Doula Nedir? Doğum İçin Gerekli Midir?

Doğum Koçu Kimdir?

“Eğitimle doğum destekçisi (doula) olunmaz, doğum destekçisi sadece olunur” Dr. Michel Odent

Her doğum kendine özel, kendine has bir yolculuktur. Bazen zorlayıcı olabilen bu yolda bireyler kendilerine destek olabilecek bir yoldaş ister. İşte doğum koçu o yoldaştır. Aslında doğumda aileye destek olan destekçidir. Birey isterse doğum destekçisini eşi, annesi, kardeşi veya arkadaşı içerisinden seçebilme özgürlüğüne sahip. İsterse profesyonel bir doğum koçundan destek alabilecektir. Doğum koçu profesyonel eğitim almış, kanıta dayalı uygulamalarda bulunan destekçi olarak işte bu noktada diğer destekçilerden ayrılıyor olacak. Peki doula nedir, kimdir?

Doula Nedir?

Doğum koçuna kelime anlamı olarak bakacak olursak karşımıza doula çıkar. O zaman doula ne demek; yurtdışında “Doula” ismi ile bilinen esasen Yunanca kökenli olup “Hizmet eden kadın” anlamı taşıyan bir kelimedir.

Doğum Koçu Ne Yapar?

Sadece anneye, aileye destek mi sağlar? İşte asıl soru bu olmalıdır. Doğum koçu gebelik süreci hakkında kanıta dayalı araştırmalar ile desteklenen bilgiler aracılığıyla gebeye eğitimler hazırlar. Gebenin doğum planı oluşturmasında yardımcı olur. Doğuma hazırlık için doğum öncesi egzersizler planlar. Nefes ve meditasyon çalışmaları yapar. Doğum anında gerekli olacak egzersiz, gevşeme ve masaj tekniklerini gebe ile çalışır. Eğer gebe doğum destekçisi olarak doğum koçu haricinde birini seçmiş ise bu teknikleri seçilen kişiye öğretir. Doğum sonrası için meme hazırlığı ve emzirmeye giriş hakkında bilgilendirir. Ve en önemlisi ailenin gebelik ve doğum süreci ile ilgili alması gereken her kararda aileyi bilgilendirir ve kararları ne olursa aileyi destekler. Bir doğum koçu asla aileyi karar aşamasında etkilemeye çalışmaz, kendi tercihleri doğrultusunda yönlendirmez. Bu konuda örnek vermem gerekirse eğer; birey epidural anestezi alarak doğum gerçekleştirmek istiyor ise doğum koçu bu karara saygı duyarak eğitimleri bu yönde planlar.

Doğum koçunun yukarıda da anlattığım gibi asıl görevi destek ve eğitimdir. Anne veya aile için karar vermek değildir. Sizin kararınıza saygı duyulacağından gönül rahatlığı ile emin olabilirsiniz.

Doğum Tek Başına Yapılamaz Mı?

Mutlaka desteğe ihtiyaç mı var? Bu noktada en çok duyulan cümleler; “Hayvanlar bile kendi kendine doğuruyor biz mi yapamayacağız?” “Bak anneannelerimiz tarlada kendisi doğurmuş niye doğuramayayım?”. Evet doğum doğal bir süreçtir ve biz onu iyi dinlemeyi bilmeliyiz. Gebelik hastalık değildir ancak her an hastalığa dönüşme potansiyeli taşıyan bir süreçtir. Her doğum kendine özgü, özeldir. Bu sizin ilk gebeliğiniz olmayabilir ama ilk gebeliğinizle aynı süreci yaşamıyor da olabilirsiniz. Bedenimizi iyi tanımalı bize verdiği sinyalleri okuyabilmeliyiz. Bunun içinde gerekli eğitimi almamız gerekir. Yapılan çalışmalarda gösteriyor ki doğum koçu ile gerçekleştirilen doğumlar daha az komplikasyonla (sorun ile) gerçekleşiyor ve daha kısa sürüyor. Bebeklerin sağlık durumları daha iyi oluyor ve emzirmeye geçiş çok daha kolay oluyor.

Doğum Koçu (doula) / Destekçimizde Hangi Özellikleri Aramalıyız?

İlk bakmanız gereken kendinizi iyi hissediyor musunuz, her şeyi doğum koçunuza sorabiliyor musunuz ve tabii cevap alabiliyor musunuz. Sizi anladığını hissetmek istemez misiniz? Elbette herkes ister! Empati kurabilmeli ki sizi anladığını ve sizinle aynı yolda yürüdüğünü hissedebilin. Kendi isteklerine değil sizin kararlarınıza saygı duymalı ve objektif bakabilsin. Yargılamadan dinleyebilsin. Anda kalmayı ve size tüm varlığı ile destek verebiliyor olsun. En önemlisi ihtiyacınız olan sakinliği, enerjiyi doğum koçunuzda bulabilmelisiniz.

Unutma bilinçli anne, bilinçli nesiller demektir! Kendine ve bebeğine verebileceğin en güzel hediye bilgidir. Bebeğimiz daha anne karnında öğrenmeye başlar. Güzel bir yolculuk geçirmek istiyorsan doğru yerden doğru bilgiler alarak bu yola çıkmalısın. Yolda ceplerine koyduğun her yeni bilgi yol sonunda senin için unutulmaz o özel an’ı hazırlıyor olacak. Doğumu korku ile değil asla unutamayacağın en özel duygular ile hatırlamak senin elinde!

Desteğim ve sevgimle ben buradayım!

Doğum Koçu ve Hemşire Kamer SAYGIN

Exit mobile version