Hastalıklarda Nar Kabuğunun Etkisi

nar kabuğunun faydaları

Nar kabuğu, çilek ve domatesten sonra doğada bulunan antioksidanlar arasında en güçlü olandır. Bu güçlü antioksidan enfeksiyonların önüne geçerek daha sağlıklı bir vücudu inşa eder. Sadece bunlarla kalmayan mucizevi meyve hafızayı güçlendirir, sinir hücrelerini yeniler ve konsantrasyonu en üst seviyeye kadar arttırır. Yüzyıllardan beri şifa amacıyla tüketilmekte olan meyve hakkında daha bilinmeyen pek çok unsur vardır. Uzmanlar tarafından profesyonel şekilde araştırılan bu meyvenin gün geçtikçe yeni özellikleri ortaya çıkmaktadır. Sadece meyve değil aynı zamanda kabuğu da tam bir şifa deposudur. Peki, nar kabuğunun faydaları ve hastalıklara etkisi nelerdir?

Yapılan araştırmalar doğrultusunda tanelerden oluşan bu mucizevi meyvenin besin değeri yönünden de yüksek seviyede olduğu kanıtlanmıştır. B vitaminlerinin neredeyse tamamı bu şifa deposu meyvenin içerisinde yer almaktadır, aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Zayıflamaya yardımcı olan ve uzun süre tok tutan, lifler bakımından da zengin olan bu meyvenin bir su bardağı neredeyse 7 gram lif içermektedir.

2012 senesinde gerçekleştirilen araştırmada obezite riskini en düşük seviyeye indiren meyveler arasında birinci olan bu mucizevi meyve, polifenollerin ve içerdiği antioksidanların vücutta yer alan fazla yağları yakmasıyla diyetlerde de tercih edilebilmektedir.

Nar Kabuğunun Faydaları

Vücudun enerjisini önemli derecede yükselten nar kabuğu aynı zamanda günlük kalori oranını dengede tutmakta ve şişmanlık ile savaşmaktadır. Bu meyvenin ağacı kınagiller ailesine aittir. Ağaçta yetişen meyve hafif ekşi tada sahiptir, meyvenin kendisi de kabuğu da hoş bir etki bırakmaktadır. Bu meyve kuraklığa karşı son derece dayanıklıdır. Akdeniz iklimine elverişli olarak yetişmektedir, bol su bulunan yerlerde meyvenin ağacı çabuk çürüyeceğini için kurak yerlere dikilmesi önerilir. İran toprakları üzerinde yetişmekte olan meyvenin Afganistan’dan Himalaya kadar uzandığı bilinmektedir.

 

Meyvenin yetiştiriciliği ve ticareti 18. yüzyılda yapılmaya başlandı. Doğal antioksidan olarak alternatif tıpta kullanılan meyve, ülkemizde de Osmanlı saray mutfaklarında tercih edilmekteydi. Saray mutfaklarında ki et yemekleri için harmanlanarak kullanılan meyve aynı zamanda sultanların cilt bakımlarında da kullanılmaktaydı.

Meyvenin suyu çıkarıldıktan sonra içerisindeki beyaz zarlar ve kabukları kaynatılarak zeytinyağı eklenip ezilir. Hazırlanan bu karışım kremsi bir kıvama getirilerek kuru ciltlerde ve egzamalı bölgelerde doğal ilaç olarak kullanılabilir. Cilde olan faydaları saymakla bitmeyen meyve hala uzmanlar tarafından çözümlenmeye çalışan bir bulmacadır.

Nar Kabuğu ve Şifası

Gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde nar kabuğu ile meme kanseri arasında bir bağlantı tespit edilmiştir. Tespit edilen bağlantıya göre meme kanserinin ilerlemesini durdurduğu kanısına ulaşılmıştır. Meme kanserinde bu denli önemli bir etkiye sahip olan kabuğun alternatif tıpta ki yeri daha da değerli hale gelmiştir. Toplum içerisinde bu meyvenin özellikle suyunun faydalı olduğu bilinmektedir, fakat son yıllarda yapılan araştırmalar neticesinde nar kabuğu meyveye kıyasla daha fazla öne çıkarılmıştır.

Narın içerisinde bulunan flovanoid, polifenol, vitamin, antosiyanin, tanin maddeleri dışında da yer almaktadır. Bu maddelerin insan sağlığında etkisi tartışılmayacak düzeydedir. Etkileri vücuduna kazandırmak isteyenler muhakkak meyvenin hem içinden hem de dışından faydalanmalıdır.

Meyvenin taneleri kullanıldıktan sonra geri kalanı çöpe atılmaktadır. Uzmanlar çöpe atılan bu kısımların sağlığa karşı olan faydalarını tespit ettikten sonra daha fazla kitleye yaymak istemişlerdir. Hiç kullanılmadan çöpe atılan kısımlar kötü kolesterolü azaltmada etkilidir.

Kandaki kötü kolesterolü azaltmada etkili olan bu kısımların sağlığa faydalı birer öge haline geldiği aşikârdır. Hareketsiz yaşamın ve sağlıksız beslenmenin ortaya çıkartarak günden güne artırdığı kanser hastalıkları için de meyvenin dış kısmı fayda sağlamaktadır. Vücudun bağışıklığını güçlendiren kısımlar kanserle mücadele için bir numaralı silahtır. Meyvenin dışının kaynatılarak suyunun tüketilmesi vücutta yer alan tümörlü hücrelerin iyileşmesine fayda sağlayacaktır.

Fayda Sağladığı Hastalıklar

 

Exit mobile version