Çocuk ve Resim

Çocuklukta Resim Yapmak Neden Önemlidir?

Resim, herhangi bir yüzey üzerine çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan bir anlatım tekniğidir. Çocuğun gelişiminde resmin önemi; özellikle küçük yaşlarda yapılmaya başlanan resim etkinlikleri kendi zihinsel süreçlerini açıklamak ve gelişimi destekleyen bir etkinlik olarak tanımlanabilir. Ebeveynler çocuklarının özellikle küçük yaşlarda, çok fazla kağıt kalemle oynamasına pek izin vermeyebiliyor. Oysaki, bir çocuğun sağlıklı beslenmesi ne kadar önemliyse kağıda, boyalara, kalemlere dokunması da bir o  kadar önemli.  Çünkü resim, çocukların gelişimlerinin ve becerilerinin genel bir göstergesidir. Resim aynı zamanda bize çocukların düşünüş tarzlarını, akranlarıyla ya da yetişkinlerle ilişkilerini yansıtır ve ipuçları verir. Kolay bir anlatım aracı olması nedeniyle de henüz yetişkinler kadar sözel olarak sahip olmayan bir çocuk için kendisiyle dış dünya arasında iletişimi sağlayan bir araç. Her şeyden öte, resim yapmak (herhangi bir kompozisyona ya da yeteneğinizin olması gerekmeden) olumlu ruh haline katkıda bulunur.

Çocuğun Gelişiminde Resmin Önemi

Çocuk resimlerinin psikoloji alanında önemli olmasının nedeni her ne kadar resim yapmayı oyun oynamak gibi görsek de çocuk bu oyunda çoğu zaman farkına varmadan gerçek ve spontane duygularını çizmesinden kaynaklıdır. Resim yoluyla bilinçdışı yansıtılabilir, hatta çocuk bu yöntemle sorunlarını yansıtır ve çözüm yoluna ulaştırabilir. Henüz dil yetenekleri gelişmemiş küçükler için ya da sözlü olarak kendini ifade etmekte zorlanan/istemeyen çocuklar için sözsüz bir değerlendirme yöntemi olarak kullanılan resim hem uzmanın hem de çocuğun severek katılmak isteyeceği bir değerlendirme aracı olarak kullanılıyor.

Öte yandan, çocukla çalışan uzmanlar olarak bazen çocuğu daha iyi anlayabilmek için de resim yapmasını isteyebiliyoruz. Çocuğun kağıdı kullanış biçimi, resimdeki kompozisyon ve kullanılan renkler, bizler  için anlamlı mesajlar içerebiliyor. Çocuk, ’resim’ yaparken kendini özgür ve yargılanmayacağı bir ortamda hissettiğinden, ona bu güven verici tutum hissettirildiğinde tüm davranışları da doğal olacaktır. Bu doğal ortam çocuğu izleyen uzmana onun gerçek duygularından haberdar olma olanağı verir.

Çocuğun çizdiği figürler, karalamalar çocuğun gelişimsel ve ruhsal süreçleri hakkında kimi zaman kelimelerden daha anlamlı olabiliyor. Çocuğun yaşı da göz önünde bulundurarak ,kas becerilerinin izin verdiği ölçüde, karalamalar yapması dil gelişiminden önce başlar. Çocuğun yaşı dikkate alınarak neyi nasıl veya ne kadar doğru çizdiği konusunu dikkate almadan her çocuğun kendi bakış açısına göre yarattığı çizimlerin yine o çocuğa göre anlamları konuşulmalıdır.

Ancak resim bizlere çocuğun dünyasıyla ilgili birçok ipucu verirken bu bilgileri tam eksiksiz bilgi olarak kabul etmemekte fayda vardır. Başka bir deyişle, resim terapi sürecinde çocuğun dünyasını daha iyi anlayabilmek için kullandığımız araçlardan yalnızca biridir.

Peki, Resim Yapmayı Daha Etkili Olarak Nasıl Kullanabiliriz?

Günümüzde ebeveynler bilgiye daha kolay ulaşabildiğimiz şu günlerde çocuklarını anlamak adına birçok adım atmaktadır. Özellikle, yaşadığımız karantina döneminde aile üyeleri ile daha fazla vakit geçirmek onları daha yakın tanımak isteğimizi oluşturdu. Bu anlamda resim, evde uygulayabileceğiniz hem kendinizin hem de çocuğunuzun keyifli vakit geçirmesi anlamında oldukça etkin bir yöntem. Ailece kaliteli zaman geçirmek için yapabileceklerinizden biri de Serbest Resim Saati olabilir. Bütün aile üyeleri katılabilir ve elde edebileceğiniz kolay malzemelerle kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Sadece çizmek için kendi tercih edeceğiniz ve çocuğun yaşına göre boya kalemleri ve beyaz bir kağıt.  Bu etkinlikte önemli olan herhangi bir öğrenme etkinliği olmadan kendi duygularınızı ve çocuğunuzun kendi duygularını dışa vurabilmesi ve eğer istekliyse bunun hakkında konuşabilmek. Üzerine konuşulması önemli ama konuşulmasa da bu duyguların çizim yoluyla dışa vurumu da oldukça etkili.

Çünkü resim, her yaştan bireyin fakat özellikle çocuklarla yetişkinlerin yaşadıkları iletişim problemlerini aşma konusunda oldukça etkili bir araç. Ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte yapacakları resim etkinlikleri hem keyifli vakit geçirmelerine hem de duygular ve olaylar hakkında daha kolay konuşulabilmesine fayda sağlayacaktır.

Psikolog Elif Zorluoğlu

Exit mobile version