Esneme Egzersizleri ve Faydaları

Pilates Esneme Hareketleri ile Yumuşayıp Rahatlayın!

Esneme (Stretching) Egzersizleri

Esneme egzersizleri günümüzde hala hak ettiği ilgiyi göremiyor maalesef. Düzenli antrenman rutini olan bireylerin dahi birçoğu sadece kuvvet çalışıp esneme kısmını hep es geçmeyi tercih ediyor.

Sebepleri ise gereksiz olduğunu düşünmeleri, sıkıcı gelmesi, kasların esnerken biraz daha hassas olmasına bağlı olarak acı vermesi gibi durumlar çoğu kişinin tercih etmemesine neden  oluyor. Fakat her antrenmanın öncesi ve sonrasında esneme egzersizleri mutlaka yapılmalıdır. Sadece antrenman bazlı sınırlandırılmamalı sürekli bir rutin haline getirilmelidir.

Sabah uyandığınızda ilk hareketlerinizi anımsayın. Hala yatarken ya da yatakta doğrulduğunuz ilk an omurgayı esneterek güne başlıyoruz. Vücudunuzun buna ihtiyacı var ve siz bilinçli olmasa bile bu hareketi yaparken buluyorsunuz kendinizi.  Güne ilk başladığımız andan itibaren vücut isteklerini sıralamaya başlıyor ama biz gün içinde bunları ne kadar doğru okuyoruz o kısım muamma.

Esneme egzersizleri yakın geçmişe kadar özellikle sporcu bireylerde sadece esas antrenmana başlamadan önce yapılan 5-10 dakikalık ısınma adı altında geçiştirilen hareketlerdi. Son dönemlerde ise sadece stretching günü olan antrenman programları yazılmaya başlandı. Programların neden bu yönde değiştiğinin sebeplerine gelecek olursak:

Esneme Egzersizlerinin Faydaları;

Esneme Egzersizleri Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli;

Yanlış ilerlenirse sakatlıklardan korumak yerine, sakatlıklara sebep olabileceği için doğru bir program çıkarmak çok önemlidir.  Her bireyin özellikleri dikkate alınarak kişisel programlar çıkartılmalıdır. Vücut esnekliğini etkileyen bir çok faktör vardır çünkü. Yaş, kilo, cinsiyet, vücut sıcaklığı, egzersizin hangi zaman diliminde yapıldığı, kişinin yorgunluk düzeyi, kas kütlesi gibi. Bu kadar değişken söz konusu iken her esneme egzersizi her birey için uygun olmayabilir. Doğru programlama en temel koşuldur.

Özetle, doğru egzersiz seçimi, egzersizin doğru uygulanması, antrenman esnasında üzerinizde olan kıyafetler (hareket alanınızı kısıtlayacak ya da vücut sıcaklığınızı etkileyecek şekilde olmamalı), size destek olacak eğitmeniniz ya da partneriniz, ve acı eşiğiniz.

Özellikle son madde acı eşiği kısmının üzerinde biraz durmak istiyorum. Bu ne demek? Başlarken belirttiğim gibi esneme egzersizleri acı veren egzersizlerdir. Bir pozun içinde sabit beklemeniz ve kaslarınızın esnemesi için beklemeniz gerekmektedir. Bu beklemenin nerede olacağını iyi ayarlamak gerekir. Bacağınızı esnetmek istediğimizi varsayalım. Hareketin içindeyken arka bacağınızda ki yanma ve gerginlik hissini aldığınız ama aynı zamanda sizi acıdan kıvrandırmayacak bir yerde stabil beklemeniz gerekir. Fazla yüklendiğinizde aynı kapıya çıkıyoruz ki sakatlanma ve antrenmandan uzun bir süre uzak kalma durumumuz olabilir.

Tüm bu bilgiler ile beraber esnekliğin bedenimize ne kadar iyi geldiğini ifade edebilmişimdir umarım. Eğer cevabın evet ise mutlaka videoda ki hareketleri tamamlamadan buradan ayrılma. Unutma sadece bilmek değil bunları uygulamak bedenine iyi gelecek.

Exit mobile version