İlişkiyi Kötüye Götüren Adımlar

Bazı ilişkilerde yada evliliklerde ilk başlarda her şey güzel giderken bir süre sonra bir takım şeyler bozulmaya başlar. Zamanla çiftler bir birlerini yanlış anlamaya başlayarak çatışmalar ortaya çıkar. Bu aşamada çoğu çift nasıl davranacaklarını bilmezler ve işlevsel olmayan problem çözme davranışlarını sergilerler. Bu noktada farkında olmadan ilişkiyi kötüye götüren adımlar mı atılıyor? Yıpranan ilişkiyi kurtarmak için neler yapılmalıdır? Mutlu evliliğin sırları nelerdir?

İlişkiyi Kötüye Sürükleyecek Faktörler

İlişkiyi kötüye götüren adımlar nelerdir? Hangi durumlarda ilişkinin zarar görme olasılığı vardır? İlişkinin bitmesine etki eden faktörleri yanıtlıyorum…

Toksik Bir İlişkiye Sahip Olmak

Genelde toksik ilişkiler evliliklerin ve ilişkilerin sonlanmasına neden olmaktadır. Toksik ilişkinin belirtileri;

Toksik bir ilişkide olduğunuzu göstermektedir. Bu tip ilişkiler bireyleri bir adım öne götürmez ve mutlu etmekten ziyade mutsuz eder.

Anlayış ve Saygı Göstermeme

Partnerinizin kişisel kararlarına saygı duymamak ve anlayış göstermemek bir süre sonra çatışmalara yol açacaktır. Bu yüzden onu sürekli değiştirmeye çalışmak, dinlememek, fikrini almamak ilişkiyi zedeleyen unsurlardır.

Negatif Tutum Sergilemek

İlişkide olaylara pozitif yönden bakabilmek çok önemlidir. İlişkide biri veya her ikisi problem yaşandığında problemin çözümüne ilişkin olumsuz tavır sergilediğinde çatışma daha çok büyür. Böylece çiftlerin zaman geçtikçe bir birlerinden uzaklaşmasına neden olur.

Negatif Davranışın Olması

Partneri sürekli eleştirme, küçümseme, suçlama gibi davranışların olması çiftlerin birbirinden kopmasına neden olmaktadır.

Duygusal Kopukluk

Sevginin, aktif dinlemenin ve ilginin, empatinin, ortak görüşlerin olmaması çiftler arasında zaman geçtikçe duygusal kopmalara ve içi kapanmalara neden olur.

İlişkiyi Kötüye Götüren Adımlar Atmamak İçin 10 Öneri

  1. Problem olduğu zaman genelde sorunu çözmek yerine sorun üzerine uzun uzun konuşulur. Böylece çatışmalar gittikçe büyür. O yüzden sorunların çözümü üzerine konuşulmalı ve üzeri kapatılmamalıdır.
  2. Partnerinizi olduğu gibi kabul edin, değiştirmeye çalışmayın. Ayrıca onun üzerinde otorite sağlamak, baskı kurmak ilişkiye zarar verir.
  3. İletişim kurarken “ben dili” kullanın. Sen dili yargılayıcı, suçlayıcı ve eleştirici olduğundan çatışmaların büyümesine neden olur.
  4. Geçmiş gündeme getirildiği zaman hiç bir şey değişmez aksi takdirde bireyi öfkelendirir ve büyük sorunlara neden olur. Bu yüzden geçmiş yaşantıları gündeme getirmeyin. Her birey hata yapabilir, hataları bağışlayın ve bugüne odaklanın.
  5. Cinsel yaşamınızı arttırın. Partnerinizle fiziksel teması yakın tutun, ona güzel sözler söyleyin.
  6. Partnerinizin olumlu yönlerine odaklanın. Olumsuz yönlerini sürekli dile getirmek yerine iletişim halindeyken ona olumlu cümleler kurun ve gülümseyin.
  7. Partneriniz yalnız kalmak istediği zaman ona saygı gösterin. Kişisel alanına müdahalede bulunmayın ve ona baskı kurmayın. Arkadaşlarıyla zaman geçirmesine izin verin.
  8. Ona değer verdiğinizi sık sık ifade edin. Partnerinizi onaylayın, başarılarını takdir edin, onu aktif şekilde dinleyin.
  9. Birlikte geçireceğiniz zamanı arttırın. Bu noktada beraber neler yapmaktan hoşlanıyorsanız onları planlayıp daha fazla vakit geçirin.
  10. Partnerinizle ilgili isteklerinizi somut bir şekilde ifade edin. 

Uzman Klinik Psikolog Özge Sarıca

Exit mobile version