüdür. Lekeleri kabartarak kolayca arındıran çamaşır sodası nedir ve ne işe yarar? Nerelerde kullanılır? Formülü nedir? beraber inceleyelim.

Çamaşır Sodası Nedir?

Çamaşır sodası olarak adlandırılan temizlik ürünü nedir ve ne işe yarar? Geniş kullanım alanına sahiptir. Ürünün içerisinde sodyum karbonat, soda külü ve soda kristalleri bulunmaktadır. Leke ve kirlerden kurtulma amaçlı kullanılan karışım oldukça etkili göstermektedir. Ürünün leke ve kirleri çıkarmada bu kadar etkili olması ise içerisinde bulunan kabartma tozundan kaynaklıdır. 11 pH değerine sahip olan bu karışım alkali bir değere sahiptir. Bu özelliği sayesinde çoğu leke ve kire karşı güçlü etki göstermektedir. Herhangi bir kimyasal içermediği için doğal temizlik ürünü olarak kabul edilen bu karışım cilde temas ettiğinde cilt üzerinde kızarıklık, kaşıntı ve tahrişe neden olabilmektedir. Bu nedenle ürün kullanılırken eldiven kullanmak cilt sağlığı için önemlidir. Ürünün kullanım alanları oldukça geniştir. Bunlar;

Doğal temizlik ürünü genellikle evlerde çok sık yıkanmayan, çok sık yıkanmadığı için de daha fazla bakteri barındıran ev eşyalarında kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan karbonat oranıyla yoğun leke ve kiri kolaylıkla temizleyen ürün, çamaşır ve eşyalara zarar vermez.

Çamaşır Sodası Ne İşe Yarar?

Çamaşır sodası kullanım alanı sadece çamaşırların temizliğinde değildir. Aynı zamanda ev temizliğinde de kullanılmaktadır. Bu doğal temizlik ürününü kullanmak temizlikte oldukça etkilidir. Ürün, hızlı bir şekilde çözülerek suya geçmektedir. Bu sayede eşya veya çamaşır üzerinde yerleşmiş yağ ve kirlerin derinlemesine temizlenmesini sağlar.

Kullanım Alanları

Çamaşır sodası kullanım alanları arasında ev temizliği, koltuk ve halı temizliği, makine temizliği vs. yer alıyor. Eğer elde yıkanacak çamaşırlar için bu ürün kullanılacaksa yıkama suyuna bir ölçek eklenerek çamaşırlarda kullanılıyor. Elde yıkanacak çamaşırlar için eldiven kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Battaniye, tül, perde, yorgan gibi eşyaların temizliğinde bu ürünü kullanmak isteyenler su miktarına göre ölçüyü arttırabilir. Kirin ve lekenin daha iyi çıkması için bir süre beklemek uygun olacaktır. Eğer makinenizde kullanmak istiyorsanız deterjan gözüne ürünü ekleyebilirsiniz.

Çamaşır sodası kullanım alanları arasında makineler de bulunmaktadır. Makinelerde kullanılan ürün hem kıyafetleri hem de makineyi temizler. Makinenin deterjan gözüne bir ölçek üründen koymanız yeterli olacaktır. Çıkmayan zorlu lekeler dahi makinenizde yıkandıktan sonra temizlenecektir. Evinizde koltuk, halı vs. gibi yüzeylerde çıkmayan lekeler varsa çeşitli kimyasalları denemek yerine bu ürünü kullanabilirsiniz.

Öte yandan koltuk, halı gibi yüzeyler de yer almaktadır. Bir miktar doğal temizlik karışımını suyla birlikte karıştırarak lekelerin olduğu bölgeye uygulayabilirsiniz. Sadece lekelerin olduğu bölgeye uygulamak istemiyorsanız halı ve koltuğun tamamına bu işlemi uygulayabilirsiniz.

Çamaşır Sodası Nerelerde Kullanılır?

Peki, çamaşır sodası başka ne işe yarar? Temizlikte de yaygın kullanılmaktadır. Örneğin;

Sodyum karbonat, soda külü ve soda kristallerinden oluşan doğal temizleme ürününün kullanım alanları geniştir. Genellikle ev temizliğinde tercih edilen bu doğal karışım içerisinde inorganik bileşenler bulunduran bir tuz türüdür. Doğal bileşenlerden oluşan karışım bu sayede eşyalara ve sağlığa zarar vermez. Eğer bu karışım doğrudan cilde temas edecekse eldiven kullanmak faydalı olacaktır. Çünkü güçlü içeriği nedeniyle ciltte hafif tahriş oluşturabilmektedir.

Battaniye, perde, tül, yorgan gibi ev eşyaları çok sık yıkanmadığı için daha fazla kir oranına sahiptir. Güçlü içeriğiyle doğal temizleme ürünü ise bu ev eşyalarının temizliğinde oldukça etkilidir. Ev temizliğinde de kullanılan ürün, çeşitli kimyasallara göre daha güvenilir ve kesin çözümlüdür. Ölçüsünden fazla kullanılmadığı sürece cilde zarar vermez, kumaşlara ve yüzeylere zarar vermez. Halı, battaniye, perde, yorgan, çıkmayan lekeler, kıyafetler ve diğer kullanılan eşyaların temizliğinde rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Çamaşır Sodası Formülü

Halk arasında çamaşır sodası dediğimiz formül aslında sodyum karbonattır. Sodyum karbonat formülü Na2CO3 olan inorganik bileşiktir. Beyaz veya şeffaf renkte güçlü bir alkali olan çamaşır sodası suda çözünen bir tuz türüdür. Çamaşır sodası asidik ve bazik formüllerin birleşmesiyle oluşur. Merak edenler için çamaşır sodası asit mi baz mı? beraber inceleyelim.

Çamaşır Sodası Asit mi Baz mı?

Asit ve baz Ph çizelgesinde farklı konumlandırılmaktadır. Asit 7 den küçük değerlerde kendine yer bulurken baz 7 den 14 e kadar olan değerlerde kendini gösterir. İkisi tepkimeye girerek ortaya tuzları çıkarır. Bu tepkimeler nötr tepkileşme olarak adlandırılır. Nötrleşme tepkimelerinden sonra ortaya asidik veya bazik tuzlar çıkmaktadır. Formülü Na2CO3 olan sodyum karbonat; Güçlü bir baz olan NaOH ve daha zayıf olan H2CO3 le tepkimeye girerek oluşmuştur. Güçlü bir baz ve zayıf bir asitin tepkimeye girmesinden oluşan formüller baziktir. Bu sebepten ötürü çamaşır sodası bazik bir tuzdur.

Exit mobile version