Civanperçemi Çayı için Doğal Reçeteler

Civanperçemi Bitkisi Nedir?

civanperçemi nedir

Bir rivayete göre Homeros’un gözünde, Afrodit ismi ile bilinen tanrıça, Paris’in atmış olduğu zehirli ok yüzünden ayak topuğundan yaralanmış olan Akhilleus’a iyileşebilmesi için civanperçemi kullanması gerektiğini söylemiş. Bu sebepten ötürü bitkinin ismi Achillea olarak adlandırılmış. Latincede mille bin demek iken, folium ise yaprak anlamına gelmektedir. Diğer isimleri arasında bin bir yaprak otu, akbaşlı, barsama otu, kandil çiçeği, marsama otu ve adi merkep ketesi bulunmaktadır. Bitkinin yapraklarının görüntüsünden sebep bu ismi almıştır. Yani civanperçemi, bilimsel ismi ile Achillea millefolium olarak bilinmektedir. Epey geniş bir coğrafyada yetişmekte olan bu bitki, birçok çeşide sahiptir ve bütün dünya geneline yayılmış durumdadır. Tümü de benzeri amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır. Civanperçemini ilk kez kullanan kişi Roma İmparatorluğu zamanında yaşamış olan Dioskorides isimli hekimdir. Fistül ve yaralara karşı kullandığı bilinmektedir. Alternatif tıp içerisinde büyük bir yere sahip olmasının yanında, civanperçemi çayı, pek çok faydaları ile karşımıza çıkmaktadır.

Civanperçemi Ne Zaman Toplanır?

Papatya familyasına mensup bir üye olan civanperçemi, Türkiye’de tüm yörelerde yetişebilmektedir. Özel olarak Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın bir biçimde görülmektedir. Yol kenarlarında, tarla kenarlarında ve çayırlık yerlerde yetişmektedir. Sıcak ve soğuğa dayanıklı olmasının yanında, tüm toprak türlerinde yetişmeye müsaittir. 1 metreye ulaşabilen boyu ile 2-2 buçuk metre arası yüksekliğe kadar karşılaşmak mümkündür. Otsu ve çok yıllık bir bitkidir. Çiçekleri pembe ve beyaz renkli olmakta, Mayıs ayından Ekim ayına kadar açmakta ve toplu biçimde iken şemsiyeyi andırmaktadırlar.

Haziran ayından Eylül ayına kadar toprağın 10 ile 15 santim üzerinden kesilip toplanmaktadır. Gölgelik alanlarda ve havadar yerlerde küçük demetler şeklinde asıp kurutulmaya çok müsaittir. Bitkinin kalın olan sapları ayıklanıp hava geçirmeyecek kaplar içerisinde rahatlıkla saklanabilmektedir. Fakat bir yıldan uzun süre saklanması önerilmemektedir. Kendine has bir kokuya sahip olan civanperçeminin baharlı ve acımsı bir tadı vardır.

Civanperçemi Faydaları Nelerdir?

Şifalı bitkiler içerisinde bulunan civanperçemi, pek çok temel faydası ile meşhurdur. Civanperçemi faydaları ise şu şekildedir;

Civanperçemi Kullanım Alanları

Civanperçemi birçok hastalıkta ve problemde aranmakta olan şifası ile meşhur bir bitkidir. Kullanım alanları ise şu şekildedir;

  1. Basur (Hemoroit)
  2. Akne ve sivilce
  3. Selülit
  4. Varisler
  5. İshal
  6. Dizanteri
  7. Yaralar
  8. Uyuz
  9. Cilt ve saç (Özellikle deri çatlakları)
  10. Menstrüasyon (Adet Döngüsü – Düzensizliği)
  11. Burun kanamaları
  12. Grip, nezle ve soğuk algınlığı
  13. İdrar içerisindeki kan
  14. Sindirim sistemi
  15. Baş ağrıları, sinir bozuklukları
  16. Böbrek ve idrarda var olan kum ve taş

Şeklinde maddeleyebiliriz. İçeriğinde bulunan maddeler;

Civanperçemi Nasıl Tüketilir?

