Egzersiz Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Egzersiz vücudunuz için faydalıdır, ancak çoğu şey gibi risksiz değildir. Egzersiz yaralanmaları hemen hemen herkesi bir anda veya farklı derecelerde etkiler. Deneyiminiz veya fitness seviyeniz ne olursa olsun, herkesin başına bir egzersiz yaralanması gelebilir. Yürümek bile yaralanmaya neden olabilir. Ancak belirli egzersiz önlemlerini izleyerek yaralanma riskinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Bu durumda egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Egzersiz Yaralanmalarına Ne Sebep Olur?

Egzersiz yaralanmalarının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır: 

Yaygın Görülen Egzersiz Yaralanmaları

İnsanlar spor yaparken herhangi bir şekilde kendilerine zarar verebilirler. Yaygın egzersiz yaralanmaları şunları içerir: 

Burkulmalar: Ayak bileği, diz veya el bileği gibi eklemlerinizi destekleyen aşırı gerilmiş veya yırtılmış bağlardır. Kas gerilmeleri burkulmalardan daha az şiddetlidir ve kaslarınızı veya tendonlarınızı germeniz gerekenden daha fazla gerdiğinizde ortaya çıkar. 

Kas krampları: Susuz kalan veya düzgün bir şekilde ısınmayan sporcular bu yaygın spor yaralanmasına yenik düşebilirler. Kas krampları, vücudun hemen hemen her yerinde meydana gelebilecek ağrılı, istemsiz kas kasılmalarıdır. 

İltihaplanma: Bursitfasiit ve tendinit, sporcular için yaygın olan enflamatuar durumlardır. Esas olarak aşırı kullanım ve tekrarlayan hareketlerle ortaya çıkarlar. 

Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Antrenmanınız sırasında dikkat edilmesi gereken ve sakatlanmadan korunmanıza yardımcı olabilecek 4 basit adım vardır. 

  1. Isınma ve Soğuma
  2. Kas Gerilmesi
  3. Egzersizinizi Akıllıca Seçin
  4. Vücudunuzu Dinleyin

Isınma ve Soğuma

Her antrenman bir ısınma ile başlamalı ve bir soğuma dönemi ile bitmelidir. Isınma, vücudunuzun egzersize hazırlanmasına yardımcı olur. Kalp atış hızınızı kademeli olarak artırır, kaslarınızı ve eklemlerinizi gevşetir.  

Isınmanın bazı yolları: 

Egzersiz yaptıktan sonra soğuma, kalp atış hızınızı yavaşça normale döndürmek için önemlidir. 5 ila 10 dakika yürümek, sakinleşmenin bir yoludur. 

Kas Gerilmesi

Egzersizden önce ve sonra dinamik germe yapılmalı. Bu, esnekliğin artmasına yardımcı olacaktır. Uzatmaları 15 ila 30 saniyeden fazla tutmayın. Ya ısındıktan sonra ya da egzersiz yaptıktan sonra esnetebilirsiniz. 

Kas kramplarını önlemek için, egzersiz öncesi, sırasında ve sonrasında su tüketilmeli ki elektrolit seviyeniz dengelensin. (Potasyum eksikliği de kas kramplarına neden olabilir.)

Egzersizinizi Akıllıca Seçin

Eğer aktif değilseniz veya bir sağlık sorununuz varsa, egzersiz için yeterince sağlıklı olduğunuzdan emin olmak için sağlık uzmanınızla görüşün. Sizin için en iyi egzersiz türlerinin ne olduğunu sorun. 

Egzersiz yapmakta yeniyseniz, aşağıdakiler gibi düşük yoğunluklu seçeneklerle başlamak isteyebilirsiniz: 

Bu tür egzersizlerin, koşu veya aerobik gibi daha yüksek etkili aktivitelere göre yaralanmaya neden olma olasılığı daha düşüktür. Futbol veya basketbol gibi temas sporlarının da yaralanmaya neden olma olasılığı daha yüksektir. 

Vücudunuzu Dinleyin

 

Elbette, güç ve dayanıklılık oluşturmak için vücudunuzu zorlamanız gerekecek. Dikkat edilmesi gereken durum yavaş ve kademeli olarak artış sağlanmalıdır. Egzersiz yaptıktan sonra ağrılı kaslar bekleyebilirsiniz. Ancak egzersiz yaparken asla acı hissetmemelisiniz. Acı hissederseniz, hemen durun. 

Her zaman yorgun olmak, aşırıya kaçtığınızın bir işareti olabilir. Genel olarak, bu 3 şeyi aynı anda artırmaktan kaçının: 

Kişiye özel değerlendirme ve egzersiz önerisi için Fizyoterapistimiz Neslihan Eda Türk’e danışabilirsiniz. 

Exit mobile version