Çocuğumu Hangi (Özel, Devlet) Okula Göndermeliyim?

Pandemi sürecinde okulların uzun süre uzaktan eğitim yapmasıyla aileler yeni dönemde çocukları için endişeliler. Şimdi ebeveynlerin aklında bir soru var, çocuğumu Özel okula mı? Devlet okuluna mı? göndermeliyim ya da daha genel bir soru varsayalım; Çocuğumu hangi okula göndermeliyim?

Ülkemizde son yıllarda özel okul ve türevlerine ilginin artması ve devlet okullarının yetersiz kaldığı tartışması giderek alevleniyor. Ancak bu süreçte her devlet okulu yetersiz mi? tüm özel okullar yeterli mi? Sorularına cevap aranmalıdır. Peki, çocuğumu hangi okula göndermeliyim?

Özel Okul İmajı Nasıl Olmalı?

Stefko (2007) bir eğitim kurumu için imajı, bilgi ve beklentilerin eğitimsel konularla bileşimidir şeklinde tanımlamaktadır.

Seçilen okullarda en çok fiziki ortamlara bakılıyor. Ancak fiziki ortamlar tek başına bir seçim sebebi olamaz. Bununla beraber çocuğunuz için uygun okul seçerken;

  1. Okulun Fizikî Koşulları ve Konumu,
  2. Okuldaki Yabancı Dil Öğrenme imkânları,
  3. Okul idaresinin Velilerle İletişimi,
  4. Okulda gerçekleşen Sosyal, Kültürel ve Sportif Faaliyetler,
  5. Okulun Eğitim-Öğretim Kadrosunun Nitelikleri,
  6. Okuldaki Servis ve Beslenme Hizmetlerinin niteliği,
  7. Okulun Öğrenci Kişilik Hizmetleri, maddelerini iyi analiz etmeliyiz. Burada analiz etmekte zorlandığımız maddelerde okulun velilerinin referansları baz alınmalıdır. Çocuğunuz için okul bakmaya başladınız ve çocuğunuz nasıl bir eğitim almalı?

Özel Okullar Kendini Nasıl Planlar?

‘Her çocuk özeldir’ cümlesi ile çocuğunuzun eğitim sürecinde destekçisi olabilirler. Çocuklarımızın yaşıtlarından geri kalmasını istemeyiz. Peki çocuğunuzu geri bırakmak istemeyen okullar neler yapıyor. Son yıllarda özel okulların kendini ön plana çıkarmak için başvurduğu en önemli faktörlerden biri Bireysel Hızdır. Bunu nasıl yapıyorlar;

Yukarıda belirtilen maddeleri yerine getiren bir okul var ise geriye sizin maddi imkanlarınız kalıyor…

İdeal Okula Nasıl Karar Vermeliyim?

Çocuğunuza destekleyici ortam (Bireysel farklılıkları gözeten, Sosyal gelişimi destekleyen, Akademik gelişime önem veren, Yabancı dil eğitimi ağırlıklı olan, Fiziksel şartları yeterli olan, Güvenli bir ortamı olan, Araştırma ve sorgulamaya fırsat sunan, Teknolojik donanıma sahip olan, Yenilikleri takip eden, Öğrenciyi merkeze alan, Yaratıcılığı destekleyen, Geleceğe hazırlayan) sunan her türlü okul çocuğunuz için iyi bir başlangıç olacaktır.

Seçtiğiniz okulun Nitelikli Öğretmen Kadrosu (Tecrübeli ve bilgili öğretmen kadrosu, Güler yüzlü, iletişime açık çalışanlar, Sevgi dolu, anlayışlı ve sabırlı, Rehberlik desteği veren) sizin ve çocuğunuz için önemlidir.

Kurumda bulunan Etkili Yönetim ( Kurumsal bakış açısına sahip, Okul kültürü bilinen, Misyonu ve vizyonu olan, Okul sinerjisinin okul ortamına yansıdığı, Net kuralları olan) profesyonellik anlamında sizlerin işini kolaylaştıracaktır. Sonuç olarak destekleyici okul ortamı oluşmalıdır.

Devlet Okulları İmajı

Türkiye’de devlet okullarının kalite ve niteliğinin düşmekte olduğu, bu okullardaki eğitim ve öğretimin giderek etkisizleştiği ve öğrencinin, çevrenin, velinin ve iş dünyasının beklentilerini karşılamaktan uzaklaştığı sıklıkla dile getirilen sorunlar arasındadır. Hatta 59. hükümetin, her yıl için “10.000 başarılı öğrencinin özel okullara gönderilmesi” proje önerisi de bu sorunun varlığını destekler nitelikledir. Ülkemizde eğitim öğretime ilişkin bu sorunlar eğitimin niteliği ile ilgilidir. Ayrıca bu sorunlar, okullarımızın etkililiğine yönelik araştırmalara, fazlasıyla gereksinim duyulduğunu da göstermektedir.

Devlet okullarında görevli yöneticiler, liyakat usulü ile değil de izlenen popülist yaklaşımlarla göreve getirildikleri düşünülmektedir.

Durum böyle olunca, yöneticilik vasıflarını taşımayan bireylerin de göreve getirildikleri düşünülmektedir.  Bknz. Arslan, H., Kuru, M., & Satıcı, A. (2010). Devlet ve özel ilköğretim okullarının etkililiğinin araştırılması. Eğitim ve Bilim32(142).

Okul Öncesi Öğretmeni Samet Coşkun 

Exit mobile version