Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre; hareketsiz yaşam, tüm dünyada meydana gelen ölümlerin temel risk faktörleri arasında yer almakta ve yılda yaklaşık 3.2 milyon birey hareketsizlik nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Yapılan araştırmalarla; uygun düzeyde fiziksel aktivite yapmayan bireylerde haftada 4-5 gün ve günde 30 dakika hafif veya orta şiddette fiziksel aktivite yapan bireylere göre ölüm riskinin %20-30 arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmalar yetişkinlerde haftada 150 dakikalık fiziksel aktivitenin; iskemik kalp hastalığı riskini %30, Tip II diyabet riskini %27, meme ve kolon kanseri riskini de %20-25 civarında azalttığını ortaya koymaktadır. Peki, egzersizin bağışıklık sistemine etkisi var mı?
Egzersizin Bağışıklık Sistemine Nasıl Bir Etkisi Var?
Egzersizin bağışıklık sistemi üzerinde de önemli etkileri bulunmaktadır. Hafif ve orta şiddette egzersiz ile bağışıklık sistemi fonksiyonları artarken; yoğun uzamış egzersiz ile bağışıklık sistemi baskılanır. Egzersizin ne kadar yapılırsa vücuda yararlı olduğu, hangi aşamadan sonra vücuda zarar vermeye başladığının iyi bilinmesi önem arz eder. Egzersiz istemli olarak yapılsa bile stres haline getirilmemelidir. Tüketici egzersizler HipotalamoHipofizerAdrenokortikal eksenden kortizol salgısını artıracağından bağışıklık sistemi üzerinde baskılayıcı bir etki göstererek bireyi geçici olarak enfeksiyonlara açık hale getirebilir.
Yüksek yoğunluklu egzersiz sonrasında bağışıklığın zayıfladığı, “açık pencere” dönemi olarak adlandırılan 3-72 saatlik sürede; mikroorganizmalar ve tabii virüsler vücuda girebilir ve enfeksiyonlara neden olabilir.
Bu sebeple, hafif ve orta yoğunluklu egzersiz seçilmelidir.
Ayrıca düzenli orta şiddette yapılan egzersiz üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı direnci arttırmaktadır.
Aerobik egzersizler esnasında vücudumuzda NK(doğal öldürücü) hücre sayısında ve fonksiyonlarında artışlar olmaktadır. NK hücrelerinin başlıca görevlerinden birinin vücuda giren bakteri ve virüsleri yok etmek olduğu göz önüne alınırsa aerobik egzersizlerin SARSCoV-2’ye karşıda koruyuculuğu olacağı aşikardır. Özetle; düzenli egzersiz kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltabileceği gibi kronik hastalıklarda kullanılan ilacın dozunu azaltabilir veya ilaca gereksinimi ortadan kaldırabilir. Stresi azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kas ve kemik yapısını güçlendirir. Kişinin kendine güvenini artırır. Sonuç olarak bireyin yaşam kalitesini artırır.