Halsizlik Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Halsizlik neden olur, nasıl tedavi edilir? Belirtileri ve alternatif tedavi yöntemleri hakkında tüm merak edilenleri sizler için detaylandırdık.

Yorgunluk Nedir?

Zayıflık; Rutin aktiviteler sırasında veya sonrasında ortaya çıkan, sürekli yorgun, bitkin veya düşük enerjili olma hissi olarak tanımlanabilir. Fiziksel yorgunluğun aksine, iyi bir gece uykusu genellikle yorgunluktan kurtulmanızı sağlamaz.

Halsizlik Nedir?

Halsizlik, herhangi bir yaş grubunda veya popülasyonda ortaya çıkabilir. Ancak özellikle yaşlılarda ve kronik hastalığı olan kişilerde daha sık görülmektedir. Sebebe bağlı olarak, halsizlik belirtileri kısa süreli olabilir ve efor sarf ettikten sonra veya bir gecelik uykusuzluktan sonra hızla geçebilir.

Halsizlik ayrıca ciddi veya yaşamı tehdit eden bir durumun belirtisi de olabilir. İyi uyku alışkanlıkları ve beslenme ile geçmeyen bir halsizliğiniz varsa, vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız gerekir.

Halsizliğe ne iyi gelir?

Halsizlik Neden Olur?

Bazen aşırı yorgun ve halsiz hissetmek sorun değildir, ancak düzenli olarak halsizlik ve yorgunluk çekiyorsanız, bunun altında yatan nedeni bulmanız gerekir. Çoğu zaman halsizlik, kötü yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanır, ancak henüz keşfedilmemiş bir tıbbi duruma da işaret edebilir.

Aşağıda halsizliğe neden olan 14 sebebi bulabilirsiniz:

  1. Uykusuzluk

Düzenli uyku zihni ve bedeni iyileştirir. Düzenli bir zamanda yeterince uykunuzu almıyorsanız, gün boyunca halsiz hissedebilirsiniz. Bu yüzden yatmadan önce elektronik aletlerden uzak durun ve ılık bir banyo yapın, okuma ve meditasyon içerebilecek sağlıklı bir uyku rutini geliştirin.

2. Anemi

Kronik halsizlik hayatınızı engelliyorsa, hemoglobin seviyenizi kontrol ettirin. Yeşillik, et, soya peyniri ve tahıl içeren demir açısından zengin bir diyet, enerji seviyenizi yükseltecektir. Ayrıca demir takviyeleri de yardımcı olacaktır.

3. Egzersiz Eksikliği

Hiçbir şey enerji düzeyinizi düzenli egzersiz kadar canlandıramaz. Bu yüzden haftada en az 3 defa yürüyüş, koşu, yoga ve aerobik gibi spor rutinleri geliştirmeniz gerekir.

4. Sağlıksız Yeme Alışkanlıkları

Aşırı abur cubur tüketmek, şeker seviyelerinde bir düşüşe neden olduğu için halsizliğe neden olabilir. Sağlıklı yiyecekler yemek, enerji seviyenizi korumanızı sağlar. Halsizlikle savaşmak ve stressiz bir yaşama yardımcı olmak için günlük diyetinizi sağlıklı yiyeceklerle düzenlemeniz gerekir.

5. Fiziksel Efor

Aşırı egzersiz sağlığa zararlı olabilir. Bu yüzden faydalarından yararlanmak için orta derecede egzersiz yapmanız önerilir.

6. Kilo Sorunları

Fazla kilolu veya obez olmak metabolizmayı yavaşlatabilir. Kilonuzda yapacağınız bir azalma, yüksek enerji seviyelerinde anında fayda sağlayacaktır.

7. Anksiyete ve Depresyon

Duygusal stres, enerji seviyelerini oldukça zayıflatır. Bu yüzden hayatınızdan stresi uzak tutmalı ve farklı depresyon türleri ile başa çıkmak için tıbbi yardım almanız gerekir.

8. Kafein

Çay, kahve ve kola tüketimi hiperaktif bir sisteme ve düşük enerji seviyelerine yol açabilir. Yorgunluktan kurtulmak için kafeinsiz içecekler veya sadece su tüketmeniz gerekir.

