Etkili Bir Çalışma Yöntemi: Pomodoro Tekniği

Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro Tekniği, zamanı verimli kullanmak için geliştirilen bir zaman yönetimi tekniğidir.

1980’lerin sonlarında Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiştir. İtalyanca’da domates anlamına gelmektedir. Francesco Cirillo’nun bu tekniğe bu adı vermesinin sebebi ise  mutfaklarda kullanılan domates şeklindeki zamanlayıcılardan esinlenmesidir. Pomodoro tekniği, zaman yönetiminde zorluk çekenlerin ve verimli çalışmakta zorlananların kullandığı etkili bir yöntemdir.

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

 

 

 

 

 

 

 

Tekniğin çok basit bir işleyişi vardır. Kısa molalarla birbirinden ayrılan çalışma aralıklarını kapsar. Belirlenen 25 dakikalık çalışma ardından 5 dakikalık mini molalardan oluşuyor. Yalnız bu 25 dakika boyunca dikkatinizi hiçbir şeyin dağıtmasına izin vermemelisiniz. 5 dakikalık dinlenme sürecinizde ise yaptığınız işten bağımsız olarak hareket etmelisiniz. Toplamda 30 dakikalık bu süreç 1 Pomodoro’ya denk geliyor. 4 Pomodoro’yı tamamladığınızda ise 15-30 dakikalık uzun mola yapıyorsunuz. Genelde bir günde 8-16 pomodoro yapmak uygun sayılıyor. Bu da 4-8 saat aralığındaki bir çalışma demek. İhtiyaçlarınıza göre pomodoro sayısını kendiniz belirleyebilirsiniz.

5 Dakikalık Mini Molalarda Neler Yapılabilir?

Pomodoro Tekniğinin Vadettikleri Nelerdir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomodoro Tekniğini Uygularken Yararlanacağınız Uygulama ve Web Siteleri

Pomofocus: Kendinize uygun zaman takip çizelgesi oluşturabilirsiniz. Pomodoro Tekniğini uygulamak için oluşturulmuş bir web sitesidir.

Pomotodo: Hem ios hem de android üzerinde bulunabilen bir uygulamadır. Pomodoro Tekniğini uygulamak için oluşturulmuştur.

Lanes: Pomodoro Tekniğini uygulamak için zamanlayıcısı bulunan bir web sitesidir. Çalışmalarınızın takibini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Evden çalışmaya alıştığımız şu dönemlerde siz de yaptığınız işten verim almak istiyorsanız veya odaklanma problemleri yaşıyorsanız pomodoro tekniğini deneyebilirsiniz. Böylece uzun ve aralıksız çalışmalarla ortaya çıkan zihin yorgunluğunuzu atıp üretkenliğinizi artırmış olursunuz. Sağlıklı günler dilerim 🙂

Endüstri Mühendisi Kardelen Bal

Exit mobile version