İstediğini Yiyerek Kilo Vermenin Sırrı: Dengeli Beslenme

Hayatınızda her şeyin yolunda olabilmesi için dengeli beslenme çok önemlidir. Her şeyin fazlasının ya da azının zarar getirdiğini bilmeliyiz. Sağlık için de temel olarak bunu söyleyebiliriz. Örneğin çok önemsediğimiz vücudumuz için önemli olan suyun bile fazla içilmesi zehirlenmelere ve hiponatremi yani sodyum düşüklüğüne neden olmaktadır. Aynı şekilde sağlıklı gördüğümüz sebzelerin fazla tüketimi, böbrekte yük oluşturmaktadır.

Öte yandan yıllardır süregelen ve artık hepimizin aşina olduğu dengeli ve düzenli beslenmek sağlık için elzem nitelik taşımaktadır. Özellikle kilo verme diyetlerinde de yememek, vazgeçmek gibi olumsuz eylemler yerine; dengelemeyi öğrenerek süreci kolaylaştırmak mümkündür. Gelin öğün öğün dengeli beslenme nasıl olmalı detaylı bir inceleme yapalım.

Bütün Günün Dengesini Kahvaltı Belirleyebilir

Çok farklı diyet çeşitleri çıkmış olsa da kahvaltı, günün en önemli öğünü olma özelliğini hala korumaktadır. Çoğumuz için kahvaltının mutlulukla bir ilgisi var. Tabi ki sağlıkla da var. Dengeli yapılan kahvaltıdan sonraki öğünleri planlamak çok daha kolay ve tatmin edici olabilmektedir. Ayrıca, gün yoğunluğunun da sabah saatlerinde daha fazla olduğu düşünüldüğünde harcanan enerji de daha fazladır.

Dengeli Beslenme İçeriği Nasıl Olmalıdır?

Temelde dengeyi sağlamanın en kolay yolu her besin grubuna doğru porsiyonlarda yer verebilmektir. Porsiyon miktarları kişiden kişiye göre değişmekle birlikte, öğünlerde karbonhidrat, protein ve yağ grubu besinlere yer vermekte fayda var.

Bu besin gruplarını içeren sağlıklı bir tabak sizin uzun süreli tok kalmanıza ve gün boyu besin seçimlerinizin sağlıklı olmasına yardımcı olabilir. Örneğin; tok kaldığınız için açlık hissi daha az oluşur. Bu nedenle tatlı krizleri olarak tanımlanan duygusal ve anlık açlıkların önüne geçilmesinde etkili olur.

Öğle ve Akşam Öğünlerinde Dengeli Beslenme Nasıl Olmalıdır?

İstediğini Ye, Yeter Ki Dengele!

Her gün klasik kahvaltı yapmayı sevmeyebilirsiniz. Özellikle kalabalık sofralar ya da çok fazla çeşidin bulunduğu serpme kahvaltılarda bu düzene bağlı kalmak pek mümkün olmayabilir. Kızartmalar, işlenmiş et ürünleri, reçel, çikolata gibi besinlerin fazla tüketimi söz konusu olabilir. Aynı şey öğle ve akşam öğünleri için de geçerlidir. Bir akşam yemeğinde hamburger, pizza gibi fastfood ya da doymuş yağ içeriği yüksek kebap, döner gibi besinler yemenizde problem yoktur. Ortama uyum sağlamak, sosyallikten uzak kalmak yerine ara sıra yaşayabileceğiniz anları değerlendirmek; hem ruhunuzu hem bedeninizi tatmin etmenizde yardımcı olacaktır. Böylece düzeninize bağlı kalmayı sağlayabilirsiniz.

Dengelemeye geçmeden önce, fazla yemenin önüne geçebilmek ve doğru besinleri tüketebilmek önemlidir.

Dengelemeyi Kolaylaştırmak İçin Yemek Yerken Dikkat Edebileceklerimiz

Peki Dengelemek İçin Neler Yapabiliriz?

Diyet düzenimizin dışına çıktığımız günlerde tartıda fazla çıkmamızın nedeni ödemdir. Çünkü yediklerimiz hemen yağ olarak depolanmaz. Bunun bilincinde olarak tartı sonucu değerlendirmek önemlidir. Aksi halde sizi zorlayabilecek  ve sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek uygulamalara başvurabilirsiniz. Dengelemek için bu uygulamalardan kaçınmalısınız.

Dengelemek İçin Ne Yapmamalıyız?

Kilo verme sürecinde denge konusu genel olarak bu şekilde özetlenebilir. Porsiyon miktarları ve kişisel özellikler de dikkate alınarak ilerlemek daha sağlıklı olacaktır. Diyetinizi daha sürdürülebilir hale getirmek için dengeyi önemsemenizi tavsiye ederim. Aksi halde diyetiniz, çok daha zor ve kalıcılıktan uzak bir süreç haline gelir.

Sağlıklı ve dengeli günler diliyorum…

Diyetisyen Hümeyra Kocaarslan

Exit mobile version