Hibiskus Bitkisinin 13 Faydaları, 4 Farklı Zararları

Hibiskus Nedir?

Hibiskus nedir faydaları nelerdir? Halk arasında farklı isimlerle anılmaktadır. Gülhatmi çiçeği, bamba çiçeği ya da Mekke çiçeği gibi isimlerle de bilinen hibiskus bitkisinin sağlığa birçok faydaları bulunmaktadır. Hibiskus bitkisi, ebegümecigiller familyasına ait bir bitkidir. Çok yıllık otsu bitkinin çiçekleri bulunmaktadır. Bitkinin boyu ise 2 ya da 2 buçuk metreye kadar uzamaktadır. Bitkinin çiçekleri beyaz, sarı, kırmızı, pembe ya da mor renkte olabilmektedir. Renkli çiçekler çizgili ya da lekeli yapraklardan oluşmaktadır. Bitkinin çiçekleri geniş ve yuvarlaktır. Yapraklar, kalbi anımsatır. Hibiskus bitkisi güneşi sever ve rüzgar almayan yerlerde daha iyi gelişir. Killi, zengin besin maddeleri bulunan gübreli toprakları severler. Ilıman iklimlerde yıl içinde haziran ve ağustos aylarına kadar çiçekli olarak kalmaktadır.

Hibiskus Faydaları Nelerdir?

Bitki, içeriğinde bulunan besin değerleri sayesinde vücudu besliyor ve vücuda direnç kazandırıyor. Hibiskus faydaları ise şu şekilde;

Hibiskus bitkisi doğru ve düzenli kullanıldığı sürece yukarıda yer alan faydaları bireye kazandırmaktadır. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücudu besleyen bitki, kan basıncını düzenler. Bu sayede yüksek tansiyonu olan bireylerin tansiyonu da düzenlenmiş olur. Kolesterol hastalarında kullanılan bitki, hastaların kolesterol değerlerinin normale dönmesini sağlamıştır. Kalp ve damar sağlığını destekleyen hibiskus bitkisi aynı zamanda vücudu dengelediği gibi iç organların yağlanmasının da önüne geçmektedir.

Hibiskus bitkisinin içinde C vitamini yoğun olarak bulunmaktadır. Bu sayede özellikle kış aylarında bireylerin hastalanmasını önlemektedir. Düzenli kullanılan hibiskus bitkisi bağırsakların hareketini arttırmakta ve düzenlemektedir. Bu özelliği ile zayıflama sürecindeki bireyler tarafından kullanılmaktadır. Bireylerin yedikleri besinleri daha kolay sindirmesini, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Cilde canlılık veren bitki, mantar oluşumunu önlemektedir. Aynı zamanda hibiskus bitkisi bireylerin dikkat problemlerini azaltır ve motivasyonunu yükseltir.

Hibiskus Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Hibiskus bitkisi taze ve kuru olarak kullanılabilmektedir. Doğada yetişen bu bitkiyi kendiniz toplayabilirsiniz. Eğer isterseniz bitkinin yapraklarını yani çiçeklerini tazeyken çay olarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda uzun süreli kullanım için çiçekleri kurutabilir, serin ve kuru yerde muhafaza ederek istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Hibiskus bitkisi kullanımı oldukça basittir. Bitki, çoğunlukla çay olarak demlenmektedir.

Günlük bir fincan ya da iki fincan tüketilebilmektedir. Taze çiçekli bitkinin kullanım ömrü uzun olmayacaktır. Çünkü gövdeden koparılan çiçekler bir süre sonra solmaya başlar ve değerini kaybeder. Bu nedenle bitkinin kurutulan hali daha çok tercih edilmektedir. Doğadan kendiniz topladığınız bitkini serin ve kuru bir yere sererek kurutulabilirsiniz. Kuruttuğunuz bitkiyi güneş ışığından uzakta, serin bir yerde muhafaza etmeniz gerekir. Eğer bitki toplama şansınız yoksa aktar ve marketlerden hibiskus bitkisine ulaşabilirsiniz. Hemen hemen tüm aktarlarda bulunan hibiskus bitkisi aynı zamanda bazı marketlerde de satılmaktadır.

Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

Güvendiğiniz bir satıcıdan hibiskus bitkisi temin ederek günlük kullanabilirsiniz. Hibiskus bitkisi çoğunlukla çay olarak tüketilmektedir. Fakat bununla birlikte çeşitli lezzetlerin içinde de kullanılabilmektedir. Kurutulan bitki toz haline getirilerek hamur işlerinde, şerbetlerde, tatlılarda, sos ve reçellerde kullanılabilmektedir. Peki, hibiskus çayı nasıl yapılır, ne işe yarar? Hibiskus çayı demlemek için;

Hibiskus çayı faydaları ise şu şekildedir;

Hibiskus Çayı Zararları Nelerdir?

Hibiskus bitkisinin birçok faydasından bahsettik. Peki, bu kadar faydanın yanında bu bitkinin herhangi bir zararı yok mu? Hibiskus çayı zararları arasında aşağıda yer alan maddelerden bahsedebiliriz.

Her bitkide olduğu gibi hibiskus bitkisinin de doğru ve düzenli kullanılması gerek. Eğer hibiskus bitkisi bilinçsiz bir şekilde kullanılırsa çeşitli rahatsızlıklara davetiye çıkarabilmektedir. Bitkinin faydalarından yararlanmak isteyenler doğru, düzenli ve bilinçli bir şekilde bitkiyi kullanmalıdır. Ölçü kaçırılmamalı, kullanım süresine ara verilmelidir. Hibiskus bitkisinin bilindik ciddi bir yan etkisi yoktur. Fakat hamileler ve emziren anneler dikkatli kullanmalıdır.

Doktora danışarak kullanıldığı sürece bir sorun olmayacaktır. Yaşlılar, kalp hastaları, şeker ve tansiyon hastaları da doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Hibiskus bitkisi demlenerek kullanıldığı zaman bir aydan fazla düzenli kullanılmamalıdır. Eğer çayınızı 3 hafta her gün kullanıyorsanız bir ya da iki hafta kullanmaya ara vermelisiniz. Eğer bir aydan uzun süre bu çayı kullanıyorsanız böbreklerinizin zarar görmesine neden olabilirsiniz. Böbrek sağlığınızı ve kendi sağlığınızı korumak adına belirli dönemlerde kullanmaya ara vermeli, vücudunuzu dinlendirmelisiniz. Hibiskus bitkisini kullanmaya başladığınız zaman alışkın olmadığınız için sizi sarsabilir. Üçüncü kullanımdan sonra eğer hala sizi rahatsız ediyorsa bünyeniz bitkiyi kaldırmıyor demektir. Bu nedenle kendinizi zorlamamanız ve bitkiyi daha fazla kullanmamanızda fayda vardır.

Exit mobile version