Facebook Pixel

Hindistan Cevizi Yağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar!

hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi ağacından elde edilen hindistan cevizi yağı, dünyanın çeşitli bölgelerinde gıda ve endüstriyel amaçlar için geniş kullanım alanı bulmaktadır. Yaklaşık %90 doymuş yağ ve %9 doymamış yağlardan oluşur. Doymuş yağ asitleri içeriğinin yüksek olması nedeniyle, diyette düşük seviyelerde tüketilmesi önerilen doymuş yağ kaynağı olarak tereyağı, hurma yağı ve hayvansal yağlarla birlikte sınıflandırılmıştır. Bununla birlikte, içindeki doymuş yağlar, hayvansal yağlardaki doymuş yağlardan farklıdır. Doymuş yağ oranı yüksek olmasına rağmen, ana doymuş yağ asidi olan laurik asitin, diğer doymuş yağ asitleriyle karşılaştırıldığında farklı metabolik ve dolayısıyla sağlık etkilerine sahip olduğu ileri sürülmüştür.

Hindistan cevizi yağının popülaritesinin artmasındaki başlıca iddialar; kilo kaybını sağladığı, kardiyovasküler hastalıkları önlediği, orta zincirli yağ asitleri (MCT) kaynağı olduğu ve kızartma yağı olarak kullanılabileceğidir. Gelin bunları tek tek ele alalım ve doğru bilinen yanlışları konuşalım!

Hindistan Cevizi Yağı Kalp Sağlığını İyileştiriyor Mu?

hindistan cevizi yağı kalp sağılığa etkili mihindistan cevizi yağı

Diyetle yüksek miktarda doymuş yağ alımı, kardiyovasküler hastalıklar için bir risk faktörü olan LDL kolesterolün (kötü kolesterol) kanda daha yüksek konsantrasyonları ile ilişkilidir. Hindistan cevizi yağı, diğer bitkisel yağlarla karşılaştırıldığında toplam kolesterol, LDL kolesterol (kötü kolesterol) ve HDL kolesterolü (iyi kolesterol) artırmaktadır.  Yapılan araştırmalarda, hindistan cevizi yağının diyet önerileri açısından diğer doymuş yağ kaynaklarından farklı görülmesi gerektiğine, lipid profillerinde iyileşmeye yol açtığına ve kardiyovasküler hastalık riskini azalttığına dair hiçbir kanıt bulunmamıştır.

Amerikan Kalp Derneği de yazımıza paralel olarak, “Hindistan cevizi yağı, kardiyovasküler hastalıkların bir nedeni olan LDL’yi artırdığı ve olumlu etkileri olduğu bilinmediği için, kullanımına karşı tavsiyede bulunuyoruz” demiştir.

Sonuç olarak, hindistan cevizi yağının kardiyovasküler riski azaltma açısından sağlıklı bir yağ olduğunu iddia eden popüler iddialar desteklenmemektedir. Hindistan cevizi yağı, kan LDL kolesterolü artırarak kan lipidleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olan doymuş yağdır. Toplam kalori alımının yalnızca %10’una dahil edilmeli ve lipidler ve kardiyovasküler hastalıklar üzerindeki olumsuz etkileri açısından herhangi bir doymuş yağ kaynağına benzer kabul edilmelidir.

Orta Zincirli Yağ Asit Kaynağı Mı?

hindistan-cevizi-yagi-ve-faydalari

Son yıllarda, web siteleri ve ticari literatürdeki çok sayıda iddia, hindistan cevizi yağını orta zincirli yağ asitlerine (MCT) benzeterek, doymuş yağ oranı yüksek diğer besinlere kıyasla farklı davrandığını ve insan sağlığı için yararlı olduğunu iddia etmektedir.

Hindistan cevizi yağının ağırlıklı olarak orta zincirli yağ asitleri içerdiğini düşünmek yanlıştır. Orta zincirli yağ asitleri üzerine yapılan araştırmalar hindistan cevizi yağına uygulanamaz çünkü hindistan cevizi yağında baskın olan yağ asitleri yapıları, emilimleri ve metabolizmaları açısından farklıdır. Bu nedenle, orta zincirli yağ asitleri hakkındaki kanıtlar hindistan cevizi yağına eklenemez.

Hindistan Cevizi Yağı Kİlo Vermeye Yardımcı Mı?

kilo problemi

Yüksek yağlı diyetler, kilo alımı ve potansiyel olarak obezite ile bağlantılıdır. Ancak sadece yağ miktarı değil, tüketilen yağ türü de yağ dokusu depolarını etkileyen bir faktördür. Son yıllarda, hindistan cevizi yağı tüketiminin doygunluk ve kilo kaybına yardımcı olma potansiyeline çok fazla medya spekülasyonu ve tüketici ilgisi olmuştur.

Orta zincirli yağ asitlerinin (MCT), tokluğu artırdığı ve besin alımını azalttığı bilinmektedir. Hindistan cevizi yağının, MCT’nin neden olduğu artan enerji harcaması ve tokluğun bir kombinasyonu yoluyla kilo vermeye yardımcı olduğu söyleniyor. Ancak MCT yağı ve hindistan cevizi yağı aynı değildir. Yapılan araştırmalar, MCT yağı için görülen etkilerin hindistan cevizi yağı için bulunanlarla aynı olmadığını gösteriyor. Hindistan cevizi yağının daha az MCT içerdiği göz önüne alındığında, bu şaşırtıcı değildir.

Hindistan cevizi yağı, besin alımı ve tokluk üzerinde MCT yağı ile aynı etkilere sahip olarak tanıtılamaz. Bir kilo verme stratejisi olarak başarısız olmakta ve tokluk ve/veya termojenezi artırmak için bir diyet stratejisi olarak düşünülmemelidir. Aynı zamanda gram başına dokuz kaloride, en yüksek kalorili besin kaynağıdır. Bu nedenle, yüksek miktarda yağ tüketimi, pozitif enerji dengesini ve kilo alımını artırabilir.

Kızartma Yağı Olarak Kullanılabilir Mi?

Hindistan cevizi yağının avantajlarından biri, oksidasyona ve polimerizasyona karşı direncidir, bu da onu yemek pişirmek için stabil bir yağ yapar. Tek kullanımlık sığ kızartma için uygundur, bununla birlikte, aşırı ısınmanın ardından potansiyel olarak kanserojen maddelerin üretimine yol açabilecek düşük dumanlanma noktası nedeniyle derin yağda kızartma için önerilmemektedir. Ayrıca, hindistan cevizi yağının tekrar tekrar ısıtılması kanserojen potansiyele sahiptir. Bu nedenle, hindistan cevizi yağının pişirilmesi sırasında herhangi bir bitkisel yağa benzer şekilde yüksek sıcaklıklarda tekrar tekrar ısıtılması sağlıksız bir uygulamadır.

Doğru bilinen yanlışları konuştuğumuza göre son olarak Hindistan cevizi konusunda öneriler nelerdir, okuyalım.

Yüksek doymuş yağ asidi içeriği nedeniyle, hindistan cevizi yağı sadece az miktarlarda tüketilmelidir. Doymamış yağ asidi kaynakları (zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel yağlar) günlük kullanım için daha iyi bir seçimdir. Hindistan cevizi yağının kardiyovasküler sağlık üzerindeki uzun vadeli etkileri açıkça belirlenene kadar, doymuş bir yağ olarak kabul edilmelidir. Bununla birlikte tüketimi toplam kalori alımının %10’unu aşmamalıdır.

Diyetisyen Merve Alnıaçık

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu