Site icon Uzmanlar Diyor Ki

Hayvanlarımızın Sağlığı İçin Kısırlaştırmanın Önemi

kısırlaştırma

Kısırlaştırma Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Kısırlaştırma konusu hepimizin belli bir düzeyde bilgi sahibi olduğu ve evcil dostlarımız için de fazlasıyla önem arz eden bir konudur. İster bir evcil hayvanınız olsun, ister henüz sahiplenmeyi düşünün, hayvan dostlarımızın sağlığı için vereceğimiz en önemli kararlardan birisi onları kısırlaştırmaktır. Kısırlaştırma operasyonu yani üreme organlarının cerrahi yolla vücuttan uzaklaştırılması, dostlarımızın sağlığı için ömür boyu faydalı olacak bir prosedürdür. Aynı zamanda kısırlaştırma ile beraber sevgili dostlarımızda zamanla davranışsal birtakım iyileşmeler de olacaktır. Konu hakkında daha detaylı bilgi vermeye geçmeden önce kısaca ne anlama geldiğini özetleyerek yazıma başlamak istiyorum.

Kısırlaştırma / Kastrasyon Nedir?

Kısırlaştırma ve kastrasyon terimleri birbiri yerine kullanılıyor veya benzer anlamlara geliyor olsa da bilimsel temelde hedefleri aynıdır. Veteriner Bilimleri’nde kısırlaştırma terimi dişi hayvanlar için, kastrasyon ise erkek hayvanlar için kullanılmaktadır. Dişi hayvanların yumurtalıklarının veya yumurtalıklarla beraber rahminin, erkek hayvanların ise testislerinin cerrahi müdahale yoluyla vücuttan uzaklaştırılması genel olarak ‘’kısırlaştırma’’ olarak bilinmektedir. Bu operasyonların temel amacı hayvanların ‘’kızışma/kızgınlık’’ durumu ile beraber çiftleşme isteklerinin ortadan kaldırılmasıdır.

Kısırlaştırılmamış Kedi ve Köpeklerde Gözlemlenen Değişiklikler Nelerdir?

Kısırlaştırma söz konusu olduğunda hayvanlarımızın çiftleşme isteğinin kime ne zararı var sorusunun akla gelmesi gayet normaldir. Kısırlaştırma operasyonları öncelikle hayvanlarımızın sağlığı ve yaşam kalitesinin artması için gereklidir. Erkek kedi veya köpeğin etrafta işaretleme davranışları sergilemesi, dişilerin sürekli olarak miyavlaması bizler için problem olmasa da onlar için aynısını söyleyemeyiz. Çünkü kızgınlık dönemine girdikleri zamanlar ve akabinde çiftleşemediklerinde devamlı huzursuz ve depresif olmaktadırlar.

Eğer hayvanımız dişiyse yılda bir veya iki kez birkaç hafta boyunca üreme mevsimine veya bilinen tabiriyle ‘’kızışmaya’’ girecektir. Bu durum uzak mesafeden dahi koku alabilen erkek hayvanlar için her seferinde çekici olacaktır. Onların dişi hayvanımızın olduğu bölgeye ya da yakınına toplanmasına sebep olabilmektedir.

Kedi ve Köpekleri Kısırlaştırmak Güvenli Midir?

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi, anestezi altında gerçekleştirilen tüm operasyonlar az da olsa mutlaka risk teşkil eder. Kısırlaştırma operasyonları bir veteriner hekim tarafından uygun yaş, ideal zaman ve steril şartlarda gerçekleştirildiği sürece başarı yüzdesi çok yüksek operasyonlardır.

Dostlarımızı operasyondan sonra aynı gün içinde taburcu edebiliriz ve böylece normal yaşantılarına sorunsuzca geri dönebilirler. Ancak az önce de belirttiğim gibi bu operasyonlar anestezi altında gerçekleştirildiği ve cerrahi müdahale gerektirdikleri için az da olsa risk teşkil eder. Bu operasyonlardan en iyi sonucu almak için mutlaka yukarda belirtmiş olduğum kriterlere eksiksiz uymak gerekir. Aksi takdirde operasyon esnasında veya post-operatif dönem dediğimiz ameliyat sonrası dönemde çeşitli komplikasyonlar ile karşılaşabiliriz. Burada özellikle vurgulamak istediğim diğer bir konu da bu operasyonların mutlaka bir veteriner hekim kontrolünde gerçekleştirilmesi gerektiğidir.

Dostlarımızın Sağlığı Açısından Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Hayvanlarımızın yavru sahibi olması hem zaman ve enerji harcamayı hem de mali yükümlülükleri beraberinde getirmektedir. Dişi dostlarımız gebelikleri süresince ve akabindeki doğum sonrası süreçte de detaylı bakım ve ilgiye ihtiyaç duymaktadır. Doğum sürecinde karşılaşılabileceğimiz herhangi bir sorun da hem sevgili dostumuza hem de sahibine ekstra sorumluluk yüklemektedir. Aynı zamanda yine dostlarımızın doğum sonrası süreçlerinin de veteriner hekim kontrolünde düzenli aralıklarla ve detaylı şekilde takip edilmesi gerekmektedir.

Hepimizin bildiği gibi kedi ve köpekler birden fazla yavru doğurur ve tüm yavruları canlı olarak dünyaya gelse dahi yavruların tümüne birden güvenli bir yuva bulmak zor olmaktadır.

Kısırlaştırma prosedürleri hem dişi hem de erkek hayvanların ilerde karşılaşabilecekleri belirli problemlerin görülme olasılığını azaltmaktadır. İdeal yaş ve steril koşullarda gerçekleştirilen kısırlaştırma operasyonları evcil dostlarımızın ilerleyen yaşlarında karşılaşabilecekleri birçok sağlık sorununun önüne geçebilmektedir. Kısırlaştırılmamış dişiler, veteriner tıpta ‘’pyometra’’ olarak adlandırılan ve tedavi edilmediği takdirde dostlarımızı ölüme kadar götürebilecek ciddi rahim enfeksiyonuyla karşılaşabilir.

Kısırlaştırılmamış hayvanlar ileriki yaşlarda ortaya çıkmaya daha yatkın olan ve farklı özelliklere sahip meme tümörleri ile de karşılaşabilir.

 

Benzer şekilde, kastre edilmemiş erkek hayvanlarda testis kanseri ve prostat problemleri ile karşılaşma olasılığı kastre olanlara kıyasla daha yüksektir. Ek olarak, erkek hayvanların kastre edilmesi başıboş şekilde sokakta dolaşma olasılıklarını da azaltmaktadır.

Kedi ve Köpek Dostlarımızı Neden Kısırlaştırmalıyız?

sevgili dostlarımızı kısırlaştırmaktan çekinmeyelim.

Özetleyecek olursak, dostlarımızı kısırlaştırmaya karar verirsek onların doğasına aykırı olmadan ve hem hayvanlarımızın sağlığını hem de yaşadıkları toplum koşullarının yararını gözeterek uygun şartlarda yapılacak olan operasyonlar için içimiz gayet rahat olabilir. Çeşitli sebeplerden ötürü sokakta yaşamını idame ettirmesi zor veya yaşaması imkansız olan dostlarımızın kanser ve başka hastalıklara yakalanma riskinin çok yüksek olduğunu göz önünde bulundurarak, onların faydası gözetilerek yapılacak olan kısırlaştırma işlemlerinin zararlı değil aksine faydalı olduğunu unutmayalım.

Veteriner Hekim Nisa Demircan

Exit mobile version