Domates Lekesi Nasıl Çıkar?

Giysilerde oluşan izlerin çoğunu çıkarmak kolaydır. Fakat bazı izler vardır ki bunları giysilerden çıkarmak düşünüldüğü kadar kolay değildir. İnatçı lekeler olarak adlandırılan bu izler arasında domates izi de bulunmaktadır. Yerken ya da doğrarken giysi üzerinde oluşan izler birkaç adımda çıkarılabilir. Peki, domates lekesi nasıl çıkar?

Öncelikle hızlı olmak gerekir. Giysi üzerine bulaşan izin kurumaması önemlidir. Eğer giysi üzerindeki iz kurursa farklı yöntemle izi çıkarmak daha zor olacaktır. Hızlı davranarak giysi kumaşının suyu içine çekmemesini sağlayabilirsiniz. Eğer mümkünse giysi üzerine gelen suyu kaşık ya da peçete yardımıyla alın. Giysini çıkarın ve soğuk suyun altına tutun. Ardından deterjanla yıkayın. Yanınızda ya da yakınınızda tuz varsa giysi üzerindeki ize tuz serpebilirsiniz. Tuz sayesinde lekeyi temizleyene kadar giysinizi kalıcı izden korumuş olursunuz.

Giysi Türüne Göre Leke Çıkarma Teknikleri

Kıyafet üzerindeki domates lekesini çıkarmak için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Öncelikle giysi kumaşının ne olduğunu belirlemeli ve buna göre yöntem seçmelisiniz.

Söz konusu kumaş türü pamukluysa işe yarayacak etkili yöntem oksijenli sudur. Domates lekesi pamuğun içerisine kolaylıkla işler. Pamuklu giysi tercih edenler bu izin çıkmayacağını düşünse de aslında pamuklu giyside izi çıkarmak mümkündür. Pamuklu giysi üzerindeki izi çıkarmak için izin olduğu bölgeyi soğuk suya tutmak gerekir. İz, soğuk suda ne kadar çıkarılırsa o kadar iyidir. Soğuk suyun ardından izin üzerine tuz serpilir. Ardından bir pamuğun üzerine oksijenli su dökün ve izin olduğu bölgeyi ovalayın. Yünlü kıyafet üzerindeki domates lekesini çıkarmak için limon suyu kullanılmaktadır. İzin olduğu bölgeye biraz tuz serpilir ve ardından nazikçe ovalanır. Daha sonra oraya bir pamuk yardımıyla limon suyu uygulanır. Soğuk suda durulanan giysi üzerindeki iz çıkmış olur. Son olarak sentetik kumaşlı giysiler için beyaz sirke kullanılmaktadır. Bir bardak suyun içerisine 3-5 damla sirke eklenir ve karıştırılır. İzin olduğu bölge bu karışımla ovulur. Daha sonra soğuk suda durulanır.

Kurumuş Domates Lekesi Nasıl Çıkar?

Eğer giysi üzerindeki iz kurumuşsa o zaman kullanılan yöntem de değişir. Kurumuş izleri çıkarmak biraz daha zordur. Çünkü o iz artık kumaş üzerinde yer edinmiştir. Kıyafet üzerindeki kurumuş domates lekesini çıkarmak için gerekli olan malzemeler:

İzin olduğu bölgeyi suyla ıslatın. Ardından bulaşık makinesi deterjanını nazikçe uygulayın. Deterjanın ardından buz parçasını eriyene kadar o bölge üzerinde gezdirin. Eğer kumaş üzerinde leke varsa sirkeli bezle orayı silin. Tüm işlemlerin ardından giysiyi çamaşır makinesinde her zamanki gibi yıkayın.

Giysi üzerinde kalan izler için çamaşır suyu veya herhangi bir ağartıcı kullanılmamalıdır. İzlerin çıkarılması için doğal yöntemler tercih edilmelidir. Kurumuş izlerle birlikte yeni oluşmuş izlerde tuz, limon, sirke gibi doğal ürünler kullanılmalıdır. Kumaşa uygun temizleme yöntemi tercih edilmeli, çamaşır suyu ve ağartıcı ürünler giysi üzerine uygulanmamalıdır. Çamaşır suyu ve ağartıcı ürünler giysinin rengini bozacak, giysiye zarar verecektir. Giysi üzerindeki iz yeni oluşmuşsa vakit kaybetmeden müdahale etmek önemlidir. Aksi takdirde oluşan iz bekledikçe kumaşa daha çok işleyecek ve kurumaya başlayacaktır. Kuruyan izleri çıkarmak biraz daha vakit alır. Kuruyan izleri çıkarmada bulaşık makinesi deterjanı ve sirke etkilidir. Beyaz sirke daha sık tercih edilir. Fakat beyaz sirke yoksa elma sirkesi de kullanılabilir.

Exit mobile version