Dut Yaprağının 13 Şaşırtan Faydaları

Dutgiller familyasına ait olan dut, meyve veren bir ağaçtır. Dut ağacının asıl vatanı Çin’dir. Ülkemizde de dut yetiştirilmektedir. Bizim toplumumuzda dut fazlasıyla tercih edilmektedir. Dut ağacının farklı türleri bulunmaktadır. Meyveler ise farklı renklerdedir. Kırmızı, siyah, mor, pembe, beyaz… Dut, lezzetli olmasıyla birlikte sağlık için faydalıdır. Şekerli bir tadı olan dutun bazı türlerinde şeker oranı daha azdır. Dut ağacından toplanan meyveler farklı alanlarda kullanılmaktadır. Sağlıklı bir meyve olan dut, kurutulabilir ya da taze olarak tüketilebilir. İnsan sağlığını destekleyici özelliği ile bilinen dutun yaprakları da oldukça faydalıdır. Günümüzde insanlar dut yaprağının faydaları ile çeşitli rahatsızlıkların önüne geçmektedir. Dut ağacının sağladığı bu faydalar toplumumuzda yaygın olarak bilinmekte ve kullanılmaktadır.

Dut Yaprağının Şaşırtan Faydaları

Geçmişten günümüze bakıldığı zaman dut yaprağının farklı amaçlarla kullanıldığı görülmektedir. Dut ağacının yaprağının kullanılması ise yaprakların aslında şifalı olmasından kaynaklıdır. Alternatif tıpta kullanılan yapraklar aynı zamanda mutfaklarda da yerini alıyor. Dut ağacının meyvesi nasıl lezzetli ve sağlıklıysa ağacın yaprakları da sağlıklı ve lezzetlidir. Yapılan araştırmalar sonucunda yaprakların sağladığı faydalar insanlarla paylaşılmıştır. Günümüzde özellikle bizim toplumumuzda çeşitli rahatsızlıkların önüne geçmek amacıyla dut ağacının yaprakları kullanılmaktadır. Peki, dut yaprağı faydaları nelerdir? Ülkemizde yaygın olarak bulunan dut ağacının dallarından, yapraklarından, meyvesinden, gövdesinden faydalanılmaktadır. Dut yaprağının faydaları ise şu şekildedir;

  1. Ateş düşürücü özelliği vardır.
  2. İdrar söktürücü olarak kullanılmaktadır.
  3. Kan şekerini dengelemektedir.
  4. Kalp ve damar sağlığını destekler.
  5. Soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir.
  6. Karaciğere faydalıdır.
  7. Egzama gibi kaşıntılı cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.
  8. Antioksidan özelliği bulunmaktadır.
  9. Kan basıncını ve tansiyonu düzenler.
  10. Kolesterolü düzenler.
  11. B1, B2 ve B6 vitamini içerir.
  12. Protein kaynağıdır.
  13. Kemikleri güçlendirir.

Yaprakların ateş düşürücü özelliği yıllardır kullanılıyor. Kaynatılıp içildiği zaman idrar söktürücü etki gösteriyor. Kan şekerini dengeleyen yapraklar şeker hastalarında kullanılabiliyor. İçeriğinde bulunan maddeler sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyor, güçlendiriyor. Kış aylarında soğuk algınlığı, grip, öksürük ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda kaynatılarak tüketiliyor. Karaciğer sağlığını koruyan yapraklar aynı zamanda karaciğerin temizlenmesini sağlıyor.

Egzama, günümüzde birçok insanda ciddi sorunlar oluşturuyor. Deri üzerinde oluşan kaşıntı ve kızarıklık çoğu zaman geçmek bilmiyor. Dut ağacının yaprağı ise bu doğrultuda kullanılıyor. Ağacın yaprağı düzenli kullanıldığı sürece egzama kaşıntıları gibi cilt rahatsızlıklarına iyi geliyor. Antioksidan özelliği ile bilinen yapraklar vücudu temizliyor ve koruyor. Düzenli kullanılan ağaç yaprakları kan basıncını düzenliyor ve bu sayede tansiyonu dengeliyor. Kötü kolesterolü düşürüyor, kemikleri güçlendiriyor. Dut yaprağının zengin içerikli olması yaprakların faydalı olmasını sağlıyor. Yapraklarda bulunan vitamin ve mineraller sağlığı destekliyor, vücudun ihtiyacı olan değerleri karşılıyor.

Dut Yaprağı Çayının Faydaları

İnsan sağlığı için birçok faydayı bir arada sunan yapraklar kolaylıkla kullanılabilmektedir. Öncelikle ağaçtan topladığınız ya da temin ettiğiniz taze yaprakları kaynatabilirsiniz. Dut yaprağı çayı için;

Dut Yaprağı Sarması ve Mutfaktaki Yeri

Sağlık için faydalı olan yapraklar farklı şekillerde kullanılabilir. Genellikle çay şeklinde kaynatılarak kullanılan yapraklar bazı bölgelerde mutfakta da kullanılmaktadır. Dut yaprağın en çok kullanıldığı yemek ise sarmadır. Asma yaprağı ile yapılan sarma aynı zamanda dut yaprağından da yapılmaktadır. Toplanan yapraklar öncelikle kaynayan suda 3 – 4 dakika kadar bekletilmelidir. Suyun içine tuz ve biraz limon suyu damlatabilirsiniz. Daha sonra yaprakları alıp normal hazırladığınız sarma içi ile sarabilirsiniz. Haşladığınız yaprakları yemekte kullanırken suyunu da içebilir, cildinize uygulayabilirsiniz. Dut yapraklarının taze olması daha iyi olacaktır. Yemek sırasında yaprağı daha kolay pişirebilirsiniz. Aynı zamanda taze yapraklar her zaman daha sağlıklıdır.

Dut Yaprağı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dut yaprağının faydaları kadar dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunmaktadır. Yapraklar her ne kadar faydalı olsa da doğru ve düzenli kullanım önemlidir. Doğada bulunan bitkilerden bilinçli faydalanmak gerekmektedir. Eğer kullanılacak yapraklar için bilinçli hareket edilmezse bireyler çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Mutfakta yemeklerde kullanılan yaprakların bilindik ciddi bir yan etkisi yoktur. Aynı şekilde kaynatılarak içilen yaprakların da bilindik ciddi bir yan etkisi yoktur. Fakat kaynatılarak tüketilen yapraklar çok sık kullanılmamalıdır. Eğer yapraklar çok sık kullanılırsa bireyler bundan rahatsız olabilir. Sindirim sistemi bozuklukları, mide rahatsızlıkları, bağırsak hareketlerinin bozulması, tansiyon ve şekerin düşmesi gibi birçok rahatsızlık görülebilmektedir.

Ciddi kronik rahatsızlığı bulunan bireyler dut yaprağından faydalanmadan önce doktora danışmalıdır. Doktorun bilgilendirmesi doğrultusunda yaprakları kullanmak daha doğru ve güvenilir olacaktır. Sağlıklı bireyler de dahil haftada 3 gün kullanılabilir.

Exit mobile version