Hayıt Tohumu Faydaları ve Kullanımı

Hayıt Tohumu Nedir ve Ne İşe Yarar?

Hayıt tohumu, toplumumuzda çok fazla bilinmemektedir. Fakat hayıt tohumu birçok faydaları barındırmaktadır. Hayıt bitkisi, mine çiçeğigiller familyasına ait bir bitkidir. Bitkinin çiçekleri mor renktedir. Hayıt tohumu daha çok kadın sağlığı için kullanılmaktadır. Hayıt bitkisi çalı görünümlü bir bitkidir. Bitkinin boyu 1 metre ile 3 metre arasında değişmektedir. Bitki, yapısı ve çiçekleri sayesinde doğada kendini kolaylıkla belli eder. Bitkinin tohumları sağlık alanında kullanılmaktadır. Aynı zamanda bitkinin yaprakları ve kökleri de tıp alanında kullanılmaktadır. Hayıt bitkisinin dalları ise çoğunlukla sepet yapımında kullanılmaktadır. Doğada kolaylıkla yetişen hayıt bitkisi Trakya bölgesinde yetişmektedir. Ülkemizde genel olarak Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde de sıkça görülmektedir. Doğada kolaylıkla yetişen hayıt bitkisi özel bir bakım istemez. Bu sayede kolaylıkla yetiştirilir.

Hayıt Tohumunun 16 Faydası

Kadınlar için çeşitli rahatsızlıklarda etkili olan hayıt tohumu aslında birçok faydası ile biliniyor. Düzenli ve doğru kullanılan tohum sayesinde bireyler sağlığını korumuş oluyor. Hayıt tohumu faydaları arasında ise aşağıda yer alan maddeler bulunuyor.

Sağlıklı bitki olarak kullanılan hayıt tohumu yukarıda yer alan faydaları bireylere kazandırıyor. Hayıt tohumunun en çok faydası kadınlara oluyor. Kadınlarda görülen çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde etkili bir bitki olan hayıt tohumu düzenli kullanıldığı sürece istenilen etkiyi gösteriyor. Hayıt tohumu genellikle çay olarak kullanılıyor. Aynı zamanda cilt üzerine uygulanabiliyor. Sindirim sistemini düzenleyen hayıt tohumu zayıflama sürecindeki insanlar tarafından da kullanılıyor.

Hayıt Tohumu Nasıl Kullanılır?

  1. Hayıt tohumunun kullanımını oldukça basittir. Doğadan toplandıktan sonra kurutulmaktadır. Kurutma işlemi için doğadan toplanan bitki öncelikle temizlenmelidir. Temizleme işlemi sonrasında 35 derecenin altında ısıda bir zemin üzerine serilerek kurutulur. Güneş ışığında kurutulan bitki, temiz ve kuru ortama serilmelidir. Kendi yöntemlerinizle bitkiyi kurutabildiğiniz gibi aktarlardan temin edebilirsiniz.
  2. Aktar ve bazı marketlerde hayıt bitkisi satılmaktadır. Bitkiyle birlikte tohuma da kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kullanacağınız hayıt tohumunun taze ve güvenilir olması önemlidir. Eğer iki yıldan fazla rafta kalmışsa o bitkiyi kullanmamak daha doğru olacaktır. Aktardan temin ettiğiniz ya da kendi yöntemlerinizle hazırladığınız hayıt tohumunu tane olarak ya da toz halinde kullanabilirsiniz. Hayıt tohumunun etkilerinden faydalanmak için çekilmiş tohumla bal karıştırılmalıdır. 3 tatlı kaşığı ezilmiş hayıt tohumu ile 3 yemek kaşığı bal karıştırılır. Karışımın içine çeyrek limonun suyu eklenebilir. Bu karışım gün içinde tüketilmelidir.
  3. Hayıt tohumu demlenerek de tüketilebilir. Tohumun demlenmesi için toz haline getirilmesine gerek yoktur. Bir bardak kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı hayıt tohumu konulur. 8 ile 10 dakika kadar demlediğiniz tohumu süzerek içebilirsiniz. Hayıt tohumu çayı içine şeker kullanılmaması tavsiye edilir. Eğer çay size acı gelirse çok az miktarda içine şeker atabilirsiniz. Hayıt tohumu doğrudan çiğnenerek tüketilebilir. Fakat bu sizlere biraz acı gelebilir. Eğer sizin için sorun olmuyorsa sabahları aç karnına birkaç adet hayıt tohumu çiğneyebilirsiniz. Hayıt tohumunun yağı da kullanılmaktadır. Hayıt tohumu yağı aktarlardan ve internet üzerinden temin edilebilir. Aynı zamanda evde kendiniz de yağ yapabilirsiniz. Cam kavanozun içerisine zeytinyağı ve hayıt tohumunu karıştırarak kavanozun ağzını kapatmalı, güneş görmeyen bir yerde 15 gün bekletmelisiniz.
  4. Yarım litre zeytinyağının içine bir fincandan fazla tohum kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz yağı cildinize uygulayabilir, akne ve sivilce oluşumunu önleyebilirsiniz. Hayıt tohumundan elde ettiğiniz yağı bir miktar yoğurtla karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz. 15 dakika kadar beklettiğiniz karışımı ılık suyla yıkadıktan sonra cildinizi yumuşak hareketlerle kurulayabilirsiniz.

Hayıt Tohumu Zararları Var Mıdır?

Doğada sıklıkla karşılaşacağınız otlardan biri olan hayıt, birçok faydası ile kullanılmaktadır. Özellikle kadınlar için faydalı bir bitki olan hayıt, günümüzde tıp alanında da kullanılmaktadır. Birçok faydayı bir arada sunan bu bitkinin tohumu da oldukça etkilidir. Hayıt tohumu farklı rahatsızlıkların tedavisinde destek amaçlı kullanılmaktadır. Peki, kullanılan tohumun bilindik yan etkisi var mıdır? Hayıt tohumunun bilindik ciddi bir yan etkisi yoktur. Fakat yine de dikkatli kullanılması gereken bir bitkidir. Doğada bulunan tüm bitkilerde olduğu gibi hayıt tohumu da kontrollü kullanılmalıdır. Eğer tohum fazla tüketilirse mide bulantısı, halsizlik yapabilir.

Regl döneminde kullanılan tohum ise kanamayı arttıracaktır. Eğer alerjik bir bünyeniz varsa vücudunuzda kızarıklıklar oluşur. Hayıt tohumunu kullanan insanların herhangi bir kronik rahatsızlığının olmaması önemlidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hormonsal ilaç kullananlar, psikolojik tedavilere ait ilaçlar kullananlar mutlaka doktora danışarak bu tohumu tüketmelidir. Tohumun kullanımına uzun süre devam edilmemelidir. 2 hafta kadar kullanılan tohuma en az bir hafta ara verilmelidir. Böylelikle vücut dinlenmiş olur. Her şeyin fazlası zarar gibi düşünerek bitki tohumunu doğru ve bilinçli tüketmeniz gerekmektedir.

Hayıt tohumu kullananlar tecrübelerini yorum kısmında bizimle paylaşabilirler. Sağlıklı günler dileriz.

Exit mobile version