Döküm Tava Nasıl Temizlenir? (En Pratik)

Doğal demir madeninin, yüksek sıcaklıkta eritilip istenen şeklin verilmesine döküm tava denir. Tek parça halinde yapılmaktadır. Dayanıklı ve sert yapıda olması ayrıca mikrop tutmaması döküm tavanın tercih edilme sebeplerinden biridir. Son yıllarda gastronomiye olan ilgi oldukça arttı. Yemekleri en lezzetli formuna getirmek için olan araştırmalar da aynı oranda yükselmektedir. Döküm tava da yapılan yemeklerin daha kolay pişmesi, daha lezzetli olması ve daha hijyenik olması sebebiyle tercih edilmektedir. Bu içeriğimizde sizlere döküm tava nasıl temizlenir? Bulaşık makinasında yıkanabilir mi? Gibi soruların cevabını ve döküm tavanın ilk kullanımıyla ilgili de bilgiler de vereceğiz.

Döküm Tava Temizleme Yöntemleri

Hemen hemen her evde bulunan döküm tavaların hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. Bazen bu tavaların kullanımıyla ilgili bilgi eksikliğimiz olmaktadır. Gelin bakalım kararan, paslanmış ve yanmış döküm tava nasıl temizlenir?

Yanmış Döküm Tava Nasıl Temizlenir?

Yemek yaparken bir anlık dalgınlıkla kazalar yaşamamız mümkündür. Döküm tava kullanırken de bu hataları yapmamız söz konusu olmaktadır. Döküm tava temizleme yöntemleri hakkında bilgiler verdik. Ancak kararmış döküm tava nasıl temizlenir? Dediğimizde işimiz biraz zorlaşmaktadır. İçeriğimizde size yanmış, kararmış döküm tavanızı nasıl eski haline getirebileceğinizi anlatıyoruz. Kararan döküm tava nasıl temizlenir?

Malzemeler

Uygulanışı

  1. Tavayı üstündeki artıklardan iyice arındıralım. Tavayı aşındırmamaya dikkat ediniz.
  2. Bir tatlı kaşığı karbonatı tavaya koyalım.
  3. Yumuşak kıllı bir fırçayla karbonatı tavanın heryerine yayalım.
  4. Üzerine sirkemizi dökelim.
  5. Biraz daha fırçalayalım.
  6. 10 dakika kadar bekleyelim.
  7. Üzerine kaynar su ekleyelim.
  8. 10 Dakika daha bekleyip akıtalım.
  9. Daha sonra tekrar bulaşık deterjanımızı koyup süngerle temizleyebiliriz.
  10. En son durulayalım.

İşte döküm tavamız eskisi gibi oldu!

Paslanmış Döküm Tava Nasıl Temizlenir?

Bazen kullanmayı unuttuğumuz veya ıslak bıraktığımız döküm tavalarımız zaman içerisinde paslanabilmektedir. Uzmanlar diyor ki ekibi olarak onun da çaresini bulduk. Yanmış döküm tavalar için önerdiğimiz formül de paslanma için de oldukça kullanışlıdır. Daha kolay bir yöntemi de mevcut. Ayrıca bu yöntemi döküm tava nasıl parlatılır? sorunuz için de deneyebilirsiniz.

Malzemeler

Uygulanışı

  1. Daha fazla karbonat kullanıyoruz çünkü tavanın heryerine bol bol karbonat değmesini istiyoruz.
  2. 1 limonun suyunu üzerine ekliyoruz.
  3. Yarım saat kadar sadece karbonat ve limon suyuyla bekletiyoruz.
  4. Yarım saat sonra üzerine kaynar su ekliyoruz.
  5. 1 saate yakın bekletelim.
  6. Daha sonra temizliğini yapıp duruluyoruz.

Ekibimizdeki aşçıların sıklıkla kullandığı bu yöntemleri mutlaka deneyin!

Döküm Tava Bulaşık Makinasında Yıkanabilir Mi?

Size en kolay haliyle döküm tava temizliğinden bahsettik. Peki bu kadar uğraşmaya gerek var mı? Bulaşık makinasına atalım yıkansın diyenleriniz de vardır. Bütün döküm tava türlerini bulaşık makinasında yıkamanızı önermiyoruz. Yalnızca yüksek emaye kaplamaya sahip döküm tavalar bulaşık makinasında yıkanabilmektedir. Yeni bir döküm tava alırken buna dikkat ederseniz bulaşık makinasında yıkayabilirsiniz. Emaye kaplı döküm tava nasıl temizlenir? diye sorarsanız bulaşık makinası kullanabilirsiniz.

Döküm Tavanın İlk Kullanımı

Döküm tavaların ilk kullanımı da oldukça merak edilen konulardan biri. Yeni aldığınız demir döküm tavanızı eve geldiniz ve kullanmak istiyorsunuz. Öncelikle size bahsettiğimiz gibi bulaşık deterjanı ve süngerimizin yumuşak kısmıyla temizleyelim. Havlu peçeteyle iyice kurulayalım. Pişirmek istediğimiz ürünü koymadan önce yağlayalım. Bir pamuk yardımıyla bir çay kaşığı kadar yağ ile heryerini yağlayalım. Demir döküm tavamızda fazla yağ kullanmıyoruz. İlk kez kullanılan demir döküm tavanın temizliği de diğer temizlik yöntemlerimizle aynıdır.

Exit mobile version