Kahve Tüketimi
Türk kültüründe önemli yere sahip olan kahve, çoğumuz için günün her anında tüketimi olma özelliği taşıyor. Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte dekoratif amaçlı da kullanılabilen bu sevdiğimiz içecek; özellikle kitap, sohbet ve uzun çalışma saatlerinin vazgeçilmezi olarak görülüyor. Eğer kahveleriniz hazırsa; tadı ve kokusuyla bizi mest eden, içimizi ısıtan, her ortamda tüketilebilen kahve ile ilgili önemli bilgileri okumaya başlayabilirsiniz.
Kahve Tüketimi ve Sağlık İçin Önemi
Düzenli olarak ve tüketim miktarları göz önünde bulundurularak tüketilen kahvenin;
- Kilo verme sürecinde iseniz kremasız, sütsüz ve şekersiz kahve aynı zamanda kalorisiz olarak tanımlanır. Ayrıca düzenli tüketilen kahve termik etkisi nedeniyle metabolizmayı hızlandırır. Böylece yağ yakımına yardımcı olur.
- Kahve içerisinde bulunan polifenoller nedeniyle antioksidan özellik göstermektedir. Bir başka deyişle vücudumuzda oluşan, istenmeyen metabolik bileşiklerin yok edilmesinde rol oynar.
- Kahvede bulunan polifenollerden en önemlisi klorojenik asittir. Bu polifenol antibakteriyel ve antikarsinojik etki de gösterir.
- Kafein duyarlılığı kişiden kişiye değişmekle birlikte; spor öncesi kahve tüketiminin vücudumuzda üretilen epinefrin (adrenalin) hormon üretimini artırarak, egzersiz performansını artırdığı kanıtlanmıştır.
- Cilt lekelerinin giderilmesinde rol oynar.
- Bilişsel zayıflamanın hafifletilmesi ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin azalması ile ilişkili olabileceği görülmüştür.
- Orta düzeyde kahve tüketiminin Tip 2 diyabet gelişim riskini azalttığı görülmüştür.
Tüketim Miktarları
Tüketim miktarlarını göz önünde bulundururken içerisindeki kafein miktarlarını değerlendirmek gerekir.
- Yetişkin bireylerde kafein alımı günlük 400 mg, hamile ve emziren annelerde günlük 200 mg’ı geçmemelidir.
- Kafein miktarlarına bakıldığında ise; 1 fincan Türk kahvesi 55 mg, 1 fincan çözünebilir kahve 105 mg kafein içermektedir.
- Kafeinin çay, çikolata, kola gibi yiyecek ve içecekler başta olmak üzere 63 çeşit bitkinin yaprak,tohum ve meyve kısımlarında da bulunduğu bilinmektedir. Buna göre yetişkin bir bireyin günlük alabileceği kafein miktarları göz önüne alındığında 3-4 fincan kahve ve daha azı önerilebilir.
Fazla Kahve Tüketimi
- Uzun çalışma gecelerinde daha dinç kalabilmek için daha fazla kahve içmek kesin bir çözüm olmayabilir. Neden mi? Çünkü fazla kahve tüketiminin uyarıcı etkisinin tam tersi etki göstererek yorgunluk ve konsantrasyon güçsüzlüğüne neden olduğu görülmüştür.
- Orta düzeyde kahve tüketiminin kalp hastalığı riski üzerinde olumsuz etkisi beklenemezken, fazla tüketiminde kalp çarpıntısı oluşumunu artırdığı belirtilmiştir.
- Uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve aşırı hassasiyet oluşumu görülebilir.
- Demir emilimini engelleyerek demir eksikliği anemisi oluşumunu tetikleyebilir.
40 yıl hatrı olan Türk kahvemizi ya da granül kahveyi düzenli tüketmeye ve fazla tüketiminden uzak durmaya özen gösterelim. Sağlıklı günler diliyorum.