Civanperçemi bitkisinden faydalanılabilecek pek çok metot bulunmaktadır. Gerek çayı, gerek suyu, gerek ise merhemi ile tam bir şifa deposu olmaktadır. Doğanın bize sunmuş olduğu bu armağanın pratik bir biçimde hazırlanıp basit yollarla tüketilmesi ve kullanılması mümkündür.

Civanperçemi Çayı

Suyu Nasıl Tüketilir?

Taze çiçekleri olan dalları baskılama (presleme) ile elde edilmektedir. Gün içerisinde 1 veya 2 yemek kaşığı oranında içilebilmektedir.

Civanperçemi Merhemi

90 gram kadar tuzsuz tereyağı iyi bir şekilde kızdırılmalıdır, daha sonra içerisine 15 gram ince kıyılan taze civanperçemi çiçeği ile 15 gram çok ince biçimde kıyılmış olan ağaç çileği yaprağı eklenmelidir. Kısa bir müddet karıştırılıp kaynatılmalı ve sonra ateşten alınmalıdır. 1 gün dinlendirilip, ısıtılarak keten bir bez içerisinde baskılanmalıdır. Kavanoz ve benzeri uygun saklama kaplarına koyarak buzdolabında saklanmalıdır.

Civanperçemi Çayı ve Karışımları

Civanperçeminin faydaları için pek çok doğal ilaç yöntemleri bulunmaktadır. Her bir rahatsızlık için ayrı tarifleri bulunan bu reçeteler ile özel olarak hazırlanıp uygulanmaktadır. Farklı bitkiler ve türlü malzemeler ile pratik bir şekilde çeşitli problemlere has yapılmakta olan bu tarifler yüksek etki sahibi olmaktadır.

  1. Sivilce (Akne) Çayı

Gerekenler: 50 gram kurutulmuş civanperçemi

Gün içinde 3 kez çay fincanında içilebilir. Sabahları aç karın ile diğer 2 sefer de yemek saatleri arasında içilmelidir. Sivilcelerin azalmasında ve çıkmasında etkili olmaktadır.

  1. Bronşit ve Astım Çayı

Gerekenler: 10 gram ebegümeci çiçeği, 10 gram lavanta çiçeği, 10 gram öksürük otu yaprağı, 20 gram civanperçemi

Gün içerisinde pek çok kez sıcak şekilde 1 fincan içilebilir. Nefes açıcı bir etki oluşturacaktır.

  1. Grip ve Soğuk Algınlığı Çayı

Gerekenler: 50 gram civanperçemi

  1. Menstrüasyon Çayı (Adet Düzenleyici)

Gerekenler: 25 gram Beşparmak otu kökü,  25 gr. Çobançantası bitkisi, 25 gram saplı meşenin ağaç kabuğu, 25 gr civanperçemi

Günde 1 ile 2 çay fincanı kadar yudumlanarak içilmelidir.

  1. Balgamlı Öksürük, Grip ve Nezle Çayı

Gerekenler: 25 gram atkuyruğu (kırkkilit), 25 gr. Beşparmak otu kökü, 25 gram kedi otu kökü, 25 gram civanperçemi

Gün içerisinde 2 çay fincanında, yemek saatleri aralarında da uzunca içilebilmektedir.

Yan Etkileri

Civanperçeminin faydaları pek çok yerde karşımıza çıkmakta iken, bunların yanı sıra tavsiye edilen ölçülerde kullanıldığı üzere bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bazı kişilerde alerji yapabilmektedir. Her vücuda özgü deride dökülmeler görülebilmektedir. Bu sebeple çeşitli rahatsızlığı olan bireylerin doktor ve uzman gözetimi altında tüketmesi, bilinçli bir şekilde kullanımda olması önerilmektedir.

Sağlıklı günler dileriz.

Exit mobile version