Ferritin İçeren Besinler (Tam 23 Adet)

İnsanlar sağlıklı bir yaşam sürmek için günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamalıdır. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller karşılanmadığı zaman çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu noktada ferritin, vücudun ihtiyacı olan ve vücudu besleyen maddelerden biridir. Bu yüzden ferritin içeren besinler büyük önem taşımaktadır. Ferritin, demiri depolar ve kontrollü bir şekilde demirin serbest bırakılmasını sağlar.

Demir, farklı besin kaynaklarından alınmaktadır. İnsan vücudunu besleyen ve vücudun sağlığını koruyan maddelerden biridir. Ferritin, vücutta bulunan demirden farklıdır. Çünkü vücutta bulunan demiri depolar ve depolanan demiri kontrollü bir şekilde vücuda yayar. Önemli bir görevi bulunan ferritin, vücudun demir deposu olarak adlandırılmaktadır. Ferritin değeri erkeklerde ve kadınlarda farklılık gösterir. Bireyin yaşı da ferritin değerinin değişmesine neden olabilmektedir.

Ferritin Düşüklüğü Nedir ve Neden Olur?

Vücutta bulunan demirin depolanmasını ve kontrollü bir şekilde yayılmasını sağlayan Ferritin normal değerlerin altında olduğu zaman Ferritin düşüklüğü olur. Bireyde Ferritin değerlerinin düşük olması bazı rahatsızlıkların görülmesine neden olur. Ferritin değerinin düşük olmasının nedeni depoların boş olmasıdır. Ferritin eksikliğinden kaynaklı kansızlık görülmektedir. Kansızlık, toplumumuzda oldukça yaygın bir rahatsızlıktır.

Vücutta bulunan Ferritin, normal değerlerin altında olduğu zaman bazı rahatsızlıkların görülmesine neden olur. Demir eksikliğinin nedeni gün içinde tüketilen besinlerdir. Birey, gün içinde yediği ve içtiği besinlerle ihtiyacı olan demiri karşılayabilir, var olan demir değerlerini kaybedebilmektedir. Ferritin değerlerinin düşük olmasının başlıca nedenleri ise şu şekildedir;

Kadınlarda, erkeklere göre daha fazla demir eksikliği görülmektedir. Sık aralıklarla doğum yapmak, düşük yapmak, erken doğum yapmak, regl düzensizliği, regl döneminde kanamanın fazla olması Ferritin değerlerinin düşük olmasına neden olur. Eğer bireyin kronik rahatsızlığı varsa bu rahatsızlıklardan kaynaklı Ferritin eksikliği görülebilmektedir.

Gün içinde tüketilen besinler Ferritin eksikliğine neden olmaktadır. Eğer çok pişmiş et tüketilirse, işlenmiş gıdalar fazla tüketilirse Ferritin eksikliği görülmektedir. C vitamininin eksik olması da Ferritin eksikliğine yol açabilmektedir. Mide ve bağırsaklarda oluşan sağlık problemleri, düzensiz beslenme, çay ve kahvenin çok tüketilmesi de vücutta Ferritin eksikliğinin görülmesine neden olmaktadır.

Ferritin eksikliğinin olup olmadığını belirlemek için test uygulanmaktadır. Doktor kontrolünde yapılan kan testinde Ferritin değerleri incelenmektedir. Eğer Ferritin değerleri normalin çok altındaysa ilaç tedavisi başlanır. Değerler o kadar düşük değilse tüketilen besinlerle Ferritin dengesi sağlanmaktadır. İlaç tedavisi sürecinde de Ferritin ağırlıklı beslenilebilir.

Ferritin Yüksekliği Nedir ve Neden Olur?

Ferritin yüksekliği, vücutta bulunan Ferritin değerlerinin normalin üzerinde olmasıdır. Değerlerin yüksek olması aslında sağlıklı değildir. Yüksek Ferritin değerleri nedeniyle bireyde çeşitli rahatsızlıklar görülebilmektedir. Ferritin değerlerinin yüksek olmasının başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Yukarıda yer alan nedenlerden dolayı vücutta Ferritin değerleri yüksek çıkabilmektedir. Ferritin değerlerinin yüksek çıkması, depolanan demirin kontrollü bir şekilde yayılmasını önlemektedir. Bu nedenle bireyle bazı rahatsızlıklar görülmektedir. Bu rahatsızlıklar ise şu şekildedir;

Ferritin değerlerinin normalin üzerinde çıkması bireyde bu gibi rahatsızlıkların görülmesine neden olacaktır. Çarpıntı, halsizlik ve yorgunluk, eklem ağrıları, karın ve göğüs ağrıları yaygın olarak görülmektedir. Aynı zamanda bireyde hızlı zayıflama, cilt renginde koyulaşma da görülmektedir. Ferritin değerlerinin düşük ya da yüksek olması faydalı değildir. Değerlerin mutlaka kontrol altında tutulması gerekir.

Bireyde Ferritin değerlerinin yüksek olması ciddi bir rahatsızlık değildir. Fakat doktor kontrolünde gerekli önlemler alınmazsa ilerleyen dönemlerde ciddi bir rahatsızlık haline gelebilmektedir. Ferritin seviyesi incelenir ve herhangi bir hastalığın olup olmayacağı kontrol edilir. Değerlerin hangi aralıkta olduğuna göre ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi ile yüksek Ferritin değerleri normal değer aralığına indirilmektedir.

Ferritin Eksikliği İçin Ne Yapılmalı?

Sağlıklı bir yaşam için vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanmalıdır. Vücut, günlük olarak bazı vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Bu vitamin ve mineraller karşılanmadığı sürece bireyde bazı rahatsızlıklar görülmektedir. Ferritin, vücudun önemli mineral parçalarından biridir. Ferritin minerali vücudu besler ve bireyin sağlığını korur. Bireyde Ferritin değerinin düşük çıkması ya da yüksek çıkması risklidir. Ferritin değerini normal tutmak için ilaç kullanma zorunluluğu yoktur. Gün içinde tüketilen besinler sayesinde vücudun ihtiyacı karşılanmaktadır.

Ferritin İçeren Besinler Nelerdir?

Vücutta bulunan Ferritin, dışarıdan gelen demiri depolar ve kontrollü bir şekilde bu demiri vücuda yayar. Demir, vücuda dışarıdan kazandırılmaktadır. Tüketilen besinler sayesinde vücudun demir ihtiyacı karşılanmış olur. İçinde Ferritin içeren besinler ise şu şekildedir;

Yukarıda yer alan bu besinler doğru ve düzenli tüketildiği zaman vücutta Ferritin değerlerinin normal değer aralığına gelmesini sağlar. Ferritin eksikliğinin olduğu bireyler eğer ilaç tedavisini uygulamak istemezse bu besinleri düzenli olarak tüketmelidir. Normal Ferritin değeri olan bireyler de bu besinler arasından günlük birkaç besini tüketmelidir. Tüketilen besinler doğal olmalı, sağlıklı ve güvenilir olmalıdır. Yukarıda yer alan ürünlere kolaylıkla ulaşabilir, öğünlerinizde bu besinleri tüketebilirsiniz.

Ferritin değerinizi normal tutmak istiyorsanız tükettiğiniz besinlere özen göstermelisiniz. Ferritin için faydalı besinler tükettiğiniz zaman sağlığınızı riske atacak besinlerden de uzak durmalısınız. Kendinizi kontrol etmeli, Ferritin dengenizi korumaya özen göstermelisiniz. Böylelikle daha sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olursunuz.

Exit mobile version