Hamile Pilatesi 1.Trimester Egzersizleri

Hamile Pilatesi 1.Trimester Egzersizleri

Hamile Pilatesi 1.Trimester Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Bu yazımda sizlere hamile pilatesi 1.Trimester egzersizleri ve öneminden bahsedeceğim…

Gebelik dönemi 3 aylık periyodlara denk gelen 3 trimester olarak adlandırılır.

1-13 haftalar arası 1. Trimester

14-26 haftalar arası 2. Trimester

27-41 haftalar arası 3. Trimester olarak ele alınır.

Hamileliğin başlangıcı son gerçekleşen menstural döngünün ilk günü olarak kabul edilir. Anne adayları ilk birkaç hafta hamile olduklarını fark etmeyebilir. Çünkü çok net belirtiler gözlemlenmez. Halsizlik, mide bulantısı, uyku hali, regl döneminde yaşanan ile benzer hafif kasık ağrıları rutin süreçler olarak değerlendirilebilir bazen. Hamilelikten emin olunduktan sonra ise o muhteşem serüvenin heyecanı sarmıştır artık anne adayını.

Bebeğinin varlığını öğrendiği andan itibaren anne adayı iç güdüsel olarak kendini korumaya alır. Özellikle bebeğinin sağlığı ve konforu için kendine daha fazla özenli davranmaya başlar. Bu çok doğru bir süreçtir, çünkü anne ne kadar iyi ve sağlıklı ise bebekte o doğrultuda iyi olacaktır.

HAMİLE PİLATESİ NEDEN ÖNEMLİ

Hamilelik süresi boyunca yaşanan  bedensel ve ruhsal değişim hayatımızın tüm dönemlerine kıyasla en zirve noktasıdır sanırım. Bu sebeple bedenimize iyi gelecek şeylere her zamankinden daha fazla zaman ayırmalıyız. Annenin beslenmesiyle doğru orantılı olarak bebekte besleneceği için sağlıklı bir yeme içme alışkanlığı çok önemli. Aynı zamanda sürekli değişim ve gelişim içinde olan bedenimizin bu süreci sağlıklı tamamlayabilmesi, yıpratıcı etkilere maruz kalmadan ilerlemesi için egzersiz ile desteklenmesi de ayrı bir konu başlığı.

Hamilelikten önce düzenli egzersiz rutini olan anne adaylarının birçoğu yine hamilelik süresi boyunca da bunu devam ettirmekte. Fakat hamileliğe kadar böyle bir alışkanlığımız yoksa da bu süreç başlamak için en ideal zaman olabilir.

Egzersiz programlarına başlamadan önce ilk ay kontrollerinden sonra doktorunuzun onayı ile size özel çıkartılmış bir planlama ile yolunuza başlayabilirsiniz. Birlikte çalışacağınız eğitmeninizin yeterliliğinden emin olmak çok önemli bu konuda aklınıza takılan merak ettiğiniz her bilgiyi kendisinden edinmeden başlamamanızı önemle tavsiye ederim.

Hamileliği ilk öğrendiğiniz andan itibaren yineleyerek söylüyorum eğer doktorunuzun onayı var ise pilates veya yine sizi zorlamayacak bir egzersiz ile çalışabilirsiniz. Bu süreçte duygular biraz ağır bastığı için eğer egzersiz yaparsam bebeğe zarar verebilirim düşüncesi olabiliyor. Fakat yukarıda bahsettiğim gibi aktif spor yapan bireyler hamile olduklarının henüz farkında olmadıkları süreçlerde de derslerine devam edip  spor yapıyorlar. Bu durum onları etkilemiyorsa bizi de etkilemeyecektir. Sadece çalışacağınız eğitmeninize güveniyor olmanız, doğru şekilde ilerlemeniz çok önemli.

Hamile pilatesi gebelikte karşımıza çıkacak birçok soruna karşı bizi koruma altına alır. Denge merkezimiz değişecek, bel ve sırt ağrıları baş göstermeye başlayacak, ilerleyen dönemlerde vücut ağırlığı arttıkça bacaklara binen yük fazlalaşarak ağrılara sebep olabilecek. Bütün bunlar doğal sürecin getirdikleri. Fakat bunlardan olumsuz etkilenmemek adına kas gruplarımızı kuvvetlendirmek ve esnetmek bizim elimizde.

Hamile Pilatesi Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Eğer öncesinde spor geçmişimiz yok ise haftada 2 gün ideal olacaktır. Aktif spor yapıyorduk ve hamilelikte de sürdüreceksek eğer haftada 3 gün prenatal pilates egzersizleri yapabiliriz.

Bebeğiniz için en iyisini istediğinizden bu dönemde hareket etmeyi ihmal etmeyin, hoşçakalın.

Pilates Eğitmeni Gözde TAMER

Exit mobile version