Emziklilik Döneminde Beslenme (Tüm Detaylar)

Emziklilik Döneminde Beslenme Neden Önemli?

Emziklilik döneminde beslenme son derece önemli bir konudur. Beslenmenin düzenli ve dengeli olmaması anne sütünün kalitesini olumlu etkilemektedir. Emziklilik döneminde anneler gebelik döneminde aldığı kilolardan hemen kurtulmak için ciddi enerji kısıtlaması yaparak diyet yapmaktadırlar. Bu davranış biçimi anne sütünün kalitesini olumsuz etkilemektedir. Anneler sütün azaldığını gördüklerinde strese kapılmaktadırlar. Stresle beraber anne sütünün verimi oldukça düşmesine neden olmakta ve kısır bir döngü ortaya çıkmaktadır. Emziklilik döneminde annenin fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak, süt salınımı ile harcanan enerji ve besin ögeleri yedeğini dengede tutmak, anne sütünün verimliliğini arttırmak ve bebeğin anne sütü ile büyüme ve gelişmesini sağlamak amacıyla beslenmenin rolü büyüktür.

Emziklilik Döneminde Besin İhtiyaçları

Annenin emziklilik döneminde süt üretimi için ek enerji 500 kalori ve protein miktarı 15-20 gr olmalıdır. Gebelik döneminde ağırlık kazanımı az olan annelerde, emzirme döneminde ağırlığı normal standartların altında düşük olan annelerde ve çoğul doğum yapanlarda enerji gereksinimi daha yüksektir. Emziklilik döneminde besin ögelerinin yeterli miktarda alınabilmesi için günlük enerji alımı 1800 kalorinin altında olmaması gerekmektedir.

Enerji gereksinmesi hesaplanırken emzikli annenin yaş grubuna göre ve doğum sonrası ağırlığına göre belirlenmelidir. İlk 6 aylık döneme kadar düşük kalorili diyetler uygulanmamalıdır.

Emziklilik döneminde;

Emziklilik Döneminde Beslenme İçin Kaçınılması Gereken Besinler

Anneler emziklilik döneminde;

tüketimini sınırlandırmaları gerekmektedir. Çünkü annenin yediği her besin sütüne geçer aldığı kafein miktarından ötürü bebek huzursuz ve uyku sorunu yaşayabilir, ayrıca alkol tüketiminden uzak durmalı aksi takdirde süt kokusunda değişiklik, bebekte refleks azalması, uyku düzensizlikleri, psikomotor bozukluklar oluşabilir.

Emziklilik Döneminde Gaz Yapan Besinler

Emziklilik döneminde gaz yapan besinler şu şekildedir;

gibi besinlerin tüketilmesi bebeklerde gaz sorununa neden olabilir.

Bebekte Gaz Yapan Besinler

gibi besinler bazı bebeklerde gaz sancısına neden olabilmektedir.

Kırmızı biber tüketimi de bebeklerde alerjiye neden olabilir.

Emziren Annelerin Alması Gereken Besinler

MAKRO BESİN ÖGELER EMZİREN ANNELER
Karbonhidrat (enerji) % 45-60
Protein (enerji) % 12-20
Yağ (enerji) % 20-35
Doymuş yağ Mümkün olduğunca az
EPA+DHA (mg/gün) 250
Posa (g/gün) 25
MİKRO BESİN ÖGELER
A vitamini (mcg/gün) 1300
C vitamini (mg/gün) 155
D vitamini (mcg/gün) 15
E vitamini (mg/gün) 11
K vitamini (mcg/gün) 90
Tiamin (mg/gün) 1.4
Riboflavin (mg/gün) 1.6
Niasin (mg/1000kkal) 6.7
B6 vitamini (mg/gün) 2.0
B12 vitamini (mcg/gün) 5.0
Folat (mcg/gün) 500
Demir (mg/gün) 16-27
Kalsiyum (mg/gün) 950-1000
Fosfor (mg/gün) 550
Magnezyum (mg/gün) 300
İyot (mcg/gün) 200

Emziklilik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne Sütünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Anne sütünün yeterli olması için, annenin emzirmeye istekli olması, motivasyonun yüksek olması gerekmektedir. Aksi takdirde annenin gergin, mutsuz ve sinirli olması anne sütünü olumsuz etkilemektedir. Anne sütünün gelmesi için öncelikle bebeğin sürekli emmesi gerekir çünkü bebeğin emmesi ile beraber beynin ön hipofezinde süt oluşumundan sorumlu prolaktin ve beynin arka hipofezinde süt salınımından sorumlu oksitosin hormonları uyarılmaya başlamaktadır. Bu yüzden bebek ne kadar çok emerse beyine uyarılar o kadar çok gider ve süt salınımı gerçekleşir. Anne sütünü etkileyen faktörler şu şekildedir;

Anne Sütünü Arttırmak İçin Ne Yapmalıyız?

Anne sütünün önemi ve anne sütünü arttıran besinler için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Diyetisyen İclal Özdurna

Exit mobile version