Çekilen Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısı çekmenin pek çok nedeni olabilir. Fakat gündelik hayatta da sık sık rastlanan başlıca sebebi hassas olmasıdır. Yediğimiz, içtiğimiz, sıcak veya soğuk, tatlı veya ekşi her şeyde hoş olmayan bir sancı ile karşılaşıyorsak bunun sebebi hassas olmamızdır. Bunun haricinde ise diş ağrısı yaşandığında diğer sebepleri tespit etmenin ve bundan kurtulmanın ilk yolu hekime danışmaktır. Burada sebep olan şey muayene edildikten sonra tespit edilir ve bu sebebe göre müdahale edilir. Hassasiyet dışında en önemli sebeplerden biri çürümedir. Çürüme yiyecek ve içeceklerdeki şekerin ağızda oluşan yapışkan ve renksiz bir bakteri tabakası ile tepkimeye girerek asit oluşturması ile meydana gelir. Bu asitler aşama aşama mineyi ve bu minenin altında yumuşak tabakayı yok ederek çürük ismi verilen bir delik oluşturur. Böylelikle bir şeyler yerken veya içerken çürükten kaynaklanan bir sancı sürekli hissedilir. Gündelik hayatı son derece olumsuz etkileyen sancı bu sebepler dışında da meydana gelebilmektedir. Peki, çekilen diş ağrısı nasıl geçer?

Diş Çekimi Problemleri

diş çekimi problemi

Günümüz teknolojik gelişmeler açısından son derece ileri bir seviyededir. Bu teknolojik gelişmeler her alanda kendini göstermektedir. Bunun bir gereği olarak bu teknolojik imkanlardan yararlanmak da bir o kadar yaygınlaşmaktadır. Bu teknolojik gelişmeler özellikle sağlık alanında tedavisi olmayan ya da daha uzun sürede iyileşme gösteren pek çok problemi de kolaylıkla halledip kısa sürede iyileştirmektedir.

Diş ağrısı nedeniyle çekim işlemleri de son derece profesyonel şekilde yapılmaktadır. Ancak yine de tüm teknik imkanların yetersiz kaldığı bazı istisnai durumlar olabilmektedir. Burada en önemli sebep uzman ve profesyonel desteğin olmaması ya da yanlış uygulamalar görülmektedir. Bu yüzden pek çok problemle karşı karşıya kalınabilmektedir.

Yeterince bakım yapılmaması ve bazen de kalıtsal sebeplerden dolayı başa gelebilmektedir. Diş ağrısı dindirmek için en çare olarak çekilmesine karar verilmektedir. Fakat bu da kesin çözüm değildir. Çünkü bazen çekildikten sonra da kısa veya uzun vadede aynı şikayetler devam edebilmektedir. Çekim yapıldıktan sonra alternatif veya bireysel yollara başvurmaktansa doktor tavsiyesi doğrultusunda çözümler sunmak gerekmektedir. Doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç veya alternatif yol daha kötü sonuçlara neden olabilir.

Sancıların sebepleri arasında köküyle çekildiği için sinirlerde hassasiyet meydana gelebilmektedir. Etlerde hassasiyet de meydana gelebilir. Çekme sırasında anestezi yapıldığı için çekimden sonra anestezinin etkisinin geçmesiyle beraber sancıyı hissetmeye başlayabilir. Çekim sonrasında bu ağrı gündelik hayatta ciddi sorunlara sebep olabilmekte ve sonraki aşamada uzmana danışmayı gerektirmektedir.

Çekim işleminin sebepleri sıralanacak olursa;

Bu sebeplerden dolayı kişiler genellikle diş ağrısı ile yüzleşir ve çekmekten başka çare kalmaz. Çekimden öncesinde muhakkak doktor kontrolünde ve onun tavsiyesiyle sancıyı önlemek ya da etkisini en aza indirmek için ilaç yoluyla uyuşturmaya müracaat edilir. Uyuşturma işlemi çekimden sonraki ilk birkaç saat sancıyı önler. Uyuşturma işlemi sonucunda kişi ağzını hissetmez ve bu gayet normal bir durumdur. Endişe etmeye gerek yoktur. Çekim işlemi yapıldıktan sonraki aşamada doktor çekilen bölgeye tampon uygular.

Tampon uygulanan bölgenin aşağı yukarı 1 saat boyunca kişi tarafından sıkılarak ısırılması söylenir. Tampon uygulama çekimden sonra meydana gelen kanamayı önlemek amaçlı olup çekimden sonra açık olan bölgeyi korumaktadır. Böylelikle çekimden sonraki aşamada iyileşmeyi hızlandırır. Burada tampon dışında pamuk gibi ürünlerin kullanılması enfeksiyona neden olabilir o yüzden kullanılmamalıdır.

Çekilen Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Çekim sonrasında çekilen bölgede diş ağrısı meydana gelmesi muhtemeldir. Bu ihtimali önlemek için birtakım sancıyı kesici ilaçlar önerilmektedir. Fakat bu ilaçlar her hasta da aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu kişiler ilaç kullanımından sonra bile sıkıntıyı çekmeye devam edebilmektedir. Çekimden sonra devam eden sancı için çeşitli iyileştirme yöntemleri uygulanmaktadır.

Tıbbi yöntemler

Bitkisel yöntemler

Her şeye rağmen sancı devam ediyorsa sürekli farklı yöntemler denemek veya devamlı ilaç kullanmaktansa doktorunuza müracaat etmeniz en kesin çözümdür. Çünkü yine en kesin çözümü doktorunuz tavsiye edecektir. Sancıya sebep olan şeyin kaynağını bulmak ancak tekrardan bir muayene işlemi ile mümkündür.

Exit mobile version