Site icon Uzmanlar Diyor Ki

Duyu Bütünleme Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

duyu bütünleme bozukluğu

Belki anlam veremediğiniz huylarınız var belki de çocuğunuzda duyu bütünleme bozukluğu olmasından şüpheleniyorsunuz. Şimdi arkanıza yaslanın kahvenizi alın ve duyu bütünleme ile beynin gizli dünyasına girmeye hazırlanın.

Duyu Bütünleme Nedir? 

Bizler duyularımız sayesinde dünyayı algılarız. Duyular çevreden ve bedenimizden gelen bilgileri alıp beynimize iletir. Beynimizde bu duyuyu anlamlandırıp gerekli cevabı verir. Bu sayede ortama adapte olup, kendimizin farkında oluruz. Duyu sistemlerimiz koku, tat, işitme, görme, dokunmanın dışında 2 temel duyumuz vardır. Bunlar vestibüler (denge) ve proprioseptif (derin doku duyusu).

7 duyu sistemimizin dengeli bir şekilde çalışması gerekir fakat bazen duyularımızın dengesi bozulur. Uyaran almada, uyarana cevap vermede sorun oluşabilir. Tüm bu durumlar günlük yaşamı etkiler.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Duyu Sisteminde Sorun Olursa Ne Olur?

Şimdi 7 duyu sistemimize de ayrı ayrı bakalım…

Koku

Hiposensitivite

Hipersensitivite

Tat Alma

Hiposensitivite

Hipersensitivite

Auditive (İşitsel) Sistem

Hiposensitivite

Hipersensitive

Visual (Görsel) Sistem

Hiposensitivite

Hipersensitivite

Taktil (Dokunsal) Sistem

Hiposensitivite

Hipersensitivite

Vestibüler Sistem

(denge , duruş ve hareket esnasında doğru pozisyon)

Hiposensitivite

Hipersensitivite

Proprioception (Derin Dokunma Duyusu)

Hiposensitivite

Hipersensitivite

Bir Görevi Yerine Getirirken Beyinde Milyonlarca Süreç İşler

Örneğin; çocuğunuza ‘’Çoraplarını giy‘’ dediğinizde onun bunu yapmakta zorlanması size anlaşılmaz geliyor olabilir. Aslında sizin için yapması çok kolay olan bir eylem onun için ne kadar karmaşık bir bakalım;

Çocuğunuzun İstediğini Yerine Getirmek İçin;

Bunlar ona ne yapması gerektiğini sizin söylediğiniz durumlarda beyninde gerçekleşmesi gereken işlemlerden sadece bir kısmı.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Tedavisi Var Mı?

Duyu bütünleme bozukluğu duyu bütünleme terapileri ile ilaçsız olarak tedavi edilebilir. Burada önemli olan kişinin durumuna eşlik eden başka bir hastalık, engel olup olmadığıdır. Türkiye’de de duyu bütünleme terapisini lisans eğitiminde alan tek meslek dalı ergoterapistlerdir. Terapi almaya karar veren danışan ya da ailesi terapistin eğitimini sorgulaması çok önemlidir. Çünkü duyu bütünlemede kişinin nörolojik süreçleri etkilenir. Kişinin iyileşmesi mümkünken yanlış terapi ile sonuçta alınmayabilir.

Şimdi etkinlik zamanı kendinizi ve çevrenizde ki insanları duyu bütünleme çerçevesinden düşünün çünkü artık siz duyularınızın ve algılarınızın farkındasınız. Peki sizin duyu bütünleme bozukluğunuz ne?

Ergoterapist Burcu Yıldırım

Exit mobile version