Diş Taşı Nedir, Neden Oluşur ve Nasıl Temizlenir?

Diş Taşı Temizliği Nedir?

Diş sağlığımızı düzenli olarak kontrol ettirmek oldukça önemlidir. Bunun yanında günlük olarak dişlerimizin bakımını da ihmal etmeden yapmak ileride daha büyük diş problemlerinin önüne geçilmesini sağlar. Düzenli olarak ağız bakımı yapılmaması durumunda dişin dış yüzeyinde oluşmaya ve birikmeye başlayan plaklar zamanla tartar oluşur.

Doktorunuz tarafından diş yapınıza uygun olarak tavsiye edilen diş fırçası ve macunu ile düzenli olarak ağız bakımı yapmalısınız aynı zamanda diş ipinin kullanımı ile de dişlerinizde birikmiş olan plağın çoğunu temizlemek mümkün olabilmektedir. Tüm bu bakım işlemlerini titizlikle yapmanıza rağmen zamanla bir miktarda olsa diş taşı oluşumunu engelleyemeyebilirsiniz. Bu oluşan diş taşlarından diş temizliği yaptırarak rahatlıkla kurtulmanız mümkündür. Diş taşı temizliği aynı zamanda detetraj olarak da adlandırılmaktadır. Diş taşı temizliği, tartar olarak da adlandırdığımız diş taşının özel dental cihazlar yardımıyla dişin dış yüzeyinden temizlenmesi işlemidir. Eğer bu temizleme işlemi ihmal edilirse uzun vadede diş ve diş eti problemleri ile karşılaşmanız muhtemeldir.

Diş Taşı Nedir ve Nasıl Oluşur?

Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız hatta diş ipi kullanıyor olmanız bile zamanla dişlerinizde plak ve tartar oluşumunun önüne geçemeyebilir. Ağız içinde temizlenmesi mümkün olmayan kalıntılar 12 saat boyunca temizlenmeden kalması durumunda bakteri oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bu bakteriler tarafından da diş plağı oluşumu başlatılır ve zamanla plak birikiminin artar. Birikmiş olan diş plağı temizlenmemesi durumunda zamanla diş taşına yani tartar oluşumuna sebep olmaktadır. Diş taşı ise dişe daha sıkı olarak yapışır ve genellikle siyaha yakın bir renkte olmaktadır. Dişlerimizin dış yüzeyinde birikmiş olan plaklar aynı zamanda diş minelerine de zarar verebilmektedir ve bunun sonucu olarak da dişlerde çürük oluşumuna yol açabilmektedirler. İleride dişlerinizi kaybetmek ve çürümesini engellemek istiyorsanız dişlerinizde oluşan diş plağını ikaz olarak değerlendirmeli ve gerekli temizliği yapmaktan çekinmemelisiniz.

Aksi durumlarda dişlerinizde birikmiş olan plaklara bağlı olarak diş eti iltihabı gibi birçok rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz. Özellikle diş iltihabı gibi rahatsızlıklar oldukça risklidir, dişi çevreleyen dokuda kayıp yaşanmasına hatta dişinizin sallanıp çekilmesine bile sebebiyet verebilmektedir.

Diş Taşının Zararları Nelerdir?

Dişlerimizi Hangi Sıklıkla Temizletmeliyiz?

Ağız içi temizlik ile diş yüzeyleri yeterince temizlenmez ise tükürük içinde bulunan mineraller ile diş yüzeyinde oluşacak çökelme neticesi diş plakları oluşmaktadır. Bu nedenden dolayı dişlerde tartar oluşmaktadır. Bu oluşumda diş etlerine zarar vererek çekilmelerine ve yukarıda belirtmiş olduğumuz birçok rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Bunu engellemek için en az 6 ayda bir veya yılda bir defa olmak üzere diş taşı temizliği yaptırmamız gerekmektedir. Düzenli olarak yaptıracağınız bu işlem sonucu ağzınızda koku oluşmasının, diş etlerinizin çekilmesinin veya dişlerinizi kaybetmenizin önüne geçmiş olursunuz.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Dişlerinizde bulunan diş taşlarının boyutu ve varsa diş eti rahatsızlıklarınızın durumuna göre tedavi süreci ve yöntemleri değişiklik gösterebilmektedir. Hastanın ciddi boyutta bir diş eti rahatsızlığının olmaması durumunda kavitron adı da verilen ultrasonik cihazlar yardımı ile diş taşı temizliği yapılabilmektedir. Detertraj olarak da adlandırılan bu işlem ortalama olarak 30-45 dk. arası sürebilmektedir. Diş taşlarının aşırı yoğun olması gibi durumlarda ise bazen lokal anestezi uygulanabilmektedir. Temizleme işlemi yapılırken tüm diş taşları tek tek temizlenir. Bazı durumlarda küretaj denilen cerrahi müdahale gerekebilir. Bu gibi durumlarda seans süresi uzamakta ve yapılacak işlemler değişiklik gösterebilmektedir.

Diş Taşı Temizliği Acıtır mı?

Diş taşı temizliği yaptırmamış birçok kişi bu işlemin acı veren bir işlem olduğunu düşünmektedir. Ama düşünülenin aksine diş taşı temizliği canınızı acıtmadan yapılabilen bir işlemdir. Bazı durumlarda ufak olarak canınız sızlayabilir ama onun dışında ciddi ağrı ve acılara sebebiyet vermez. İleri boyutlardaki diş taşı temizliği ise anestezi altında yapılacağı için kişi hiçbir acı ve ağrı hissi duymamaktadır. Tüm yapılan bu işlemlerde hastanın acı eşiği de önemlidir, istenilmesi durumunda lokal anestezi de uygulanabilmektedir.

Exit mobile version