Chia Tohumunun Faydaları ve Besin Değerleri

chia tohumu nedir

Son dönemlerde adını çokça duyduğunuz Chia tohumu, yenilebilir bir tohumdur. Tohumun bitkisi orta ve güney Meksika’ya ait adaçayı ailesindendir. Tohumlar 1 milimetre çapındadır. Tohumların şekli oval ve rengi de gridir. İnsanlar, sağlıklı beslenmek için çeşitli bitkilerden yardım alır. Son dönemlerde ise yapılan araştırmalar sonrasında Chia tohumunun faydaları sağlık açısından önemli bir noktada olduğu belirlenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda özellikle zayıflama sürecindeki bireyler tarafından daha çok tercih edilen Chia tohumu, besin değerleri sayesinde insan sağlığını desteklemektedir.

Chia Tohumunun Besin Değerleri

Son yıllarda aktar ve marketlerde yerini alan Chia tohumu, içeriğinde bulundurduğu besin değerleri sayesinde insanlar tarafından tercih ediliyor. Tohumun bu kadar faydalı olmasının nedeni ise içinde bulunan lif oranı, OMEGA 3 yağları, protein, vitamin ve mineraller oluyor. Zengin içeriği ile özellikle diyet yapan bireyler tarafından tercih edilen Chia tohumunun besin değerleri ise şu şekilde;

Chia tohumu, içinde bulundurduğu besin değerleri sayesinde sağlığı desteklemek adına kullanılmaya devam ediyor.

Chia Tohumunun Diyette Kullanılması

Chia tohumu adını ilk olarak zayıflama ile duyurdu. Çoğu insan daha önceden tohumun varlığını bilmezken tohumun zayıflamaya yardımcı olduğunu duyarak tohum hakkında detaylı bilgi sahibi oldu. Chia tohumu, içeriğinde bulunan besin değerleri sayesinde diyet yapan insanların günlük ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor. Aynı zamanda tohum, bu besin değerleri sayesinde daha geç sindiriliyor. Böylelikle zayıflama sürecinde bireyin uzun süre tok hissetmesini sağlıyor. Tohum, içindeki değerler sayesinde sağlık ve enerji bombası olarak adlandırılıyor. Düzenli tüketilen Chia tohumu, bireye enerji veriyor.

Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Chia tohumu vejetaryen ve vegan diyetlerde daha çok kullanılmaktadır. Yağ, protein ve lif bileşiminden oluşan Chia tohumu hem geç sindirilir hem de kan şekerini dengeleyicidir. Chia tohumunun faydaları saymakla bitmiyor. İnsanlar sadece zayıflama sürecinde değil aynı zamanda günlük olarak da tohumu tüketebiliyor. Tohumun bilindik faydaları arasında ise aşağıdaki maddeler yer alıyor.

Sağlık için faydalı olan tohum, düzenli ve doğru kullanıldığı sürece yukarıda yer alan faydaları bireye kazandırmaktadır. Chia tohumu doğrudan tüketilebilir. Düzenli kullanıldığı sürece cildi besler, yaşlanma belirtilerini geciktirir, cildin daha canlı görünmesini sağlar. İçinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kemik ve kas yapısını, kalp ve damar sağlığını güçlendirir. Kan şekerini düzenleyici özelliği bulunan Chia tohumu bu özelliği sayesinde diyabet hastalarında kullanılmaktadır. Zayıflama sürecindeki bireyler ise hem enerji kazanmak hem de daha hızlı kilo vermek için Chia tohumu tüketebilir. Tüketilen Chia tohumu bağırsak hareketlerini hızlandıracak, bireyin daha geç acıkmasını sağlayacak, bireye enerji vereceği için daha hareketli olmasına yardımcı olacaktır.

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Chia tohumu kullanımı oldukça basit. Güvenilir bir aktardan ya da marketten temin ettiğiniz Chia tohumunu yemeklerinizde ve içeceklerinizde kullanabilirsiniz. Yaz aylarının sıcağında serinlemek için tükettiğiniz içeceklerin içine Chia tohumu atabilirsiniz. Su, ayran ya da süt içine atacağınız tohumu birkaç dakika beklettikten sonra içeceğinizi içebilirsiniz. Aynı zamanda bir kase yoğurt içine bir yemek kaşığı tohum koyarak öğünlerde ya da ara öğünlerde tüketebilirsiniz.

Salatalarınızın içine Chia tohumu atabilir, çorbalarınızın üzerine tohum koyarak tüketebilirsiniz. Sabah kahvaltısında peynir üzerinde Chia tohumu yiyebilirsiniz. Aynı zamanda tatlı isteğinizi bastırması için tüketeceğiniz tatlıların üzerine tohum serpebilir ve tohumla birlikte tatlınızı yiyebilirsiniz. Böylelikle hem tatlı isteğiniz kesilmiş olur hem de tatlının şekeri aniden kanınıza karışmaz ve kan şekeriniz yükselmez. Chia tohumu tozu da oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Tohumun tozunu elde etmek için tohumu ezmeniz gerekmekte. Ezdiğiniz tohumu çay olarak demleyebilir, et yemeklerinde baharat olarak kullanabilir, yemeklerinizin ya da tatlılarınızın içinde doğrudan kullanabilirsiniz. Aynı zamanda hamur işi yaptığınız zaman hamuru tohum tozuyla hazırlayabilirsiniz.

Chia Tohumu Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?

Chia tohumu kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu bulunmamaktadır. Fakat bağırsaklarınızın hızlı çalıştığı dönemlerde tohumu kullanmamanız daha doğru olacaktır. Chia tohumunu mutlaka güvendiğiniz aktar ve marketlerden temin etmelisiniz. Aksi takdirde tükettiğiniz tohumun sizi rahatsız etmesine neden olabilirsiniz. Önemli bir diğer konu ise tohumu doğru ve düzenli kullanmaktadır. Gün içinde 100 gramdan fazla tohum tüketmemeye özen göstermelisiniz. Aksi takdirde bağırsak hareketleri artar ve bu durum sizi zorlayabilir. Her zaman bilinçli olmak, tohumdan doğru faydalanmak önemlidir.

Exit mobile version