Hipertansiyon İçin Beslenme Önerileri

Hipertansiyon Nedir?

Yükselmiş kan basıncı olarak bilinen hipertansiyon kanın damarlardan geçerken gösterdiği sürekli dirençtir. Uygun şartlar altında iki veya daha fazla kez tekrarlanan ölçümlerde arteriel kan basıncının 140/90 mmHg’ dan yüksek olması hipertansiyon olarak tanımlanır. Peki, hipertansiyon için beslenme önerileri nelerdir?

 

Hipertansiyon günümüzde en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya genelinde 1,3 milyar erişkinde hipertansiyon görülmektedir ve gerekli önlemler alınmadığı taktirde 2025 yılında bu rakamın 1,56 milyarı aşacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise 3 kişiden 1’inde hipertansiyon görülmektedir.

Etiyolojisine göre hipertansiyon iki sınıfa ayrılır;

Hipertansiyonun Belirtileri Nelerdir?

Hipertansiyona Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Kalıtımsal yatkınlık, yaşlanma, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği, sigara ve alkol kullanımı, gebelik toksemisi, obezite, bazı hastalıklar (diyabet, böbrek hastalıkları, damar hastalıkları gibi), doğum kontrol hapları ve amfetamin gibi bazı ilaçlar, aşırı tuz tüketimi ve stres hipertansiyona neden olan faktörler arasındadır.

Hipertansiyon İçin Beslenme Önerileri Nelerdir? 

Tüm bu beslenme önerilerinin bir çatı altında toplandığı DASH diyeti (Dietary Approaches to Stop Hypertension) hipertansiyon hastaları için özel olarak oluşturulmuş bir diyet yaklaşımıdır. Hipertansiyonun önlenmesi ve tedavisinde etkili olduğu bilimsel çalışmalar tarafından kanıtlanmıştır.

Diyetisyen Büşra Kalay

Exit mobile version