9. İlaçlar

Bazı antidepresanlar, sakinleştiriciler ve diğer ilaçları almak halsizliğin en önemli nedenlerindendir. Bu yüzden benzer ilaçlar kullanıyorsanız, doktorunuza danışın ve enerjinizi yüksek tutmak için alternatifler arayın.

10. Tiroid Sorunları

Aşırı çalışan veya yetersiz çalışan bir tiroid bezi, yorgunluğa büyük ölçüde katkıda bulunur. İlaçlar ve düzenli tiroid muayeneleri durumu kontrol etmeye yardımcı olabilir.

11. Yeme Bozuklukları

Anoreksiya, bulimia ve diğer yeme bozuklukları, sürekli halsizliğin en önemli nedenlerindendir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve tıbbi yardım, size yüksek enerjili bir yaşam sunar.

12. Diyabet

Diyabette kan şekeri vücut tarafından enerjiye dönüştürülmek için kullanılmaz. Sürekli halsizlik bu hastalığın önemli bir göstergesi olabilir. Enerji; düzenli egzersiz, ilaç tedavisi ve daha iyi yaşam tarzı seçimleriyle dengelenebilir.

13. Kronik Yorgunluk Sendromu

Aşırı yorgunluk, altta yatan herhangi bir tıbbi nedene işaret edemediğinde, nedeni kronik yorgunluk sendromu olabilir. Böyle bir durumda dinlenmeniz bile yardımcı olmaz ve herhangi bir zihinsel ve fiziksel aktivite durumu daha da kötüleştirebilir.

14. Horlama

Horlama sabahları boğazda tahrişe, gece sık uyanmaya, ertesi gün yorgunluk ve baş ağrısına neden olabilir. Bazı durumlarda, obstrüktif uyku apnesinin de bir işareti olabilir. Horlamaya uyku sırasında solunum duraklamaları, boğulma, huzursuz uyku veya geceleri göğüs ağrısı eşlik ediyorsa, tedavi edilmesi gerekir.

Eğer halsizliğinize neden olan belirtinin horlama olduğunu düşünüyorsanız, Dr. Tuğrul Saygı 17 yıllık deneyimi ve kişiye özel hazırlayacağı horlama protezi ile bu sorunlarınıza çözüm üretir. Başarı oranı neredeyse % 90-95’e ulaşan horlama protezi, oldukça uygun maliyetli bir yöntemdir ve ameliyatsız bir yöntem olarak sıklıkla kullanılır. Horlama protezi kullanan hastaların kullandıkları ilk günden itibaren horlamasında ciddi bir azalma görülür. Bu sayede uyku sırasında uyanmadan deliksiz uyurlar ve bu da sabah uykusuzluk kaynaklı halsizliği önler.

Detaylı Bilgi: https://www.horlamatedavisi.com/

Halsizlikle Birlikte Başka Hangi Belirtiler Ortaya Çıkar?

Halsizlik, altta yatan hastalığa veya duruma bağlı olarak değişen semptomlarla birlikte ortaya çıkar. Örneğin, hipotiroidizme bağlı yorgunluk, kuru veya kırılgan saçlar, saç dökülmesi, olağandışı kilo alımı ve muhtemelen guatr (tiroid bezinin büyümesine bağlı boyun şişmesi) ile ortaya çıkabilirken; depresyondan kaynaklanan yorgunluk; aşırı ağlama, uyku sorunları ve ilgisizlik ile ortaya çıkar.

Yorgunluk ile ortaya çıkabilecek belirtiler aşağıdakileri içerir:

Halsizliği Nasıl Yenebilirim?

Halsizlik tedavisi tamamen altta yatan nedene bağlıdır. Amaç, mümkünse sebebi ortadan kaldırmak veya halsizliğin yaşam kaliteniz üzerindeki etkisini azaltmaktır.

Tedavi planınız aşağıdakilerden herhangi birini içerebilir:

Halsizlikle uğraşan kişiler, aşağıdakileri içeren iyi uyku alışkanlıklarından yararlanabilir:

Hedefiniz günde 7 ila 9 saat uyumak olmalıdır. Sağlıklı bir diyet yapmak, susuz kalmamak ve vücut ağırlığınızı normal bir aralıkta tutmak da önemlidir.

Halsizlik için Alternatif Tedaviler

Alternatif tedaviler, halsizliği olan bazı insanlara yardımcı olabilir. Alternatif tedaviler aşağıdakileri içerir:

Exit mobile version