Dukan Diyeti Neden Bu Kadar Popüler?

Merhaba sevgili okurlar. Ben Diyetisyen İrem Dilcioğlu. Diğer yazımda İsveç Diyeti ile alakalı detaylı bilgiler vermiştim. Son zamanlarda popüler hale gelen diyetlerde bugünkü konuğum Dukan diyeti. Gelin hep birlikte detaylı olarak inceleyelim.

Dukan Diyeti Nedir?

2000 yılında ortaya çıktığı bilinen Dukan diyetinin baş mimarı Fransız hekim Pierre Dukan’dır. Pierre Dukan kilo vermenin anahtarının protein almak olduğunu ve yağ ile vücuttaki yağların yakılamayacağını vurgulamaya çalışmıştır. Bunun sebebi ise proteinleri yakmak için daha fazla enerji harcarken aynı enerjiyi karbonhidrat ve yağ yakarken harcamıyor olmamızdır. Bu nedenle kendisi protein ağırlıklı bir beslenme programını savunmuştur. Karbonhidrat olarak sadece yulaf kepeğini serbest bırakan Dukan, alkol, meyve suları ve asitli içeceklerin tüketimini de yasaklar.

Dukan Diyeti Evreleri

Dukan diyeti genel olarak 4 fazdan oluşur. Bunlar;

  1. Atak
  2. Seyir
  3. Pekiştirme
  4. İstikrar

olarak isimlendirilir.

Atak Evresi

İlk aşama 1 – 10 gün arası sürmektedir. Protein kaynaklarını, yulaf ezmesini ve 6 bardak suyu içermektedir. Balık eti, yağsız etler, yumurta, yağı alınmış veya azaltılmış sütler, peynirler, yoğurtlar serbesttir. İlk evrede amaç hızlı kilo vermektir.

Seyir Evresi

Protein kaynakları almaya devam edilir. Yanına ilave olarak sebzeler eklenmeye başlanır. Bu aşamada yer alan bazı yasaklı besinler:

Mısır, patates, bezelye, avokado, bezelye, mercimek ve meyvelerdir. 1,5 – 2 yemek kaşığı kadar yulaf ezmesi tüketilebilir. Bu aşamada verilmek istenen her 1 kilo için 3 gün boyunca uygulanmalıdır

Pekiştirme Evresi

Bu aşamada kaybedilen kiloların korunması gerektiği vurgulanmıştır. Verilmek istenen her 1 kg için 5 gün boyunca uygulamaya devam ettirilmelidir. Bu evrede hem protein hem sebzeler birlikte tüketilir. Yulaf ezmesi aynı porsiyonda yer alır. Çok az miktarda meyve eklenebilir. (şekerli meyveler hariç örneğin; üzüm, karpuz, kavun, kiraz…) haftada 2 günü geçmemek şartıyla makarna veya pirinç tüketilebilir.

İstikrar (Koruma) Evresi

Koruma veresi ömür boyu sürecek olan süreçtir. Günde 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 20 – 30 dakika kadar yürüyüş tavsiye edilir. Her haftanın Perşembe günü saf protein kaynağı ile beslenilmesi gerektiğini savunmuştur.

Dukan Diyetinde Serbest Besinler

Dukan Diyeti Zararlı Mı?

Dukan diyeti oldukça sıkı ve katı bir beslenme programıdır. Bu diyete başlayanların çoğunun diyetin devamını getiremediği gözlemlenmiştir.  Diyete başlanıldığı sırada çok hızı bir kilo kaybı gözlemlenmiş olsa da bunun sebebi vücutta suyun atılması olduğu kanaatine varılmıştır. Vücuttan bu kadar çok su kaybedilmesi sonucu baş ağrıları, halsizlik, yorgunluk, deride kuruluk, sindirim sistemlerinde bozukluklar meydana gelebilir. Ayrıca karbonhidrat kaynaklarından oldukça yetersiz olduğu için ileri dönemde vitamin ve mineral eksiklikleri görülmeye başlanır. Ağız kokusu, baş ağrısı en çok görülen etkilerinden biridir.

Dukan Diyeti 2010 – 2012 yılları arasında Britanya’nın en kötü diyeti olarak değerlendirilmiştir. Uzun vadede bu diyetin uygulanması tavsiye edilmez.

Kendinize iyi bakın, sağlığınıza dikkat edin. 🙂

Diyetisyen İrem DİLCİOĞLU

Exit mobile version