Dil Sararması Neden Bu Kadar Önemli?

Sağlıklı bir insanın dil rengi genellikle açık pembe tonlarında olup farklı pek çok etken bu renk üzerinde zaman zaman değişimlerin olmasına neden olmaktadır. Meydana gelen renk değişimlerinden en sık rastlanılan durum ise dilde sarı renk oluşumudur. Dil sararması hakkında detaylı bilgileri bulabileceğiniz bir yazı hazırladık.

Dilimin Üstü Sarı Ne Yapmalıyım?

Ağız içinde oluşan bu sarı renk genellikle kötü durumların habercisi olmamakla birlikte kısa bir süre zarfında kendiliğinden düzelmektedir. Dilde sarı tabaka oluşumunun en genel nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

Sıklıkla karşılaşılan bu durumlar ise çoğu zaman evde gerçekleştirilen basit yöntemlerle iyileştirilebilirken, sarılık gibi hastalıklar neticesinde dil sararması geçiren kişilerin hekimlere danışmaları gerekmektedir.

Dil Neden Sararır?

Ağız içindeki renk değişikliğinin en belirgin nedeni dikkat edilmeyen ağız hijyenine bağlı olarak açığa çıkan enfeksiyonlar ve ölü hücrelerdir. Fırçalanmayan dişler, tütün kullanımı, az miktarda sıvı tüketimi, tüketilen ilaçların yan etkileri veya günlük yüksek oranlarda çay ve kahve tüketimi doku üzerinde bir sarı tabakanın oluşmasına neden olmaktadır.

Bu tabaka, ağız içinde bulunan bakterilerin zamanla açığa çıkarttığı pigmentler neticesinde gelişirken ağız içinde renk değişikliğine neden olan diğer etmenler ise şu şekilde listelenebilmektedir:

Dilde Sararma Tehlikeli Midir?

Dil sararması durumunu pek çok insan hayatı boyunca en az bir kere deneyimlemekte olup bu problem genellikle zayıf ağız hijyeninden kaynaklanmaktadır. Ancak uzun süreli geçmeyen bu renkli tabaka ve bu soruna eşlik eden farklı semptomlar varsa bir hekime danışılması son derece önemlidir.

Ağız içerisinde oluşan bu durum ağız hijyenine dikkat ederek, daha az çay, kahve ve tütün tüketerek ve bol sıvı tüketerek yaklaşık 2 haftanın sonucunda halen devam ediyorsa bu konuda bir hekim görüşü alınmalıdır.

Geçmeyen renk değişimleri sarılık, diyabet veya bir otoimmün hastalığın habercisi olabileceği için erken teşhis açısından bir uzman görüş almak oldukça önemlidir.

Dil Sararması Nasıl Geçer?

Pek çok dil sararması durumu evde basit yöntemlerle geçirilebilmektedir. Bu yöntemler en genel anlamda şu şekilde sıralanabilmektedir:

Dil Sararması İçin İlaç Kullanmalı Mıyım?

Dil sararmasının tedavi sürecinde herhangi bir ilaç kullanımına gerek yoktur. Ancak bu renk değişimi geçmeyen bir durumsa hekimler tarafından önerilen ilaçların kullanımına dikkat edilmelidir.

Dil Temizliğinin Önemi

Ağız içerisinde yer alan, canlı pek çok hücreden oluşan, yutkunma, konuşma ve tat almaya yardımcı olan bir organdır. Pütürlü olan yapısı sayesinde yüzlerce bakterinin üzerinde yaşayabilmesine olanak sağlayan bu organ, temizliğine en çok dikkat edilmesi gereken organların başında gelmektedir.

Diş eti hastalıkları, diş çürümeleri ve ağız içerisinde çıkan af yaralarının oluşumuna neden olan tüm bakteriler sanılanın aksine diş etlerinde veya dişlerin üzerinde değil, ağız içerisindeki pütürlü yapıda yaşayarak çoğalmaktadır. Bu bakteri ve virüsler sadece ağız içerisine değil yutkunma eylemi neticesinde sindirim sistemine buradan da vücudun tüm sistemlerine dahil olarak pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla da ağız içerisinde dişler, diş etleri ve yanak etleri kadar bu organın temizliğine de oldukça özen gösterilmelidir.

Ağız sağlığının korunması ve temizliğinin yapılması pek çok faydayı da beraberinde getirmektedir. Bu faydalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Dil Temizliği Nasıl Yapılır?

Temizliği bu kadar önemli olan bir organın temizlik aşamaları ise şu şekilde ilerlemelidir;

Diş fırçalama işlemi tamamlandıktan sonra dil, ağız içerisinden çıkartılabildiği kadar dışarı çıkartılmalıdır. Dil temizleme aparatlarına sürülen ağız gargaraları veya bitkisel yağlar ile fazla bastırmadan yüzeyi öne ve arkaya olacak hareketlerle yavaş yavaş temizlenmelidir. Günde 2 defa olma koşulu ile her seferinde 2 – 3 dakikalık temizlik yeterli olmakla birlikte son aşamada bol su ile ağız çalkalanarak ağzın derinlemesine temizlenmesi ve ferahlaması sağlanmalıdır.

Exit mobile version