Pide yöntemi… İnsan ilişkilerinde yaşanan çoğu problemin temeli iletişimsizliğe ya da iletişim esnasında yaşanan kopukluk ve çatışmalara dayanıyor. Bu çatışmaların ardında ise çok önemli bir kavram yatıyor; “anlaşılmak”, her birey anlaşılmak istiyor gerek duyguları gerek düşünceleri bakımından her insanın öncelikle aradığı şey anlaşıldığı hissine kavuşmak. Böylelikle onu anladığını hissettiği kişi ile daha sağlıklı bir ilişki ve iletişim kurabiliyor.
Bu durum sadece yetişkinler için değil çocuklar hatta bebekler için de geçerli.
Sağlıklı ve gerçek bir ilişki kurma ihtiyacı güvenli bağlanma ile başlayan ve tüm hayatımız boyunca devam eden bir süreç.
Dr. Özgür Bolat “Beni Ödülle Cezalandırma” kitabında çocukları ödül-ceza sistemi içine sokmaktansa iç motivasyonla yetiştirmenin öneminden bahsederken, çocukların anlaşılmış hissetmek ile kontrol ve manipüle edilmiş hissetmeleri arasındaki ince çizgiden söz ediyor. İlişkilerin temelinde ne kadar kontrol arzusu varsa güvenin o kadar az olduğu ortaya çıkıyor ve bu da çocuğumuzla olan ilişkimizi zayıflatıyor.
Peki Çocuğumuzla Nasıl Gerçek İlişki Kuracağız? Pide Yöntemi Nedir?
Bunun için anlaması kolay uygulaması ise uzun ve sürekli olması gereken bir yöntem var: Pide Yöntemi! Pide yöntemi unsurları;
- Perspektif
- İhtiyacını Anlamak
- Duyguyu Anlamak ve Onaylamak
- Emek
Bu yöntem “Nasıl anlayabilirim ve yardımcı olurum?” sorusunun cevabını bize 4 aşamada açıklıyor.
1. (P)Perspektif:
Her şeyden önce çocuğun bakış açısını öğrenmek gerekiyor. Ortadaki bir gerçek mi yoksa olan şeye sizin bir yorumunuz mu? Buna dikkat etmek gerekiyor. Öznel değil objektif olarak, öznel bir tutumumuz var ise bunu çocuğa empoze etmeden önce çocuğun duruma yüklediği anlamı anlamamız gerekiyor.
2. (İ) İhtiyacını Anla:
Objektif olup çocuğun bakış açısını anladıktan sonra ihtiyacı anlamamız gerekiyor. Burada da öncelikli olarak şunu bilerek hareket etmek gerekiyor: Çocuğun yaptığı her davranış kendisi açısından bir anlam taşıyordur. Bu anlamı çözmek ve destek olmak çocuğa anlaşıldığını hissettirecektir.
3. (D)Duyguyu Anla ve Onayla:
Çocuklar modeller aracılığıyla ve deneyimleriyle öğrenirler bu öğrenmeler onların beyninde şemalar oluşturur ve bu şemalar ile hayatlarını anlamlandırırlar. Burada çocuğumuzun davranışlarının altındaki duyguyu görebilmek gerekiyor. Bir yetişkinin anlamsız bulduğu bir davranış çocuk için bir duyguyu temsil ediyor olabilir. Çocuklar duygularını ifade etmek için bir obje, söylem, çizim vb. kullanabilir.
4. (E)Emek:
İlk üç aşama çocuğumuzu anlama üzerineydi. Bu aşamalarda başarılı oluyorsak doğal olarak çocuğumuza karşı içimizde bir empati duygusu gelişir ve bu yaklaşımımıza da yansır. Son aşamada aile çocuğuyla iş birliği ve ona rehberlik etme konusunda emek göstermelidir. Böylece çocukla aile arasındaki ilişki kuvvetlenir.
Daha ayrıntılı bir okuma yapmak isterseniz Dr. Özgür Bolat’ın “Beni Ödülle Cezalandırma” kitabından faydalanabilirsiniz.