Dil Uyuşması Neden Olur? (10 Farklı Olasılık)

Dil uyuşması insanların sık sık yaşayabildiği bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle altında yatan başka sebepler olan dil uyuşması, ufak çaplı karıncalanmalar ve iğne batma hissine benzer hisler doğurarak dilde rahatsızlık meydana getirmektedir. Dil uyuşmasıyla beraber tat duyusunda çeşitli problemler, konuşmada aksamalar, yavaşlamalar veya ağızda kötü tat şeklinde çeşitli komplikasyonlar da meydana gelebilmektedir. Uyuşma belli başlı komplikasyonlardan kaynaklanabiliyor olsa da bazı hastalıkların göstergesi de olabilir. Peki dil uyuşması neden olur? Gelin hep birlikte detaylı olarak inceleyelim.

Dil Uyuşması Neden Olur?

Dil, üzerinde sinirlere sahip olan fazlasıyla hassas bir organdır. Vücudun düzgün çalışabilmesi ve gerekli işlevleri sağlayabilmesi adına birçok görevi bulunan dil, birçok aktivite için de önemli yer tutmaktadır. Dil üzerinde yer alan sinirlerin hasar görmesi veya zarara uğraması sebebiyle dil uyuşması meydana gelebilmektedir.

Dil uyuşması nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Diğer Nedenler

Bunlar dışında farklı sebeplerden dil uyuşması neler olur?

En sık rastlanan konulardan birisi de sinir hasarının meydana gelmesidir. Dil, sinirler aracılığıyla kontrol edilmektedir. Hissetme, tat alma gibi her türlü aktivite sinirlere verilen komutlar yardımıyla meydana getirilmektedir. Dildeki bu sinirler, dışarıdan meydana gelecek çeşitli zararlarla karşılaşırlarsa yine dilde karıncalanma hissi, uyuşukluk veya hissizlik gibi durumlar meydana gelecektir. Bunun sebebi de dil üzerindeki sinirlerin hasara uğramasındandır. Bu hasar sonucu meydana gelen hissizliğin kalıcı olup olmadığı, tedavi edilip edilmemesi hususları hasarın kalıcı veya geçici olmasıyla ilişkilidir. Dildeki sinirlerin tahribatı eğer kalıcıysa, bu unsurla bağlantılı olarak hissizlik de kalıcı olabilecektir.

Bir başka sebep ise dilin tahriş edilmesidir. İnsanlar günlük hayatında yemek yerken veya çeşitli şeyler yaparken dil ve dişlerinin tahribatına sebep olabilmektedir. Özellikle dilin ısırılması veya dişlerin sıkılmasına bağlı olarak da dil uyuşması yaşanabilmektedir. Ancak burada meydana gelen hasar genellikle geçici olmakta ve kısa süre sonra dildeki hissiyat tekrardan yerine gelmektedir.

Elbette anestezi de dildeki hissizliğe sebep olur. Anestezi etkisinde olan bir insan, belli başlı bölgelerinde uyuşma yaşamaya devam etmektedir.

Dil Uyuşması Nasıl Geçer?

Dil uyuşmasının teşhisi ve tedavisi günümüzde fazlaca kolay hale gelmiştir. Özellikle tıp alanının ve teknolojinin ilerlemesiyle teşhis ve tedavi aşamaları da hızlanmıştır. Tedavi edilirken öncelikle yapılacak unsur tanının konulmasıdır. Dil uyuşmasına sebep olan unsurun ne olduğu keşfedilmeden tedavi edilmesi de pek mümkün değildir. Bu doğrultuda ilk adım olarak dil neden hissizleşiyor sorusunun cevabı aranır. Bu sorunun cevabı bulunduktan sonra da sırasıyla çeşitli çözüm önerileri ortaya çıkar. Dil uyuşması için etkili olan ve dil uyuşmasını geçirebilecek bazı yöntemler şunlardır:

Dil Uyuşması için Hangi Doktora Gidilir?

Ele almak gerekirse ağız ve diş sağlığının kontrolünü diş hekimleri aracılığıyla yaptırmak, dil hassasiyetinin kaynaklandığı problemi keşfedebilme açısından önemli yer tutacaktır. Bu durumda diş hekimi kontrolünde gerekli tedavinin izlenmesi dil konusunda da çözüm olacaktır.

Bir diş hekimi kontrolü, ağız ve diş sağlığı açısından gerekli aksiyonları almaya ve tümör gibi hususların da incelenmesine etki edecektir. Aynı zamanda sigara ve alkol kullanımıyla ilişkili dil uyuşmaları bakımından kişilerin kullandıkları zarar veren içeriklere dikkat etmesi gerekecektir. Sigara ve alkolün fazla tüketimi, dilde hassasiyet problemleriyle beraber birçok problem daya meydana getirebilmektedir. Bu sebeple sigara ve alkol kullanımına dikkat edilmesi de problemin kaynağının bu olduğu hususlarda sorunu çözecektir. Ana husus, dil uyuşmasına sebep olan etkeni bulmak ve ardından bu etkeni yok etmek olmalıdır.

Bunun dışında yukarıda bahsettiğimiz nörolojik belirtiler var ise mutlaka bir nöroloji uzmanına gözükmekte fayda vardır.

Sağlıklı günler dileriz.

Exit mobile version